icon

Môže ísť manžel na materskú s novorodencom?

22. aug 2026

Dobrý večer chcem sa spýtať som ma rodičovskom zo synom koncom maja bude mať tri roky ,som tehotná termin je začiatok januára... môže ísť manžel na materskú s novonarodenym bábätkom? A ja byť na rodičovskej zo synom do toho maja ? Alebo sa to neda? Ďakujem za odpoveďe

petamich
22. aug 2026

Manzel moze ist na matersku najskor 6 tyzdnov po narodeni. Vie to ale spravit tak, ze 2 tyzdne otcovskej a potom pokracuje materskou, takze bude mat od 4 tyzdna. Na rodicovskej byt mozes ale bez naroku na rodicovsky prispevok, subeh rodicovskeho a materskej totiz nie je mozny.

autor
22. aug 2026
@petamich

Manzel moze ist na matersku najskor 6 tyzdnov po narodeni. Vie to ale spravit tak, ze 2 tyzdne otcovskej a potom pokracuje materskou, takze bude mat od 4 tyzdna. Na rodicovskej byt mozes ale bez naroku na rodicovsky prispevok, subeh rodicovskeho a materskej totiz nie je mozny.

@petamich aha takže keď on ostane s novorodencom ja nemôžem uzyviac poberať na syna rodičovsky? Ja som bola v tom že to tak funguje že mi pomôže aspom v začiatkoch

anonym_4abc61
22. aug 2026

nie to sa neda poberat paralelne materske a rodicovsky aj ked na dve rozne deti
Manzel moze ist na matersku so starsim ak este nebol alemdieta nemoze byt v MS
a ty mozes byt na materskej, cerpanie materskej a materskej na dve deti je mozne

autor
22. aug 2026
@anonym_4abc61

nie to sa neda poberat paralelne materske a rodicovsky aj ked na dve rozne deti
Manzel moze ist na matersku so starsim ak este nebol alemdieta nemoze byt v MS
a ty mozes byt na materskej, cerpanie materskej a materskej na dve deti je mozne

@anonym_4abc61 ja na materskú nemam nárok mi skončila pracovna zmluva už no cele zle ja že sa to dá poberať na dve rôzne deti..no neviem čo spravime asi to budem musieť sama zvládnuť 😔 zle mi to vyšlo cele z pracou ozaj cely život som bola zamestnana a akurát pred tehotenstvom sa to cele pokazilo ozaj nespravodlivé..keby som ozaj nejaká čo nikde nerobila ale v kuse som robila od 18 ky do 29 a nemam narok na matersku

anonym_116e5c
22. aug 2026

Tak ako pisu, subeh materskej a rodicovskej nie je mozny - co sa tyka pridavku. Takze ano, akonahle manzel bude poberat materske, Ty rodicovske poberat nemozes. (Aj ked je to na ine dieta).
Ak by ste boli obaja na materskej (ale s inym dietatom) a naraz, mozne to je.

anonym_4abc61
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_4abc61 ja na materskú nemam nárok mi skončila pracovna zmluva už no cele zle ja že sa to dá poberať na dve rôzne deti..no neviem čo spravime asi to budem musieť sama zvládnuť 😔 zle mi to vyšlo cele z pracou ozaj cely život som bola zamestnana a akurát pred tehotenstvom sa to cele pokazilo ozaj nespravodlivé..keby som ozaj nejaká čo nikde nerobila ale v kuse som robila od 18 ky do 29 a nemam narok na matersku

@anonym_autor tak max dva tyzdne po narodeni dietata moze ist na otcovsku paralelne s tebou a ty budes poberat RP , dlhsie sa neda

letfenixa
23. aug 2026

Prečo je to nespravodlivé?
Mohli ste s druhym dieťaťom počkať, až keď budeš mať prácu a nárok na matersku.

mogaa
23. aug 2026

To je len tvoj jednostranný pohľad že je to nespravodlivé.....ale aké nespravodlivé, podmienky sú stanovené jasne a každý o nich vie alebo si ich vie vopred dohľadať.....chcem otehotnieť a mať materskú, tak si to zistím vopred.....minimálne si si to mohla zistiť pred 2 materskou a tak sa zariadiť.....veď 270dní nem.poistenia nie je až tak veľa aby sa to nedalo zariadiť, veď to je len 9mesiacov ....ak rátam aj možnosť že žena býva pred materskou na PN tak ešte menej chodí do práce a poberá v tej dobe PN....

anonym_88ce51
23. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no keby si teda cely zivot robila (co je u teba 11 rokov minus 2-3 teraz ma rodicaku) a mala by si stale pracovny pomer, tak na tu matersku narok mas... Neviem co vnimas ako nespravodlive? Ved to nie je je jadrova fyzika postarat sa o 2 deti. Na to fakt nemusite byt doma dvaja. Ak bude treba, muz si vezme dovolenku, paragraf...

anonym_8f7118
23. aug 2026
@anonym_autor

@petamich aha takže keď on ostane s novorodencom ja nemôžem uzyviac poberať na syna rodičovsky? Ja som bola v tom že to tak funguje že mi pomôže aspom v začiatkoch

@anonym_autor So starsim, ak nebude chodit do skolky, mozes byt na neplatenej rodicovskej, kym muz bude na materskej. Ale casovo to je asi tak, ako pisu baby, ze ta materska u chlapa moze zacat az neskôr, moze byt na tej otcovskej zatial. A je x zien, co zvladli aj dve ci tri male deti bez pomoci, lebo toto kedysi nebolo, max. si chlap vzal dovolenku alebo prisla mama pomoct.

Ty vravis o spravodlivosti.. dva roky po tom, co moje deti malu uz cez 3 roky,zaviedli aj pre otca cerpanie materskej... Ocr pocas zavretjr skolky tiez zaviedli,naz ked moje deti chodili do skoly. A teraz co? Mam fnukat? Ze som cely život robila? Po skonceni VS az do 35, nez som porodila a na niektore veci som nemala narok, lebo ich zaviedli az neskor?