icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

lalinko2010
6. dec 2016

@mysga a ešte keď ti tak v škôlke povedia, že pre dieťa si príďte do 15hod lebo .... zákulisie - pani učiteľka by rada už o 15:05 bola doma.

evittam
6. dec 2016

@majka2 Decká by som nedala nikde - ja totiž nemám decká ale deti. Tak by som si našla prácu, pri ktorej by som sa mohla o ne starať ako potrebujem. Asi nepôjdem do práce od 6.00-20.00 keď môj muž pracuje mimo alebo ja neviem od 6.00-20.00 a dieťa mi chodí do škôlky od 6.30 do 16.00. Mala som pracovný čas od 7.00-15.30 - a tiež to bolo pekne "o hubu" - nemysli si, že "med lízať" len preto lebo som nerobila na smeny.....Ráno som ledva stíhala - dvoma busmi - najskôr jasle, potom do práce a nazad to isté.....A čo - nesťažovala som sa....Nie sú len 3-smenné práce a podobne - proste si musíš hľadať prácu, ktorá bude aj tebe vyhovovať - aj keď to tiež nie je ľahké. Ale všetko sa dá ak sa chce.

minulin
6. dec 2016

Naco jej tu vlastne odpisujete, skoda drat na klavesnici pismena... pekny den

evittam
6. dec 2016

@marfikchov Si to napísala za mňa - presne len furt "ako sa to nedá" - a tiež som chcela napísať na to "kydanie" na ženy v "kanclíku" - a to len jedno - no hold tak sa mala lepšie učiť - ako sa hovorí.....😉 Teraz ja som tá zlá, že mám prácu akú mám....a vlastne čo sa vôbec ozývam, že som aj pracovala aj sa o dieťa starala a aj o všetko - veď také super keď robím "len" v "kanclíku"....Ach bože, niektoré ženy by sa fakt mali najskôr zamyslieť nad tým čo napíšu kým to napíšu....

m.i.r.i
6. dec 2016

@sissy27 no to aj ja tvrdim stale...uplne ine je to ked su deti chore, ked je mamicka chora, ked sa udeju tieto nepredvidane veci, ktore sa mozu naozaj udiat komukolvek -- vtedy by mal stat ovela viac prispievat....inak je to len vyciciavanie a smutenie za socikom...

majka2
6. dec 2016

Ste velmi chytre skuste vyrastat zo starou matkou a jej ozranym stnom potom ich doxhovat ale pravdaze tulie chytre pre.ravdu sa lazdy bije a hubu otvata som vyucena cukrarka a dorobila som si aj maturu och boze zke stw nwivene mala som ostat v anglicku tam sa aj robi aj benefity dostavaju nic koncim fakt skoda drat kavesu na mobile ked niekto nezazije ani apolovicu to ci ja papa a pekny den vsetkych

maciatkolulu
6. dec 2016

@majka2 v anglicku sa z teba tesili zjavne... kazdy nosime nejky ten kriz a nie kazdy ma za potrebu vycuciavat stat... pekny den aj tebe

lubiduch
6. dec 2016

Co si ludia zvolili to maju....mozno konecne raz dozreje narod slovensky a zacne si volit takych politikov ktori budu riesit systemove veci (skolky atd) a nie socialne davky, vianocne prispevky a neviem co este na docasne zalepenie huby..lebo ak by aj zakladatelke pridali 10 eur mesacne co jej to pomoze? H..... ale ak by bol normalny system skolok/integrovanych skolok/spec.skolok s dovozom a odvozom tak vacsina mam by mohla ist nejak pracovat a nebola tak nutne odkazana na socialne davky....ale ludia rozmyslaju inac...vid autorka.temy "preco mi nikto nic neda,ja nestastmy zemepan"....

katyo
6. dec 2016

Nemá význam rozmýšlať prečo štát nepridá, pokiaľ pridáva tam kde nemá, nebude dávať tam, kde je to potrebné.
je tu obrovské množstvo zneužívateľov sociálneho systému, ktorým sa štát bojí zobrať hoci aj cent, veď je to kasta, ktorá by sa proti tomu ohradila a nenechala to len tak keby im mal na prídavky niekto siahnuť...
som svedkom toho, ako niektorý nemusia platiť obedy na školách (lebo štát zaplatí):
malé príklady:

Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

či sú tieto rodiny podporované ďalšími "dôležitými" dotáciami, aby tieto "ratolesti" ,ktoré neraz ohrozujú život menších detí (môj syn mal 8 rokov keď mu jeho neviem koľkátý krát prepadnutý 40-50 kilový spolužiak chcel otrieskať železnú stoličku o hlavu v prestávke zo srandy..), chodili vôbec LEN TAK POSEDÁVAŤ do školy (a zadarmo sa napapať):

Dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

podľa mňa odpoveď znie:
ak mamičke nestačia prídavky, šupne dieťa niekam do jasiel či škôlky a ide makať a pracovať a HLAVNE: ODVÁDZAŤ dane do štátnej kasy aby mala vláda na príspevky pre iných!

mysga
6. dec 2016

@lubiduch krásna predstava, ale to tu nehrozí. Ludia, za ktorých zlú zivotnu situáciu môže Andrej Kiska (:D) budu naveky voliť ľudí, ktorí sa budú tvarit, že sa snažia zlepšiť životnú úroveň rôznymi sociálnymi dávkami... a ľudia, čo sa v tomto systéme naučili plavat, lebo sa zmierili s tým, že uspesne reformy atd tu nehrozia, budú opačnou stranou urážaní a titulovaní ako proamerickí slniečkari, čo si svoje miesta vysuložili a takto si tu krásne budeme zit. 🙂

evittam
6. dec 2016

@majka2 Tak ti teraz niečo napíšem ja - otca nepoznám, moja matka sa na mňa vykašlala keď som mala 8 a odišla s milencom. Nechala ma starým rodičom - celá rodina čakala, že sa na mňa vykašlú a dajú ma do decáku - nestalo sa tak a preto sa so mnou nikto z mojej veľkej rodiny vôbec nebaví (až na pár sesterníc). Starý otec zomrel keď som mala 12, zostali sme so starou mamou samé - s jej biednym dôchodkom, keď som mala 16 dostala porážku - 3 mesiace bola v nemocnici - nikto sa o mňa nestaral, o to či mám čo jesť a všetko ostatné - len sa všetci starali či donesiem starkej do nemocnice najdrahšiu šunku a podobne - či mám z čoho žiť nezaujímalo ani jednu jej dcérenku.....A nehrám sa tu na nejakú chuderu čo si nevie nájsť prácu, a ani sa nechválim čo som všetko prežila. Každá z nás prežila niečo iné a za to, že mám prácu, ktorú mám vďačím len a len sebe a svojim schopnostiam. A na nikoho si hubu neotváram - po prvé lebo hubu nemám a po druhé ani na teba - normálne som vyštudovala strednú školu a našla som si prácu akú som si našla. A pri deťoch naozaj len takú aká mi vyhovuje a akú si môžem dovoliť aby som stíhala čo musím.

lucinka511
6. dec 2016

Pravda ale je,ze Slivensko vobec nema priaznive podmienky pre pracujuce matky.nemame ani len prisposobenu.pracovnu dobu aby si zena mohla vybrat na aky uvazok chce ist pracovata aeste horsie zamestnavatelia.povatsine nulova toleranciamnajradsej by chceli zamestnat zenu kt nema anechce detim.lebo kto bude tolerovat pripadne paragdafy?? reso ved mate babky.dedkov vedia sa poststrat.otras tento stat

sissy27
6. dec 2016

@majka2 nie si jediná, čo to mala v živote ťažké... ale to teraz po zvyšok života bude toto tvoj argument na všetko? "lebo som mala zlé detstvo / mladosť" ? práve to by malo človeka nakopnúť, túžba niečo zmeniť, mať sa lepšie, a nie sa 80 rokov utápať v sebaľútosti a obviňovať všetkých naokolo... čo bolo už nezmeníš, ale čo bude - to má každý vo svojich rukách... kým máš zdravie, tak máš všetko, len si to treba uvedomiť...

maciatkolulu
6. dec 2016

@lucinka511 hranice su otvorene, nikto nikoho na SK nedrzi... ked si niekto mysli, ze v AT,DE a inde padaju pecene holubky, voila....

maciatkolulu
6. dec 2016

@evittam fuuuha, mala si to riadne tazke....klobuk dole

lucinka511
6. dec 2016

@maciatkolulu ano viem aj pracujem v zahranici .a neviem si predstavit ako sa zariadim po materskej na Sk asi zasa budem.musiet ist oracovat niekde blizko hranic.

pribinak
6. dec 2016

@lalinko2010 statna ms musi byt rozhodne dlhsie otvorena ako do 15,00, cize keby mi toto pani riaditelka povedala tak sa usmejem od ucha k uchu a pridem kedy to po praci stiham, treba byt asertivny a basta

ukulela
6. dec 2016

tazko nastavit socialny system tak, aby ludia boli v istych zivotnych situaciach zabezpeceni, ale zas aby system nezneuzivali. preto riesenim- v pripade matiek sdetmi - nie je dat im viac penazi a dlhsiu dobu, ale nastavit system tak, aby sa im dalo a oplatilo robit. trebars aj na ciastocne uvazky. a hlavne aby sa aj zamestnavatelovi oplatilo zamestnat matku s dietatom. V tomto by som brala aj urcitu formu pozitivnej diskriminacie. ako kedzamestna dlhodobo nezamestnaneho a dostane bonus, takby stat mohol dat zamestnavatelom nejaku motivaciu, aby zamestnali matku po materskej.
rovnako jasle/skolky ... u nas skolka do 15.30, ja pracujem v tyzdni niekedy od 6tej, niekedy do 18tej. ale bezne sa mi pracovna doba konci medzi 16 a 17tou ... plus 20 minut cesta domov ... sa esim, ako budeme logisticky zvladat skolku ... ano, rozsirenie hodin, to su peniaze naviac, ale to by stat mal vidiet, ze sa to oplati. nech da samospravam viac na prevadkzu skolok, zvysi im normativ na ziaka, aby mohli prijat viac uciteliek, aby sa mohli v smenach striedat ...
a co sa tyka vysky materskej - a pokojne aj rodicaku -som za to, aby sa odvijala od vysky platu, resp prinosu do socialneho systemu. je mi luito, ale kto neprispel, nemoze cakat pecene holuby, ale len nutny zaklad. na druhej strane - ano, treba zvysit ohodnotenie v pripadoch ako opatrovatelske atd. lebo aj ti ludia sestria systemu peniaze - stat vyjde lacnejsie, ak sa o svojho clena postaraju v rodine, ako v nejakom ustave.

pribinak
6. dec 2016

@majka2 prosim ta, polovica matiek tu na koni nema babku ci dedka alebo akcnu tetu co sa im stara o dieta, proste makaju ako sa to da, ja sa striedam s muzom, bud som v praci dlhsie ja, alebo on, aby sme to dokazali vsetko stihnut
teraz uz syn chodi do ZS, je prvak a chodi do skoly a zo skoly 2-3x tyzdenne sam, lebo zial inak sa to neda
kym bol v MS tak ja som zobrala v praci kratsi uvazok, lebo inak sa nedalo, hold klesla som financne a riadne aj pozicne, ale proste uz je to za mnou, mam uz zas plny uvazok a makam

rodicov mam na opacnom konci republiky, neplacem, proste sa staram a makam
je to tazke, aj mne by bolo fajn, keby mi babka vzala syna z ms a teraz zo zs a odprevadila ho na kruzok, ale ....

proste hladam cestu ako to vzladnut co najlepsie

boneta
6. dec 2016

@sissy27 presne tak.Starostlivost o ztp dieťa nie je považované za prácu....Ani minimum nemajú...

majka2
6. dec 2016

@sissy27 odchod do anglicka nasetrene kupa domu auta m vsetko vlastnymi rukami vy ste nic nepochopila och treba poikazat nato zenie kazda zena moze robit pracovnu dobu od 7 do 15 a robit brigadu ziadna vyhra ziadne odvody ziaden dochodok nic koncim posledna odpoved posu hlavne tie ktore maju pracovnu dobu v kancli aked pridem na irad nevie to cudzi jazyk do pocitaca hladi ako by ho prave videli prvy raz v zivote a take tam robia ovladam pc ovladam jazyk a dokonca aj dake zakony.nic po sledny krat pisem a odpisujem.

lucinocka
6. dec 2016

Spoliehanie sa na matersku, je ako spoliehanie sa na dochodok...naprd...

rebeka7501
6. dec 2016

Asi iba toľko : Ten, kto chce hľadá spôsoby, ten, čo nechce hľadá dôvody.
A moja obľúbená téma obdobných mamičiek ako je zakladateľka témy : "Prišiel vám už rodičák ?"

ella2015
6. dec 2016

@lucinka511 Súhlasím s Tebou keď počujem debaty tipu akú diagnózu nám treba vymslieť aby som bola doma s dieťatom do puberty chce sa mi tie ženy fackovať. Odpracujú si na materskú ých 270dní či koľko to je a potom by chceli všetky príspevky sveta. Materská do 3 rokov je luxus ktorý nemajú ani bohatšie a vyspelejšie krajiny od nás ale veľa žien to vidieť nechce.
@lulu697 Nehnevaj sa ale žena s vyšším príjmom musela pre ten príjem viac obetovať, štúdium, roky driny na nejaký post, vysoké odvody a je logické že im štát chce dať nejaký revanš, nemože osoba ktorá mala minimálne odvody mať to všetko čo osoba, ktorá mala odvody niekoľkonásobne vyššie.
Ja sa v práci tiež musím neustále vzdelávať, držať krok, behať po školeniach a nik sa ma nepýta či sa mi chce, či by som radšej nebola doma s partnerom alebo niekde nevegetila
Nechcem od tohot štátu nič naviac ale keď som bola po 8 rokoch prvý raz PN celých 9dní keď som videla čo mi prišlo na účet chcelo sa mi plakať

rebeka7501
6. dec 2016

@ella2015 bohužiaľ supermatky budú neustále tvrdiť, že s dieťaťom je nutné byť doma min. do 3 rokov aby vzniklo puto, aby nebol chorý, aby sa vyspal, aby sa najedol, aby........
Poukazujú na príjmy v ostatných krajinách, ale stále neberú do úvahy koľko sú matky doma s deťmi. Ak si dobre spomínam, materská ani v ČSSR nebola 3 a viac rokov. Ako rýchlo sa zabúda.
Vždy tu budú dva tábory žien - matiek.
A samozrejme myslenie mnohých : som porodila, tak nech sa štát stará.........

ella2015
6. dec 2016

@rebeka7501 Ďakujem za podporu, ale myslím si, že dobrou matkou može byť aj žena, ktorá odíde aj v polroku do práce, lebo sú miesta kde ich fakt práca nepočká a na vlak sa po 3 rokoch ťažko naskakuje. Žena je spokojná lebo robí čo ju baví a doma sa potom može venovať dieťaťu lebo jej spokojnosť je cítiť všade

sticker
rebeka7501
6. dec 2016

@ella2015 nie je za čo, ale niektoré matky nepresvedčíš. Tie, ktoré odídu od dieťaťa do práce po pol roku sú macochy, bezcitné, mamonárky a neviem, čo ešte. A nikdy nepochopia, že matka nie je v práci 24/7 nonstop. Nedajbože, že majú supermatky synov a vychovajú ťuťkov, ktorí ostanú s maminkou aj po svadbe 🤐

ella2015
6. dec 2016

@rebeka7501 To máš alebo máte myslím pravdu, vidia len A, že ide do práce ale to že tam je napr. 4-8 hodín lebo zamestnávateľ jej to umožní už nevidia. Nevidia, že znova zarába a že ju práca baví

rebeka7501
6. dec 2016

@ella2015 "máš", a táto téma je nekonečný boj, Ale vždy si s radosťou prečítam každý mesiac tému "Nabehol už rodičák ?"

emilia25
6. dec 2016

Niektory rodicia su az tak nechapavy aj ked im ucitelky povedia mate chore dieta malo by zostat doma.a tak sa nakazia dalsie a na dalsi den ho aj tak dovedu ved ocr tiez funguje.a potom za to doplacaju ostatny rodicia a deti.alebo mamicka na md co ma 2 deti len aby mala pokoj sup chore do skolky.ja som tiez na rd ale ked su chory necham ich doma aj ked je to rozdiel mat len malu.ale som doma a nenecham ich chorych v skolke.