Môže byť dieťa celý deň v škôlke, ak je matka na rodičovskej?
moze zena, ktora je na RD (jej zamestnanecky pomer trva) dat 2,5r dieta na cely den do skolky, ale do prace nenastupi? inak povedane, moze byt teda zena este pol roka doma na RD s tym, ze jej dieta je na cely den v skolke?
je to teoreticka otazka, tak prosim ziadne moralizovanie 😉
@livia341 ako ti píše sasena na up majú tlačivo ja som si ho prefotila čiste od kamoske A už vyplnené odniesla, možno sa dá stiahnuť aj na nete ako väčšina tlačív ale to som nekukala. Môžem zajtra pozrieť ak nájdem ako sa to presne volá len sa mi pripomen tak K večeru.
Ja som nedávala V škôlke potvrdiť nič som ju tam len napísala adresu A údaje O nej, oni ak budú chcieť si preveria..
@livia341
@zmrzlinkams ďakujem za info a ja by som sa kedy mala ist sa zaevidovat ako nezamestnana osoba? V aprili ci az v maji ked mi nabehnu na ucet RP? Ake formuláre potrebujem k tomu?
moje deti chodia do skolky od 2r +1 mesiac, ale nikdy nie kazdy den a cely den. V 2r. im stacili 2 krat tyzdenne 3 hodiny, v 5r. len doobeda. To im na socializaciu uplne stacilo, a zaroven mamli cas na spolocne activity a nedavali si spolocne len veceru a dobru noc v posteli ako deti co chodia na cely den. Autorka ma moznost ho dat do skolky len ciastocne ale je jej lahsie ked sa o dieta bude starat niekto cudzi, pod vyhovorkou ze sa tam socializuje. Rodicia sa detom nevenuju v 2r. co potom ocakavat od pubertiakov ked rodicia ani nemaju paru s kym sa socializuju a co robia.@moni244 starsie dieta si ovela lepsie zvyka na kolketiv ako mensie. susedin v 4.5r. nastupil do skolky doobeda prvy krat a bol uplne v pohode uz prvy den. Chlapec je kludny, ma dobry vztah s mamou, surodencami, vie pocitat, pisat abecedu, vie sa s detmi hrat, a ine veci lespie ako niektore deti co chodia do skolky od 2r. @brady1 lebo v skolke sa citi lepsie ako doma
@tova lenze tvoje deti nie su meritom veci - su aj ine deti a to by si ako matka viacerych deti vediet mohla - moje deti nastupovali obe do skolky ako 2 a 2.5rocne a velmi krasne sa adaptovali, poznam 4-5rocne ktore s tym maju problem a aj mladsie ako moje ktore problem nemali... zaroven nepoznam mamu ktora bola ci je popri skolke doma a vyzdvihovala by deti cez zaverecnu...
Som inak zvedava co si pod venovanim predstavujes a ako to budes realizovat pri starsich detoch ktore to podla mna potrebuju viac ako drobci ked budes realne chodit do prace... ci po 3roch rokoch padla a uz sa starat nemusis?
@salome123 moze, ja som tuto moznost vyuzila, pretoze mi to prislo jednoduchsie ako poberat prispevok na jasle a dokladovat kazdy mesiac uradu, ze tam dieta chodi.
@tova ty si tusim odbornik na vsetko a tvoje decka + decka tvojich kamaratok su evidentne dostatocna statisticka vzorka 😎 Extremne by ma zaujimalo, ako sa hodnoti, ktore dieta sa vie "lepsie hrat s detmi". Co je to lepsie? Ze vsetkym okolo nauraduje, co maju robit, alebo je on ten, ktory vecne drzi hubu a krok, alebo ... ved to je nakoniec jedno, urcite je to preto, ze nastupil do skolky az v 4.5 roku :D
Navyse, co je zle na tom, ze sa dieta v skolke citi "lepsie, ako doma". Samozrejme, ma tam predsa kamaratov, zabavu, aktivity, stale nove veci. Nas sa vzdy rano tesi, ze ide do skolky a vecer, ze ide zo skolky domov. Protestoval za tie 2 roky, co chodi do jasli/skolky mozno 3krat na uputanie pozornosti, nie preto, ze by tam nechcel byt.
Aspon si mozem doma lakovat nechty a smiat sa na takych, ako ty, co im ide puknut cievka od zavisti z toho, ze si niekto zariadil zivot inak, ako ty. Nechaj jeden den v tyzdni (kludne aj vikend) deti na par hodin manzelovi/babke a bez si dat spravit nechty (alebo si ich sprav sama), hned budes mat o jeden zivotny dolezity problem menej 😠 Na to naozaj dieta nemusi chodit do jasli/skolky.
@maslenka47 palec hore 😀 😀
@tova no tak ty si mama tisicrocia, vsetko vies-vsade si bola...kym su tvoje deticky v skolke tak si naozaj radsej lakuj nechty alebo trhaj obocie namiesto drbania do ludi na internete...a nayvse aj cita ludom myslienky, ako vies, ze ho moze dat do skoky iba ciastocne , ale ona ho chce dat na dlhsie???? mentalistka si ??? 🙂
tusim na pol dna vtedy moze pokial sa nemylim
@tova moja dcera chodi do skolky od troch rokov a syn dokonca tri ani nemal... Od prveho dna su v skolke CELY DEN, teda az do 15,00 a v pondelky dokonca do 16,00.... A nemali najmensi problem s adaptaciou... Ani raz nevyronili slzu, teda vlastne ano, vyronili, ale ked sli domov..... 😀 Skolku miluju, lebo tam maju kamosov a je im tam dobre.... A po prichode domov sa hraju spolu, venujeme sa im aj my... takze to su zasa moje skusenosti so skolkou a su na nezaplatenie.... az na caste choroby - ale aj z toho pomaly vyrastaju....
@livia341 prepáč že píšem až teraz ale skôr sa mi nedalo ísť na pc.
no čo sa týka evidovania na UP ja ti to píšem všetko z vlastnej skúsenosti kedže som išla po rodičovskom na UP.
no vytlačila som si žiadosť o evidovanie na UP z netu tu ti prikladám link
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/infor...
na tejto stránke máš modrým tlačivo len si to stiahnu do pc a vytlač, vypíš si to a s tým sa musíš hlásiť na UP aby ťa evidovali ako uchádzača máš to tam pekne rozpísané čo všetko si potrebuješ doniesť nezabudni si všetko prefotiť oni berú len kópie originál len na nahliadnutie, ja som potrebovala kedže som išla po rodičovskej potvrdenie o tom od kedy do kedy som bola na rodičovskom a kópiu rodného listu dieťatka. to potvrdenie ti dajú na počkanie tam kde si si žiadala o kočíkovské a kde si bola bola evidovaná na rodičovskom a tam na to mieste aj odovzdáš to potvrdenie kde sa bude dieťa nachádzať po 3 roku takže to máš jedným vrzom vybavené obe. hlásiť na UP sa musíš do 7 alebo 8 dni teraz neviem presne len si to nenechaj na poslednú chvíľku keby ti niečo chýbalo a musela si doniesť a nesmieš byť na pn alebo očr a pod. takže keď bude mať dieťa 3 roky tak od nasledujúceho dňa máš na to tieto dni aby si sa zaevidovala na UP a zahlásila dieťatko.
tlačivo o nahlásení dieťatka sa vola oznámenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa na účely prídavku na dieťa tu ti prikladám link ja som si to všetko z pc vytlačila a odniesla nebol s tým žiadny problém akceptovali to ako aj daňové priznanie som si takto vytlačila 🙂
http://www.upsvar.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaciva/O...
takže si to vytlač vypíš a aby si to mala nachystané a keď oslávite 3 roky tak už tam len zbehni a všetko máš na UP takže v jednej budove a obehneš to naraz...
materskú nemusíš hlásiť na UP pri evidencii lebo ak si bola zamestnaná pred materskou a išla zo zamestnania na materskú tak to majú ako spolu vedené to som ja nepotrebovala len potvrdenie o rodičovskom a už keď som tam bola som si vypýtala aj potvrdenie o tom koľko som dostávala k daňovému priznanie pre muža a veľmi ochotne dali na počkanie nebol problém 🙂
@tova no chcem vidieť štátnu škôlku, kde môže dieťa chodiť tak krátko a len sem tam a fakt super príklad pre dieťa, že chodí len niekedy, keď bude chodiť 5 dní na celý deň, aspoň si zvykne na určitý harmonogram dňa. A každé dieťa je iné, svoje si poznám natoľko dobre a vidím, ako sa správa medzi deťmi, že deti a kolektív potrebuje, ináč sa nudí a škôlka jej dá viac aktivít a podnetov ako mama doma
@livia341 jaj a ešte k tomu ti chcem napísať kedže oslávite 4.4 - 3roky tak evidovaná budeš na UP do 5.4 len to musíš stihnúť do tých 7 dni sa zaevidovať ale platené bude mať z UP od 1.5. lebo z UP nemáš nárok na peniaze od 5.4-30.4 nemáš lebo tam dostaneš RP ten sa platí za celý mesiac takže tam kedže máš RP nemôžeš dostať peniaze aj z UP aj keď je dieťatko narodené na začiatku mesiaca RP dostaneš za celý mesiac apríl.....
@zmrzlinkams Ďakujem veľmi pekne za spoluprácu, si milá. Táto robota ta baví,robíš na úrade? Ďakujem ešte raz. 🙂 🙂
@tova co robis, zle robis.... deti potrebuju rezim... to aj do skoly ich budes davat ked deti budu chciet? akoze dobre, chod si v stredu, a nie, v piatok do skoly fakt nemusis....
cele zle.
@livia341 ale kde som na Up A hľadám robotu len som toto riešila tak som vedela poradiť U mňa to tak bolo ale tak prácu na úrade by som brala 😉
@dai deti budu mat coskoro 6r. a ano, do skolky doteraz chodia viac menej kedy chcu, cize skoro stale, sem tam vynechame napr. zajtra. Deti sa este do skoly nachodia dost, zatial si detstvo uzivaju, robime aktivity kazdy den, chodime na vylety, navstevuju sa s kamaratmi. Skolka na cely den zdaleka Tolko neda ako pol na pol. a som velmi rada ze si to mozeme dovolit, Deti po obede v skolke 2 hod spia, jedia, idu na wc, umyt ruky a ihrisko. Doma mame lepsi program. tento rok nastupuju do povinnej skolky celu ZS ich planujem po skole vyzdvihovat osobne ja aj rano odvazat takze venovat sa im budem az az. Vela zien si nevie s detmi doma rady, preto radsej deti daju do skolky a dieta si zvykne aj na 12hod. skolku. denne. lenze je to pre dieta najslepsie? autorka mala problem s vychovou uz prvej dcery, preto jednduchsie je to hodit ucitielke na krk.
@tova no to je priam fantazia.. ale napr. ja neplanujem robit detom taxikara, ani osobneho sluhu a animatora 24h denne. Mam na to iny nazor 🙂 Ale su ludia co nemozu byt 15 rokov doma, aby tieto cinnosti robili ;) Mozno maju aj ine potreby, ciele a mozno len potrebuju z niecoho vyzit.
K teme: DO 3 ROKOV DIETATA je rodic na RD a teda nic sa nemeni ani ked je dieta v skolke/jasliach... pokym mama nepojde do prace a nenahlasi sa koniec RD v SP/ZP. Co sa tyka nahlasovania na UPSVaR tak to tiez az po 3 rokoch.
@tova a ty? ty co robis so svojim zivotom? suhlasim so simcou - ja som napr. studovala a pracujem a mam to stastie ze mam svoju pracu rada... moje deti maju skolku radi - ja som napr. bola doma ked uz maly nastupil do skolky a chodila som ich oboch vyzdvihovat okolo 2-3tej ked malej skoncila skola a kruzky - skus si tipnut co sme robili potom - 2-3hodiny sme boli dalej na skolskom dvore lebo sa chceli hrat s kamaratmi... tak neviem teda ake maju tvoje deti vztahy s ostatnymi detmi a s kym okrem teba sa hraju ( kedze vaecsina deti v tom veku je v druzine ci v skolke ) ale ja som rada ze moje deti maju vztahy so seberovnymi a nielen dospelymi - cize ja verim ze pre moje deti je skolka lepsia ako aby boli nacucnute na mame a nemali inych kamaratov a ine vztahy len ktore im ja ako mama vytvorim...
ale ako som pisala - kazdy ma ine ocakavania, ine ciele a v konecnom dosledku co je asi najdolezitejsie aj ine deti ktore maju ine potreby a podla toho ak moze by sa mal chovat ... ak nemoze tak sa len prisposobi vzniknutej situacii...
ja som mala na rodicovskej manzela a tiez sme to tak riesili, ze syn siel do skolky ako 2.5 rocny, kedze je februarovy..tak zacal v septembri normalne so vsetkymi detmi na cely den..vedeli sme, ze je na to zrely a uplne mu to bude vyhovovat, lebo ma velmi rad spolocnost..a tak aj bol od prveho dna..a vyuzivali sme to na adaptaciu, takze bolo super to, ze ked ochorel, proste tatko bol s nim doma az do uplneho vyliecenia, nemuseli sme hned riesit marodky., ked bolo treba vyzdvihnut na obed, tak siel domov....zo skolky zo zaciatku chodil okolo 15:00, potom 15:30....a drobec si krasne zvykal a ked siel tatko v jeho 3r do prace tak to bolo ovela lahsie...
A inak u nas je to tiez tak, ze ked pridem pre syna do skolky skor, tak ma posiela prec, ze on sa chce este hrat..v lete sme na skolkarskom ihrisku s ostatnymi mamickami a nevieme deti dostat domov..a odtial ideme na dalsie ihrisko, takze to je uplne jedno ci ostane dlhsie v skolke alebo ide na ihrisko so mnou, kde aj tak zas vyhladava druhe deti ...ja som aj rada, ved potrebuje rovesnikov a nie travit stale cas s dospelakmi...teraz napriklad som musela zacat uz chodit s nim do skolky rano skor, lebo mi povedal ze sa "nestiha hrat" 😀 . Tak ma ano budi, ze kedy uz pojdeme do skolky...
@tova ked myslis..vasa vec. Napriek tomu,ze som bola rada s malym a aj on bol rad,ze je s nami, napriek tomu,ze si zvykal 3mesiace (ved boli aj choroby),som rada,ze do skolky chodi a na cely den. Bolo totiz vidno na nom v zime,ze mu kamosi chybaju. Napriek tomu,ze som sa im venovala. So sestrou sa este nezahrali,este nebola partak pre neho. Lepsie to bolo len v teplejsom obdobi,ked uz mal kamosov,ktorych tiez nevzali do skolky,vonku. My sme chodievali dost aj v zime aspon doobeda. V tme sa mi nechcelo prechadzat. Ja radsej po vonku ako vo vykurenych MC.
Na ihrisku sa nasli deti,ale male,vsetko tak okolo veku nasej malej.
A hoci aj nas vie basnicky,spievali sme a kadeco (akurat kreslenie pomenej,to nema rad), hoci sa strasne rad hra so mnou a najradsej so mnou doma, vidim,ze sa tesi spolocnosti deti a ked je lepsie pocasie,aj po skolke sa stretavame s jeho spoluziakmi-kamosmi este z batolacich cias.
Mam sice kopec ihriskovych kamosiek,ale nejak nam staci stretnut sa vonku a pokecat. To su pre mna take kamaratstva,ako som vacsinou mavala v praci. Tam sme pokecali,fajn,ale po praci som s nimi nekavickovala ci nesopingovala,prosto netravila s nimi volny cas. Len s niektorymi,ale to uz bolo u mna v kategorii: Velmi dobra kamoska.
My zas s muzom nie sme nejak spolocenski,to je asi tym. A dcerka je skor samotarka. No ked si najdem pracu,tak do skolky pojde. A verim,ze najneskor v septembri,ze ju odvtedy vezmu do statnej. Bude to pre nu lepsie. Ja som do skolky nechodila a tazko som si zvykala na skolu. Preto chcem,aby si zvykli skor. A ani si nemozeme dovolit, aby som ja len tak ostala doma. A aj keby sme mohli,tak by som sla robit a ich dala do skolky.
@da tak-tak...
@siska53 ja mam podobnu skusenost s tym chybanim kamosov - moji su samozrejme ze radi doma - teraz boli prazdniny a maly chory, robila som vela z domu - ale uz ku koncu bola vo vaecsine nasich hier imaginarne zapojena polovicka skolky a aj skoly, maly telefonoval kamaratom zo skolky ( a to ma 3.5 roka ), a stale castejsie mi o nich rozpraval etc. ...
pre moje deti by bol optimalny stav byt v skolke/skole a aby som tam bola cely cas s nimi 😀 samozrejme ze toto neide, nasa skola dost vychovava k samostanosti, rodicia napr. maju presny priestor od 2hej triedy po kade mozu doprovodit deti - tam je napis: odtialto to uz zvladnem sam🙂 a je to super, kedze pre mna ako pre matku je tazko sa odputavat a vidim svoje deti stale ako drobcov... som rada ze aj mne niekto pomaha, nerada by som zostala celym svojim zivotom priputana len na detoch a nevsimla si pritom ze som prestala zit ( co clovek ako facku dostane ked deti z domu odidu... o nefunkcnych manzelskych vztahoch, nadavajucich nevestach a pod. uz ani nehovorim )
@dai mne sa tak mari,hoci napisy sme nemali,ze u nas sa dalo do satne ist len v prvej triede,aj to tusim len daky mesiac-dva...a z druziny sme sa museli sami vychystat,lebo ziaci z inych tried behali po triedach a donieslu tie listocky s menom a triedou. Mne sa to strasne pacilo a tesila som sa,ked som mohla takto chodit ja po ine deti.🙂
Rodicia dnu chodili vynimocne. Neviem, ako je to teraz..to bolo este za socika.
@dai a zas,dobre,ze uz chodi.. Totiz rozpravala som sa s kamoskou,co sme sa zoznamili v porodnici a prezivala to rovnako,len jej mala zacala chodit do skolky ako 3,5r.,tazke skor to prekonala. Nas totiz kvoli nedostatku miesta oddelili od babatiek a dali nas na ine poschodie. Ledva sme sa za nimi doplazili na dalsi den. A ani nas velmi. nechceli pustat . V piatok cisarsky a az od pondelka s detmi konecne nastalo. Ani som netusila,ze to na mne zanecha taku stopu,ved po cisarskom ma drvila niekolko hodin zimnica...prosto som tu prvu sekciu horsie znasala. No ale neskor som mala vzdy take nervy ist od maleho! Ako sla som,ale viac-menej v myslienkach s nim. Ledva som ho pustila.von s pribuznymi,same obavy. Myslela som,ze to kvoli tomu,ze prve dieta.. Pri malej to bolo ine. Tu mi nosili. Pri nej som.to tak neprezivala. Je to iracionalne,ale stale mam skor problem pustit maleho s pribuznymi ako malu. A nechapem to,lebo oboch ich milujem ako sa len da. S malym to uz je ok, nastastie som sa so skolkou vyrovnala,po odchode som si sukromne trosku posmoklila a sup sa venovat malej.
Ta kamoska ma starsiu dcerku este a presne mi popisala to iste. Tak sme usudili ze to bude z toho odlucenia. Aj ked psychologicka mi tvrdila,ze to nie je mozne. No ked dve to prezivame rovnako po rovnakom zazitku a ona uz jedno dieta mala,tak asi to mozne je. Dobre,ja som taka skor mama-kvocka,priznavam,ale to moje prezivanie bolo aj na mna moc a vedela som,ze to nie je ok. Je pravda,ze sa o neho viac bojim aj preto,ze je vo vsetkom rychly,do vsetkeho hr..to on od mala,preto mam strach,aby si vazne neublizil,to je ale zas dalsia vec.
Fakt je dobre,ze do tej skolky chodi. Potrebuje sa otukat. Ine su kamarati na ihrisku a ine v skolke. Uvidime,ako bude reagovat mala,kedze ta deti zatial nemusi,este tak babatka..

@zmrzlinkams a este jednu radu poprosim ze ked chcem poziadat o predlzeny rodicovsky prispevok tak staci ked mi dr.napise diagnózu synovu? lebo je neustale chory ako navstevuje škôlku. Ci musi byt vazna choroba? Ak ano tak aka? Ďakujem