Moja neznalosť a neochota na úrade
Dobrý deň maminky 🙂 potrebujem Vašu pomoc a cenné rady.
Moja situácia je taká, že mám pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá končí 28.2, no termín pôrodu mam 5.2.
Bohužiaľ nespĺňam podmienku tých 270 dní zamestnaná a bude mi chývať cca 20 dní.
A teraz moja otázka : Mám nárok na materskú a ak áno koľko mesiacov (týždňov)? Tlačivo o materskej som odovzdala zamestnávateľovi ale na Socialke mi povedali, ze nemám nárok na žiadny príspevok. Po narodení dieťaťa mám doniest rodný list a nasledne žiadať Úrad prace o rodičovaký príspevok.
Takže to znamená, že žiadna materkská a rovno iba rodičovský príspevok?
Pani pracovníčka na socialke na mňa nemala.čas a odpinkala ma za pár sekund a ja mam teraz v tom celom guľáš..😣
Neviem na koho sa obrátiť a preto žiadam o radu Vás,ktoré ste maminky a viete ako a čo beži.
Ak máte čas, tak kľudne si prečítam aj Vaše rady ako postupovať a čo vybavovať po narodení dieťaťa..
Ďakujem už teraz!!!
Na ne
@mamaaaaaaaaaaa Ale my tu nevieme ci ma alebo nema narok na MD. Je mozne ze ma ako aj ze nema. Žiadosť o MD musí však podat tak ci tak nakoľko potrebuje vyjadrenie od SP, že nemá nárok na MD-k ziadosti o RP.
A o dochodkove sa neziada, podas prihlášku-registracny list FO a prihlasis sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.😉
@evittam Tak slecna pise ze jej chyba 20 dni do tych 270 aby narok mala takze ocividne jej narok nevznikne. Trochu zle som sa vyjadrila ja som si bola 2 den po prichode na socialku dat dochodkove. Poslala ma tam z uradu.
@mamaaaaaaaaaaa Jaaj, ty riesis ešte zakladatelku-tu uz sme poriesili dávno.😉 Ja, ze sa vyjadrujes k druhej kočke.
@marianna173 da sa to spravit jedine cez lekara, ze by posunul termin porodu, aby ti tych 270 dni vyslo, lenze nie kazdy je ochotny a ak by sa dieta narodilo skor, tak sa posudzuje narok ku dnu narodenia dietata, takze by ti to mohlo chybat teoreticky aj tak
@senta_sofia Moze posúvať co len chce. TP ma 5.2., chyba jej 20dni, cize by musela porodit najskor 26.2. Co pochybujem. A btw.uz je urcite na MD a SP v takýchto prípadoch tak či tak čaká na porod a až potom vyda rozhodnutie o priznaní MD. V jej prípade je to uz vyriešené.
@marianna173 mi to zblblo a odoslalo skor. Ale kedze ty uz Ziadost o materske podane mas, uz je to jedno, pockas na rozhodnutie zo Socialnej poistovne, ze nemas narok na materske a ked sa narodi dieta, tak si rovno vybavis rodicovsky prispevok, pridavok na dieta aj prispevok pri narodeni dietata, tam treba pockat, lez dieta dovrsi 28 dni.
@evittam ved som napisala, ze je tam riziko, ze aj tak moze porodit skor, beriem to tak, ze to moze citat niekto, komu chyba menej dni
@senta_sofia Ved jasne. Ale tu skor nikto nic necita a zaklada stále dookola diskusie a temy o tom istom. Alebo v tej istej téme sa spyta na nieco co uz je riešené o prispevok vyssie.... Bohuzial a cest vynimkam.😉
@evittam uprimne a cudujes sa? Ked ani kompetentni nie su jednotni? Co potom bezny clovek, co nema sajnu a jednoduchemu cloveku vysvetlit jednoducho nieco, co jednoduche nie je, tazko, ked nepozna nadvaznosti a suvislosti a splyvaju mu dva urady v jeden, lebo socialka ako socialka
@senta_sofia Úprimne? Ano, niekedy sa nestíham divit ako je niekto lenivy si prečítat diskusiu a opyta sa na uplne to iste na co clovek odpovie dokonca o prispevok nad tým. Stava sa mi to tu casto. A ano tiez ma udivuje neznalost zakladnych veci, ktoré (podla mna) patria k vseobecnej inteligencii-ako napr.rozdiel medzi SP a UPSVaR,btw.nadavat tieto zeny vedia,ze im neprišli peniaze ale ani nevedia odkial im tie peniaze chodia a na koho vlastne nadávajú...

@evittam ano, to je zase dalsia vec, to su beznadejne pripady uplne, smilik totalne vystizny
@evittam nie nie 🙂
@marianna173 skoda, ze si to nezacala riesit skor. Ak je to 20 dni a mas kde, zamestnaj sa este a dozbieraj dni. Dohody u kamaratov, kludne aj 2-3 naraz. @evittam to by este mohla dat, nie?
Ďakujem Vám pekne za všetky rady. Verím, že táto téma pomohla aj iným maminkám.
Ku komentárom, že tu táto téma bola alebo že tieto znalosti patria k všeobecnej inteligencii môžem iba toľko : Aj keď tu táto téma bola, ja som chcela opísať moju situáciu. K znalostiam by som napísala, že všetko som si študovala na internete a bola sa pýtať na SP a keďže mi nebolo všetko jasné, teda som si to myslela, tak som si to chcela overiť a prečítať si názor a skúsenosť inej maminky.
Ďakujem Vám dámy ešte raz! Ste zlatíčka 🙂
@marianna173 Velmi zle si ma pochopila. Vobec som nenapisala,ze znalosti ohladne naroku na MD a vsetkeho okolo a okolo vsetkych moznych situacii patri k vseobecnej inteligencii.😉
A btw.skus porozmyslat nad možnosťou aku napísala
@majusqa77 .
@evittam Ospravedlňujem sa ale toľko reakcíí a naozaj som asi zle pochopila Váš komentár.
Určite pouvažujem a skúsim niečo vymyslieť..Ďakujem 🙂
@majusqa77 ak by termin porodu mala 25. a zmluva konci 5. tak tie dni moze este nahnat, ale ona by mala porodit skor ako jej konci zmluva a tie dni by nazbierala aj u terajsieho zamestnavatela ale iba ak by prenasala cca tri tyzdne 😬 to je taky nestastny pripad 😕
@marcelatje Moze ich "nahnat" na dohodach.😉
@evittam fakt? Toto mi vysvetli. Tie dohody budu mat datum pred zacatim pp alebo mozu byt uz pocas neho? 🤔
@marcelatje Normalne pocas neho-napr.jedna dohoda, druha dohoda-obe aspon po 10dni a ma +20dni.
Dobre pisem - majusqa77 😉
@evittam vidis a toto som napriklad vobec netusila. Som zila v tom, ze ak pracujem a pocas toho mam aj dohodu tak sa ten pocet dni nenasobi, ze sa to pocita podla kalendarnych dni 🤔
@marcelatje ak mas aj dohodu aj pracovny pomer a budes mat z kazdeho 270 dni, mozes si uplatnit naroky z oboch poisteni. Narok sa posudzuje z kazdeho poistenia zvlast. Dni sa ti nenasobia, len ukoncene poistenia sa scitavaju na posudenie naroku 270 dni.
@evittam
@majusqa77
Baby, ona by musela aj tu dohodu mat ukocenu do dna porodu,aby jej to priratali, keze ukoncene poistenie z pracovneho bude mat az 28.2, nie?
@senta_sofia no ved ano. 2 dohody, kazda 10 dni, aj ich skonci a ma plus 20 dni poistenia....

No ak nesplnas podmienky akyze chces mat narok na matersku ?? Mas narok tak iba rodinne pridavky rodicovsky prispevok a jednorazovy prispevok a ak tvoj partner pracuje nech si poziada o danovy bonus.
Po narodeni dietata si pojdes pre RL urobiš si svoje vlastne kopie budes potrebovat. Pojdes na urad poziadas o rodinne pridavky rodicovsky prispevok. O jednorazovy po 28 dnoch po potvrdeni lekara. A budes potrebovat rodny list aj k lekarovi. Na socialnu poistovnu si pojdes poziadat dochodkove. To je vse.