Môže manžel čerpať OČR počas zatvorenej škôlky v auguste?
Ahojte, mám otázku. Termín pôrodu mam koncom jula (sekcia), manzel si berie 2, tyzdne otcovskej dovolenky, po skončení otcovskej si vie zobrat 2 tyzdne ocr na starsiu dceru kvoli zavretej skolke alebo nie? Potrebovala by som relevantne informacie ohladom toho, ci si to vieme uplatnit alebo nie a kolko % vychadza očr z platu.
Ďakujem velmi pekne za všetky informácie.
@anonym_autor ak je to jedina skolka v dedine tak môže. Ak ide o škôlku v meste ktorú zastupuje zberna škôlka tam mu ocr neprejde
Môže, ale potrebujes mat tlačivo sociálnej poistovne vyplnené skolkou, takze to rieš čím skor, keďže potom bude skolka zavreta
podľa môjho názoru to môže využiť, len OČR je 55% z denného vymeriavacieho základu a teda zoberie to dosť z výplaty... otcovska je 75% z denného vymeriavacieho základu...
@mimaapeto ale nie je to až tak velky rozdiel, keď si vezmeš, že je to neplatené volno, ktoré máš aspoň čiastočne zaplatene. A tie zaciatky môžu byt narocne, takze to za tu pomoc stoji. Ja som mala také dieťa, ktoré revalo stále zo zdravotnych dovodov. Ja som nestihala ani zjest jedlo, ktoré mi manzel doniesol, nedalo sa ani kocikovat, proste horor.. a nikdy nevieš, aké dieťa sa ti narodi
@mimaapeto ale nie je to až tak velky rozdiel, keď si vezmeš, že je to neplatené volno, ktoré máš aspoň čiastočne zaplatene. A tie zaciatky môžu byt narocne, takze to za tu pomoc stoji. Ja som mala také dieťa, ktoré revalo stále zo zdravotnych dovodov. Ja som nestihala ani zjest jedlo, ktoré mi manzel doniesol, nedalo sa ani kocikovat, proste horor.. a nikdy nevieš, aké dieťa sa ti narodi
A ešte sa do toho aj pri tých revoch zanášalo, takze nedýchalo. Sa cudujem, ako som to psychicky zvladla😅
@anonym_0c220a praveze postup na cerpanie ocr z dovodu zatvorenia skolky na august zverejnia az 1.8 na stranke soc.poistovni a ma to ist vsetko elektronicky cez pediatra...dnes som hladala na internete a mali tlacivo na jul, pretoze august bude uz iny postup 🙂
@lucia245 ano mame jedinu skolku, ziadnu zbernu nemame, tak preto ma to zaujima hlavne ci sa to da vyuzit 🙂
@tramtada31 ved práve, preto ma to zaujima ci na to narok mame alebo nemame ak by sme ju chceli cerpat 🙂 clovek nikdy nevie ako bude
@anonym_0c220a praveze postup na cerpanie ocr z dovodu zatvorenia skolky na august zverejnia az 1.8 na stranke soc.poistovni a ma to ist vsetko elektronicky cez pediatra...dnes som hladala na internete a mali tlacivo na jul, pretoze august bude uz iny postup 🙂
@lucia245 ano mame jedinu skolku, ziadnu zbernu nemame, tak preto ma to zaujima hlavne ci sa to da vyuzit 🙂
@tramtada31 ved práve, preto ma to zaujima ci na to narok mame alebo nemame ak by sme ju chceli cerpat 🙂 clovek nikdy nevie ako bude
@anonym_autor cez pediatra? ved to dieta nie je chore, len nema kde byt 😂 to zas aku koninu chcu vymysliet, pediatri sa im fakt podakuju
@anonym_autor sociálna poisťovňa sa už vyjadrila že je možné použiť aktuálne tlačivo na august, nakoľko sa mení OČR keď je dieťa choré a nie z dôvodu uzatvorenia zriadovateľom... pokiaľ bude dieťa choré lekár zadá elektronickú OČR cez aplikáciu zdravie do Soc. poistovne....
@anonym_autor cez pediatra? ved to dieta nie je chore, len nema kde byt 😂 to zas aku koninu chcu vymysliet, pediatri sa im fakt podakuju
@anonym_b4d690 výborne, tak idem pozriet aktualne tlacivo....dufam, ze nebudú robit zbytočne šarapatu s tym.
@petamich tiež mi to nesedelo....idem teda tlacit to tlačivo
@anonym_autor ak je to jedina skolka v dedine tak môže. Ak ide o škôlku v meste ktorú zastupuje zberna škôlka tam mu ocr neprejde
@lucia245 prosim ta netrep. Rodic nieje povinny dieta umiestnit do nahradnej skolky, a ani sa to pri naroku na ocr pre zatvorenu skolku neposudzuje, ci mal alebo nemal taku moznost a ci ju vyuzil/nevyuzil.
Najprv si over, či bude škôlka posledné dva týždne v auguste naozaj zatvorená. V našom meste sú posledný týždeň prázdnin už všetky škôlky v prevádzke.
@anonym_b4d690 výborne, tak idem pozriet aktualne tlacivo....dufam, ze nebudú robit zbytočne šarapatu s tym.
@petamich tiež mi to nesedelo....idem teda tlacit to tlačivo
@anonym_autor Mozes pouzit julove tlacivo, pisala som priamo do soc.poistovne a dostala som odpoved, ze to uznaju v tomto prechodnom obdobi.
Najprv si over, či bude škôlka posledné dva týždne v auguste naozaj zatvorená. V našom meste sú posledný týždeň prázdnin už všetky škôlky v prevádzke.
@anonym_a64df9 u nas je škôlka zavreta od 27.7 do 31.8 a je to tak každý rok.
@lucia245 prosim ta netrep. Rodic nieje povinny dieta umiestnit do nahradnej skolky, a ani sa to pri naroku na ocr pre zatvorenu skolku neposudzuje, ci mal alebo nemal taku moznost a ci ju vyuzil/nevyuzil.
@elanor over si skutočnosti, či už na úrade alebo u zriaďovateľa škôlky. Je to ako píšem.
@lucia245 nie je to ako píšeš, ide len o škôlku kam dieťa chodí a či je nejaká náhradná je úplne irelevantné
@luliu zisťovala som si to v meste pred rokom, výsledok je taký ako píšem. Tento rok to opätovne riešila iná mamička a nie, nedaju jej pokiaľ je v meste otvorená náhradná škôlka. Vyjadrenie riaditeľky.
@elanor píšem reálne skusenosti z nášho mesta, ale žene s vyjadrovaním piatej cenovej asi nemá zmysel odpovedat
@lucia245 to nieje o skusenosti z vaseho mesta, lebo pravidla si neurcuje kazde mesto svoje. Pravidla platia pre vsetkych rovnako a urcuje ich Socialna poistovna. To, ze ti riaditelka skolky nakecala bludy, a ty si sa podla nich zariadila, a este ich siris dalej, je ale problem.
Lebo to co tvrdis jednoducho nieje pravda, ci sa ti paci, alebo nie, ty piata cenova.
@elanor píšem reálne skusenosti z nášho mesta, ale žene s vyjadrovaním piatej cenovej asi nemá zmysel odpovedat
@lucia245 nech sa paci, odpoved priamo zo Socialnej poistovne, info z pred tyzdna.
Rodic nieje povinny vyuzit ponukanu nahradnu skolku, a ani sa to pre narok na OCR nezistuje, ci taku moznost mal, ci ju vyuzil, alebo nie. Skolka jeho dieta je zatvorena, vytlaci si tlacivo, da ho v skolke potvrdit a hotovo.
@anonym_a64df9 u nas je škôlka zavreta od 27.7 do 31.8 a je to tak každý rok.
@anonym_autor Aj u nás v auguste zatvorená škôlka. Práve včera som zaniesla papier na sociálnu poisťovňu. Treba potvrdenie zo škôlky, že bude zatvorená a od zamestnávateľa, že manžel pracuje. A potom na soc.poistovnu.

podľa môjho názoru to môže využiť, len OČR je 55% z denného vymeriavacieho základu a teda zoberie to dosť z výplaty... otcovska je 75% z denného vymeriavacieho základu...