icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

pribinak
6. dec 2016

@susu29 no to je jasne, ze skolu vynechávat, ale poobede to kocka da ;))

sandey
6. dec 2016

@henikav a kde su akoze tie jasle? to myslite sukromne kde sa plati 400 eur? tak naco ma potom ist robit, ked bude na tom istom?

pribinak
6. dec 2016

@sandey nepreháňaj, stat ti da na jasle pekny prispevok a aj v BA najdes lacnejsie jasle, nehovorím o zvyšku SR

timea7
6. dec 2016

@sandey možno len na to, aby si si prácu udržala, aj tak niekto rozmýšľa, vieš? Lebo rodičovská skončí a ty nemusíš prácu hneď zohnať a ostaneš pár mesiacov bez príjmu úplne.

maciatkolulu
6. dec 2016

@susu29 ale, ale, ale "ti dvaja su naozaj este mali" 8.rocny, az taky maly nie je a 12.rocna uz nie je ani v druzine.... tak až take strasne to byt nemoze...😉 Som mamou 19.a 16. a aj 3.rocneho, viem ake to je mat 12 a 8.rocne doma, to uz su velke deti, samostatne jednotky, isteze to nie je jednoduche, ale podla hodit do googlu hladam opatrovatelku nie je az tak zlozite a nevidim dovod, aby ti stat robil zoznam😉 predsa ked nieco chces, tak si to najdes. Nechapem preco by si nemala mat sancu pracovat, ja som ostala uplne sama so sedemrocnym a 10 rocnym dietatom a MUSELA som pracovat... a bola som riadne vycerpana s tej logistiky ako vsetko postihat, ale ono to ide aj bez pomoci statu🙂

sandey
6. dec 2016

@pribinak prosim ta napis mi, kde su take jasle v BA, stat ti da 280 eur a este musis doplatit v BA 200 EUR... ale ak vies o takych jasliach napis mi, fakt by ma zaujimalo, kde take maju...

timea7
6. dec 2016

@maciatkolulu no vieš, ak je tam to MUSELA, tak ide všetko, tam sa nehľadá sto dôvodov,prečo to nepôjde, viem, o čom píšem.

sandey
6. dec 2016

@pribinak a zabudla si asi ze tym padom ti zoberu rodicak, daju ti len ten prispevok 280 na jasle, takze podla teba 80 eur je pekny prispevok?

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey a ty hybaj do prace a budes mat viac ako rodicak, tazke pochopit?😉

sandey
6. dec 2016

@timea7 ak by som mala mat tak isto ci som doma s dietatom, alebo robim, len aby som si udrzala pracu (co do 3 rokov su povinni podrzat), tak myslim ze je lepsie byt doma s dietatom, a nie dat 6 mesacne babo nejakym cudzim... viem ako sa staraju o male babatka v jasliach, ked 5 takych malickych ma na starosti jedna ucitelka

sandey
6. dec 2016

@maciatkolulu mas ty vobec deti?

evittam
6. dec 2016

@sandey No veď ale to ti nikto nekáže - seď doma na riti a nesťažuj sa ako sa štát nestará - a bodka.😉

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey no vsak ok, ale potom ti musi stacit rodicovsky prispevok a nie plakat, ze je to malo a ze mas dostat napriklad vianocny prispevok a pod. Ked si s tym uzrozumena a staci ti to, tak nemusis jasle vyuzit, stat ti dava prispevok do troch rokov, co je malokde.

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey nooo, tri🙂

sandey
6. dec 2016

ale fakt ste niektore pripecene, tu ide o to, ak je to dieta take, ktore nemozete dat do jasli, ani do skolky... asi ste to nepochopili, ja sa nestazujem nie som momentalne ten pripad, ale pri prvom dietati som mala 5 rokov predlzenu rodicovsku a kvoli zdravotnym problemom som ho nemohla dat do skolky... toto mozu napisat len matky, ktore maju zdrave deti, len aby sa vam to raz v zivote nezvrtlo...

pribinak
6. dec 2016

@sandey v inych štátoch nedostaneš nic, ak zarobíš napr 600 v čistom tak si stale v peknom zisku

V Dubravke ;))

henikav
6. dec 2016

@sandey preco nie aj sukromne? Aj na to je na sk rodicovsky prispevok, z casti zaplati jasle. Ten nie je na to aby z toho rodina vyzila, je to len prispevok, (prilepsenie) Myslis ze v zahranici neunguju ludia podobne? Zaplatit jasle, najvacsia polozka, zaplatit niekoho kto sa ti postara o deti v pripade choroby ci prazdnin, dalsia najvacsia polozka. Deti si maju v prvom rade zivit rodicia a je super ze na sk vobec existuje takyto prispevok.

timea7
6. dec 2016

píšeš o tom, či sa to dá, alebo či chceš? Ak nechceš ísť od malého dieťatka do práce, ak si to môžeš po finančnej stránke dovoliť, OK, zostaň doma do troch rokov. Tu sa riešil problém mamičiek, ktoré do práce ísť musia, len majú problém, čo s deťmi. Ide to aj s deťmi, len treba chcieť. Môžu to byť jasle a môže to byť aj opatrovateľka a padá argument, že je na päť detí jedna. Stále platí - kto chce hľadá dôvody, kto chce hľadá spôsoby. A nepísala som nikde o šesťmesačnom dieťati, ale skutočne nie je dôvod, aby bola každá mamina doma s dieťaťom do troch rokov a potom vyplakávala, že nemôže zohnať prácu.

sandey
6. dec 2016

@pribinak teraz ti pisem, ze tu ide o deti, ktore nemozu ist do skolky, tak to bolo aj na zaciatku tejto diskusie... tak asi ked nemoze ist do skolky a je napriklad predlzena rodicovska z dovodu zdravotneho stavu tak s nim asi musi byt matka alebo otec doma

timea7
6. dec 2016

@sandey ako vieš, že všetky, ktoré tu prispievajú, majú zdravé deti? Poznáš ich osobne? Vieš čím prechádzali?

sandey
6. dec 2016

autorka tu riesila ze sa jedna o dieta, ktore NEMOZE ist do skolky, a vy furt dokola to iste omielate

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey prepac, ale riad sa "kodexom spravania" a vyjadruj sa slusne, neuviedla si nikde, ze mas postihnute dieta, alebo nieco podobne, precitaj si uvodny prispevok, precitaj si tie svoje a skus mi niekde najst, kde pises o matkach, ktore maju chore, postihnute deti???? Moja dcera ma mimochodom hydrocephalus, takze tak a prijemny vecer a vsetko dobre....

sandey
6. dec 2016

ja som pri prvom mala ten isty problem, NEMOHOL ist do skolky zo zdravotnych dovodov az do 5 rokov

lucinka511
6. dec 2016

@maciatkolulu stat sa nemusi postarat o dieta ale ma sa postarat o to aby takychto.specialnych skolok a skol bolo viacej!!!! Ako napr skoky ore hluchonemych.taka skola je len v BA je to otras priatelova neter kt taky oroblem ma musi z kys noveho mesta dochadzat do BA!!! A kedze ma len 8r a matka ju nechcr posielat samu .nakolko je to sok pre take sieta v cudzom prostredi prvy krat z domu.chodi do BA spolu snou na tyzdnovky.skola jej ponukla oracu v kuchyni ale za 350e!!!!!!! a nemkze dostat viacej.lebo by prisla o mizerny prispevom na postihnute dei..cize Na Sk je to vsetko zle .nas stat je ubohost....Smiene je ze takato smola je jedna na Sk.moz o este niekde v kosiciach je..to neviem ale .je nedkstatok takych skol.

sandey
6. dec 2016

@maciatkolulu nepisala nahodou autorka, ze jej dieta ma problemy a vylucili ho zo skolky? ved o to islo v uvode, ci nie?

maciatkolulu
6. dec 2016

@lucinka511 myslis, ze vo svajci su specialne skoly v kazdej dedine a mensom meste? Ak hej, tak fajn, vela ludi sa stahuje do BA, len kvoli praci a lepsiemu zarobku, tak hold, ked chces pre svoje dieta nieco spravit, tak sa prestahuj, alebo dochadzaj, alebo ako som uz spominala sa mozes vystahovat do zahranicia, ked je tam lepsie, ale aj tam sa musi makat a aj ked platy su vyssie, tak naklady su umerne k tomu. Ale samozrejme, ze nas stat ma velke medzery, ale ako som uz pisala tvorime ich aj my obycajni ludia.

sandey
6. dec 2016

@lucinka511 ale tu vyssie su nazory ze ty sa mas postarat o dieta, ci je zdrave, ci chore, myslim financne... a teraz si predstav ze ta znama nema manzela a zije z tych 350 eur a plus nejake smiesne prispevky... a mozno ma hypoteku a podobne, podla nich to je v poriadku

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey tejto pani nebol uznany predlzeny rodicak, toto riesi v piatich rokoch dietata?????? hmmm

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey tak si predstav, ze ja som pracovala aj za 350 mesacne, bola som sama, na dve deti, ktore navstevovali sukromnu skolu, ex neplatil alimenty a zila som, bojovala a neprosila stat a to som mala chore dieta, takze ide to, zbehni do usa a skus tam ziadat o prispevky a prispevky k pridavkom, budes rada, ze si rada....

sandey
6. dec 2016

ale tak ked ho neuznali a povazuju ho za zdrave, tak ako moze riaditelka dieta vylucit zo skolky?