icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

sandey
6. dec 2016

@timea7 ok ja som myslela, ze pise vazne o svojom dietati...

katarinamarkova
6. dec 2016

@lulu6697 ja len:
dospelý človek sa má o seba vedieť postarať sám. Tak isto si má byť sám zodpovedný za všetky svoje činy. Ak dospelý človek uvažuje tak, že niekto iný je zodpovedný za to, že o jeho dieťa nie je postarané.....chyba je v ňom nie v tých ďalších milon luďoch, ktorí by sa mu o živobytie jeho dieťaťa a jeho samotného mali starať!!!
ps: raz za čas každý potrebuje pomoc, chápem, schvaľujem, aj ja sama raz za čas potrebujem pomoc....ale myslieť si roky, že niekto iný je zodpovedný za to, že ja nemám čo jesť? za moje vlastné dieťa?????? NIE!

timea7
6. dec 2016

@sandey ona zrejme píše o vlastnom dieťati, ale len to, čo práve považuje za vhodné. Ak chce poradiť, ako dostať nejaké dávky, povypisuje jeho diagnózy. Ak ho chce dostať do bežnej škôlky, píše, že je úplne OK, len nerozpráva (čo nie je prekážkou). Ak jej radia brigádu, napíše, že ho nemôže na sekundu pustiť z očí, že je hyperaktívny, ak jej píšu, že s tými diagnózami narúša pobyt ostatným deťom v triede, píše, že je úplne v pohode. Asi tak.

emilia25
6. dec 2016

Ja som tiez na rd uz velmi dlho a este dalsie 2 roky budem ale naozaj ja sa stazovat nemozem a ten doplatok z cr ten mam ako setriaci.4deti a to este pomahame kolko razy financne muzovej rodine a kolko razy nenavratne.ako teraz svagor ochorel uplne neschopny 45rocny chlap robime mu nakupy svokra plati ubytovnu inak by sme ho tu mali nasackovaneho a uz by sme sa nezbavili.svokre to uz potom nevychadza tak zas da nam na stravu 150eur a mi jej zas dame na lieky na doktorov.dalej pomahame dalsiemu svagrovy ty tiez vedia pozicat ale zabudnu vratit lebo nemaju z coho tak co.a sme tu statny jak blchy lubime sa a dakujem bohu ze sme hlavne zdravy lebo naozaj tie mamicky co maju chore deticky je to fakt strasne a ta bezmocnost ze im nemozu dat to zdravicko.na sk je ich vela dnes som kukala ludia ludom a tie osudy zien a deti teda celej rodine je strasne.skoda ze tam nepisu aj cislo uctu ale cez net sa mi to fakt nelubi udavat veci z uctu.ale ak by ste o niekom vedeli dajte vdiet.

zlotazla
6. dec 2016

@sandey zijem v irsku a zalezi ci je zena slobodna-ma viac socialnych vyhod ale aj od zmluvy.kamoske zametli part time v praci a musi chodit normalne na 40 hodin tyzdenne.platia si skolku plus babysiterku.to ze tvojej kamoske schvalili nejaky prispevok neplati plosne na vsetkych.vela ludi sa prave preto vracia,platenu matersku tu mame pol roka a ked ma niekto pracu kde zarobi minimum, 1400 e,a spocita si naklady tak sa zahranicie moc neoplati.

kvetulienka253
6. dec 2016

Už som čakala, kedy sa tu znova objavis s novým nickom. K tomu opat iba toľko, pozhanat posudky od lekárov, čo ti baby poradili a vybaviť konečne tu predĺženú materskú. Nečakať do februára na godota, ale byť aktívna. Nepozerať na to, čo tvoja mamka povie, ale sústrediť sa na svoje dieťa. Nesnažiť sa ho dostať do bežnej škôlky, ďalší diagnostický pobyt na tvojej situácii nič nezmení. Dostať dieťa do škôlky pre NKS, nie pre detičky s mentálnym postihnutím. A nečakať s otvorenou dlaňou, ale pracovať. Ty sa len stazujes, cakas na príspevok, ale tým, že nie si nič ochotná zmeniť, si sa sama rozhodla žiť zo 100 eur

ella2015
6. dec 2016

@sandey A aká je diagnóza u dieťaťa autorky, e ho nemože dať do škôlky? Ono niektoré matky sú rady keď môžu diagnózu vyrobiť

barla5
7. dec 2016

Zakladateľka zrusila ucet, ako inak. Veď ona sa tu zase objavi.

@ella2015 prečítajte si tu diskusiu co tu bol ten link - vylucenie 5rocneho chlapca zo škôlky. Tam sa dozvies vsetko

lalinko2010
7. dec 2016

@pribinak ja viem, preto môje dieťa tam nechodilo do škôlky, ale chodilo do škôlky inde, kde som mohla prísť aj okolo 17hod a nebol problém, ráno pred 7mou a moje dieťa nestrážila kuchárka ale učiteľka. ale toto že do 15tej pre dieťa a ešte lepšie ak prídete okolo 14:30hod by bolo lepšie a stávalo sa že dieťa potom už strážili kuchárky, upratovačky a tak isto aj ráno lebo pani učiteľke sa neráčilo prísť na 7mu ale až o 10tej. štátna škôlka....

timea7
7. dec 2016

@lalinko2010 prepac, ale neverim tomu, ze by ucitelka len tak, ze sa jej nechce, prisla nie na siedmu, ale na desiatu....Keby mi ucitelka v skolke, ktora ma otvaraciu dobu do 16,00 ucitelka povedala, ze mam prist o 15,00 tak by riskovala nesmierny cirkus, plus staznost riaditelke a zriadovatelovi. Ak maju skolky kratku otvaraciu dobu, je to zriadovatelom, nie ucitelkami. Stava sa to najma v jednotriedkach, kde ma riaditelka kratsi uvazok a v case pobytu vonku a obedu tam maju byt dve, takze sa musia prekryvat. V kazdej skolke je predsa rodicovske, rada skoly, rodicia nie su predsa bezmocni, treba sa pytat, informovat, hladat riesenia, vypisovat to sem velmi nepomoze.

lalinko2010
7. dec 2016

@timea7 je to tak, sesternici tam chodila dcéra, pre dieťa o 14:30hod prísť, deti o 10tej strážila kuchárka alebo upratovačka, lebo učiteľka neprišla, škôlka tri triedy - 1. 3 ročné deti, 2. 4 ročné deti a 3. predškoláci. takto rozdelené a dve učiteľky sa striedali. a pracovná doba do 16:30hod ale učiteľka už o 15tej chodila domov.
keby som to nevedela tak to nepíšem.
nikto si ústa neotvoril. bez problémov si učiteľka odíde fajčiť, prípadne odíde počas fajčenia preč vybaviť niečo a deti stráži upratovačka.

lalinko2010
7. dec 2016

@timea7 môj syn tam nechodí, chodí do školy, sesternici dcéry tam tiež už nechodia. ale novou riaditeľkou sa to hádam zmení...

pribinak
7. dec 2016

@lalinko2010 toto by som normalne nahlasila zriadovatelovi MS a pani riaditelka by mala so mnou posedenie na ktore by urcite tak skoro nezabudla,
neplatim ms, aby mi dieta strazili a robili mu program kucharky a upratovacky

bosorkabb
7. dec 2016

Ja pracujem a mám syna ktorý je autista.....mala som dobrý plat, bola som vedúca a riadila ľudí. Zobrala som skrátený úväzok aj keď som si pohorsila finančne aj karierovo.
Mohla som sa vyhovárať ako to nejde a nadávať ale nič by mi to platne nebolo. Proste pracujem ja aj manžel a snažíme sa aby nam nič nechýbalo. A niekedy je to fakt ťažké vsetko zvládnuť. Lenže viem že na štát sa spoliehať nemôžem. Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dovody ako to nejde.

lalinko2010
7. dec 2016

@pribinak každý držal hubu a pre deti chodili o 14:30hod.

evittam
7. dec 2016

@lalinko2010 Súhlasím s @pribinak.....
Tak nech držia hubu naďalej a sa nesťažujú. To čo je toto za prístup?! Učiteľka na 10.00 a do 14.30? Hm, raz by sa posťažovala, že ma malý plat - by som jej povedala - nech je rada, že ho ešte má - sa môže stať, že nebude mať žiadny. A chodí si ešte aj "zobák vypalovať" a deti samé? No by sa raz niečo stalo - a by sa "posrala v lufte" z toho čo by sa stalo jej. To je kde taká škôlka a sprostí ľudia?
U nás je škôlka do 16.00, pracovnú dobu som mala do 15.30 - stíhala som to LTT....Raz sa dokonca stalo, že vypadla elektrina v celom meste - nešli trolejbusy - čo som mala objednať vrtulník?! Učiteľka ma normálne počkala aj už s nachystaným-oblečeným synom.....Bez nejakej sťažnosti.....

didamt
7. dec 2016

@guinevre teoria je jedna vec, prax druhá. Je pekné že chceš ostať na materskej iba pol roka...ale človek mieni, dieťa mení. Tiež som svoje dieťa mala v 35. rokoch a tvrdila že budem doma iba rok, hrdinka som bola.. nakoniec som do práce nasastupovala po 22 mesiacoch a to som mala zdravé bezproblémové dieťa. Však sama uvidíš...

lalinko2010
7. dec 2016

@evittam no nikto sa neozval, každý ticho. ja by som to tiež riešila. ja v robote do 17tej a dieťa nikdy nebolo samé v triede, ale učiteľka počkala pokiaľ som prišla, nebol problém. preto moje dieťa chodilo inde do škôlky.
a áno učiteľky chodia veselo fajčiť a decká samé v triede.

lucinka511
7. dec 2016

@maciatkolulu nie ale je to aj tak zle kedze sa cestuje min 300km a v tej kremnici ke polovica romov a nezameravaju sa na uplne hluchonemych ale s poruchou reci.cize stat sa ma postarat nie tak ze bude platit davky ale ak abyzeny kt majubtake deti.mohli pracovat a deti chodit do zodpovedajucih skol.skolok.a nemuseli cestovat 300.400km od ich bydliska.

marcelatje
7. dec 2016

@lalinko2010 pri vsetkych tych "staznostiach" na skolky co tu citam ma az hlava boli vacsinou mi je tych uciteliek luto no to co pises ty to je silna kava. Robia to lebo mozu, nikto sa nestazuje co sa velmi cudujem. Lebo dnes je v mode s velkym krikom riesit ze dieta ma naopak pancuchy ci nie je ucesane podla predstav rodica, pripadne ze si ucitelka dovolila dieta ucit dakujem a prosim co sa prieci vychove doma...... 🙄 Z troch tried sa nenajde jeden rodic co by sa ozval? Asi im to az tak nevadi 😌

lalinko2010
7. dec 2016

@marcelatje ja som písala že čo sa deje u nás, nie nenašiel sa nikto, len furt hovoria že musia pre deti chodiť skôr ale pokiaľ sa neozvú mne to môže byť jedno. moje dieťa do tej škôlky nechodilo, chodilo inde a ja som spokojná. ja som sa na škôlku nemusela sťažovať, lebo nebol problém a nevolali kvôli zakašľaniu, fúkaniu nosa a podobne ale tak oni vedia.

guinevre
7. dec 2016

@didamt Kolegynam sa podarilo, pomoc budem mat zo vsetkych stran, mozem aj non-stop pracovat z domu, cas si mozem pisposobit ako len chcem, tak mozno sa mi podari. Otazka ci sa podari ci nie je skor irelevantnta pre tuto temu.

nicollette332
7. dec 2016

No je smutne ze mamickam stat komplikuje situaciu aj ked by nemusel ale zasa ja si myslim ze vsetko co sa deje maju do velkej miery na svedomi aj ludia ktori tento system zneuzivali. Pretoze ak by bola davka v hmotnej nudzi napriklad 400 euro co by normalnemu cloveku co ozaj prisiel o robotu pomohlo tak myslite ze b sa ti lenivsi hnali do roboty za 500? No nehnali. A mamicky uzivajme si tie detuchy co najviac stat nam dava almuznu ale ten cas straveny s krpcom sa nam raz vrati v rajsej forme 🙂

kondaska1
7. dec 2016

ano tiež som toho nazoru, že by malo byt garantovane aby dieta do tej skolky v 3 rokoch vzali. Napr v Ba je absolutny nedostatok skolok, jasle iba sukromne, tu pod oknami mam detsku sukromnu skolku za 650€ na mesiac!!!! to je chore a este k tomu v priestoroch byvalej skolky, ktorú zrušili, nechali chvilu chatrat aby ju asi mohli tej pravnej osobe prenajat. a divim sa skolka plna, rano auta az zo senca tu vysadzaju deti. a takto to je vsade, byvale priestory prenajate a deti nie je kam dat. Potom by ani matka nemala problem ist pracovat, takto malokedy vezmu do statnej uz 3 ročne dieta lebo musia vziat tie starsie... je to zly system avsak keby dotovali matky financne nonstop tak by sa to zneuzivalo este viac...
@lulu6697 ak by si zarabala ako hlavna statna radkyna napr 1900€ a mala odvody cca 500€ každý mesiac tiež by ta stvalo, že mas matersku ako baba ktorá odvadzala dajme tomu "iba" 300€. materská už je vo výške 70% denneho vymeriavacieho zakladu, podla mna to je ferove, ako si zarabala tak taku mas matersku. Okrem toho rodičak uz maju vsetky rovnaky, takže netreba tu trochu zavidiet, maju nato narok. Moj nazor.
A to že sme do 3 rokov aspon nejak financne ohodnotene a mame tu možnost byt s babankom, beriem ako plus, malokde vo svete to tak je.
Odhliadnuc od vsetkých týchto veci, na tolko zbytočnosti sa najdu peniaze, že nejaký prispevok na Vianoce by nemusel byt az tak od veci

marcelatje
7. dec 2016

@nicollette332 stat nam nedava almuznu ale prispevok ktory nie je urceny na to aby sa z neho vyzilo ale je k dobru k tomu co mame. Nie je povinnostou statu zivit deti ale je naopak super ze zenam nieco dava. To ze pre niekoho je to jediny zdroj prijmu je smutne.

nicollette332
7. dec 2016

@marcelatje Ved jasne len jedine riesenie su potom jasle aby mama mohla ist do roboty a nie kazdy ma na to aby si ich mohol dovolit lavne ked statne z nie su .Cize zacarovany kruh chceli by dat do jasli ale nemaju za co a potomm do skolky nevezmu a zasa su tam kde aj boli. dieta stale chore na opatrovatelky tu na slovensku nie sume zvyknuti...take cudne je to

marcelatje
7. dec 2016

@nicollette332 jednoznacne si myslim ze pre dieta je dobre byt s matkou preto tu dookola hovorim ze by malo v pripade potreby byt viac miest na skratene uvazky, par hodin v tyzdni v jasliach by sa vykryt dalo. Neviem ako je to v statnej sprave ale aj sukromnici by mohli vyjst v ustrety. Ja pracujem v sukromnej firme ktora ma 5 zamestnancov z toho 4 pracuju na uvazok ktory si dohodli, homeoffice mam kedy chcem, na malu slovensku spolocnost je to velmi pokrokovy pristup, bohuzial ako to tak sledujem asi je to jedina firma v okrese 🙄

pribinak
7. dec 2016

@lalinko2010 vzdy sa musi najst niekto prvy, ja by som asi bola prva

lalinko2010
7. dec 2016

@marcelatje v štátnej správe nie je nič také že polovičný uväzok, buď nastúpiš po troch rokoch dieťaťa na celý deň do roboty alebo dovidenia, nikoho nezaujíma že máš dieťa.
máš nárok na P na 8 dní, OČR ale robota ťa počká nikto ju neurobí za teba, ak vypadneš na viac ako mesiac je náhrada.

lalinko2010
7. dec 2016

@pribinak
ja by som sa tiež ozvala, ale našťastie máme výber škôlok, takže som nemusela riešiť že kedy budem pre dieťa chodiť do škôlky.