icon

Môže otec na materskej robiť na plný úväzok?

lenusska87
12. sep 2017

Prosim surne o radu...manzel je na materskej dovolenke od jula, zamestnanie mu trva, ale nasiel si uz inu pracu, v tej, z ktorej cerpa matersku chce dat vypoved. Dnes mu ale v novej praci povedali, ze jednoducho ak je na materskej, nemoze pracovat na plny uvazok, lebo ma dieta v 100% starostlivosti, tak vraj moze iba na dohodu... Boli sme v tom, ze ak je aj na materskej, moze dalej pracovat, ale na iny pomer, ako na ten, z ktoreho cerpa matersku, a je jedno ci je to dohoda alebo pracovna zmluva... Viete mi to niekto objasnit, ako to teda je?

evittam
12. sep 2017

@lenusska87 Muz moze pracovat na novu zmluvu u toho isteho zamestnavatela ale na inu prac.poziciu. Z povodnej zmluvy je na MD a nemusi z nej davat vypoved,nova zmluva sa môže uzatvoriť napríklad len na dobu co bude na MD. Zena môže zostať na RD, pozastavi vyplacanie RP.
@xili99
@dai
@jallka11 Aj zena na MD moze pracovat.

sorciera24
12. sep 2017

@dai dai, ked budem mat take prijmy ako vy, ze mozete detom paltiti skolne 1000E/mesacne, ani by ma toto nenapadlo a myslim, ze nikoho z nas......ak si si nevsimla, tu ide niektorym ludom aj o strechu and hlvou, mne sice konk. az tak nie....ale islo tu o prave tu robotu, bol to jediny legalny sposob ju opustit (to sa ti asi tiez zda normalne...ak ano, nemam co dodat) a ano vyuzila by som to znova.......a je mi jasne, preco ty nie...

evittam
12. sep 2017

@dai Prepac, ale aka "vychcanost"?! Systém v našej republike je cely ma ho.no. Ja som napr.pred prvym tehotenstvom odvádzala 10rokov nemale odvody a dane a lem preto lebo ma zivotna a pracovna situácia donútila ist pracovať na živnosť som dostala prd a nie matersku len smiesny RP...Napr.taka vysokoskolacka -staci jej par mesiacov dohody na 20Eur a 90dni na max.VZ a dostane 1300Eur MD!!! Takže ano pre teba vychcanost pre mňa -konecne som od štátu dostala aspon niečo spat. Nikdy nedostanem to co mi patrí,tak som si zariadila aspon "kvapku z mora".😉

sisaka
12. sep 2017

@dai absolútny súhlas, vychcanost na všetkých úrovniach a na všetkých úrovniach aj s "morálnym" odôvodnením, však diery v zákone... štát tvoria ľudia, akí ľudia taký štát, toto sa tak rýchlo nezmení, to myslenie sa dedí z generácie na generáciu.
prijemne "dojenie" kým je z čoho. Jaaaj zabudla som všetci platia obrovskeeee odvody, tak ich len čerpajú naspäť 🙄

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2017

@sisaka Kazdy system sa da nejakym sposobom odrbat, zalezi len od ludi, na co (ne)maju zaludok. Je zaujimave sledovat, ako zvycajne ti isti ludia na system nadavaju a zaroven ho zneuzivaju, teda mu vlastne tlieskaju.

marlenka222
12. sep 2017

@sisaka nehnevaj sa ale 340€ socialky a 130€ zdravotky sa mi zda obrovske na zarobok zivnostnika 1000€ mesacne.

fokuska
12. sep 2017

@sisaka
@sisaka

Ak zakon znie, ze kazda matka ma narok rodicovsky prispevok a matky si o neho poziadaju, tak je to v poriadku

Ak zakon znie, ze otec alebo matka moze poberat matersku a pracovat na inu zmluvu, to nie je v poriadku?

Ved to nie je diera v zakone, su nastavene podmienky kedy a ako sa co smie a co nesmie. Nie je to podvod, obchadzanie zakona, spekulacie.

Ani matka nema povinnost poberat matersku, ked nepoziada, tam nikto jej ju nenanuti. Ale asi kazda si poziada. Otec to ma uplne rovnako, tak preco pisete o vychcanosti?

fokuska
12. sep 2017
marlenka222
12. sep 2017

@fokuska najlepsie je ze cierne matky (cest vynimkam) maju narok pomaly na vsetko, vedia vsetky "diery" v zakonoch a maju financii viac ako matky ktore aj pracovali a figu od statu dostali. Kto pomaha takymto? Mna posielali vybavovat rodicak ako na klavir na 4 krat lebo mi zabudali davat papiere a vzdy po 1 dali ako tupelovi kt.nevie citat pisat. Kto pomaha takym ktore ani pisat mevedia a maju vacsie prispevky? To sa neriesi lebo su cierni a tak to ma byt ale bieleho ktory peniaze nemina na alkohol cigarety ale snazi sa slusne zit tu kazdy vyriesi raz dva

maciatkolulu
12. sep 2017

@lenusska87 mne rozum stoji, niekto pobera davky za to, ze sa stara o dieta a este ho prekvapi, ze v druhom zamestani, ho odpisali.... Kokos ja sa fakt nedivim, ze nechcu zamestnavat mladych, ved toto je des, kazdy uz len rata, ze ved dostanem zmluvu na dobu neurcitu a fijuuuuu vyparim sa na minimalne tri, ked sa zadari, tak mozno aj na sest rokov a ked sa pritrafi dalsie dieta, tak aj na 9.rokov a zamestnavatel musi drzat miesto..... A uz to zacnu aj chlapi robit, sedi doma na materskej a uz planuje dat vypoved a pritom ten starujuci sa otec uz ciha na novu pracu.... A co tak materska po vycerpani, matky, otca, tak aj babka, dedko, sused a pod. Fakt sa nedivim, ze stat nema prachy....

marlenka222
12. sep 2017

@maciatkolulu a na socialne a ine davky ako dochodky a prispevky pre ciernych ma? Tak potom kde biely pracujuci najde rovnost?

maciatkolulu
12. sep 2017

@marlenka222 to myslis vazne, ze davas ako priklad dochodok? Tak to sa nemame asi o com bavit.... A presne tento stat nevyciciavaju az tak cierni, ale bieli.... Najma si to clovek uvedomi, ked cita MK😅 Tu nejde tolko inspiracii, zeby sa za to, cely lunik nemusel hanbit a dokonca by este mohol cerpat

marlenka222
12. sep 2017

@maciatkolulu a nie? Kolko je takych co vidis ze im nic nie je a chudaci uz od mala. Si cierny,dostanes dochodok. Viem ako to vybavuju aj co lekarom hovoria,pracovala som s nimi. A veru zlozite to nie je.

mijo53
12. sep 2017

@maciatkolulu a čo tí, čo nemajú babku, dedka, dobrú susedku a ani peniaze. Každá z tých, čo tu vypisujú, určite využila dieru v zákone, napr. mňa vytáča, keď si niekto zaplatí prednostné vyšetrenie u lekára, lebo na to má a ten čo nemá musí čakať, dier v zákonoch je dosť, veď § sú pokrútené, alebo niekto môže kvôli deťom nastúpiť do práce o pol desiatej a druhý rodič vyberie deti o 17:30, lebo mu to zákon, resp. vnútorná norma firmy umožňuje, nie každá žena , či muž si to môžu dovoliť a nakoniec ryba smrdí od hlavy

maciatkolulu
12. sep 2017

@mijo53 nuz, sladky, ruzovy zapad, nema taketo moznosti a funguju, tam si matky nesedia doma s maximalkou a potom by ich vymenil otec a neviem kto este a poprotim by aj pracoval, to veru neexistuje a pritom sa vkuse len a len nadava, ved sa tu v podstate mame ako svine v zite a ktora krajina poskytuje za davku 200eur sediet matke doma tri roky a ked sa zadari tak aj sest? Nepoznam.

lenusska87
autor
12. sep 2017

Nemala som v umysle rozputat takuto debatu, a nemam ani chut reagovat na tie utocne prispevky..
Dakujem este raz vsetkym babam, ktore poradili, mam v tom jasno.. pekny vecer....

fokuska
12. sep 2017

@maciatkolulu a ak pre ostatne:

1. Matka cerpa matersku z jednej zmluvy, pracuje na tpp na full time na druhu zmluvu
Otec pracuje na tpp na full time
Dieta je v starostlivosti opatrovatelky / pribuznych.....

2. Matka cerpa matersku z jednej zmluvy, pracuje na tpp na full time na druhu zmluvu
Otec je nezamestnany
O dieta sa stara otec

3. Matka cerpa matersku, je doma a stara sa o dieta
Otec pracuje

4. Matka necerpa ziadne prispevky, je doma a stara sa o dieta
Otec cerpa matersku z jednej zmluvy a pracuje na tpp full time na druhu

Vsetky tieto moznosti su normalne povolene a mozne podla zakona, bez nejakeho obchadzania a hladania dier.

emilia25
12. sep 2017

ale som vyschcana teda sme lebo akotu uz bolo spominane som doma uz vyse 9 rokov a poctivo som si nasla pracu na tpp z ktoreho teraz uz kolo 9 rokov cerpam md rd a rd viac ako tu na skk.som vyschcana lebo vsetky deti boli uz v tom case planovane a chcene uz vtedy.

veaaa
12. sep 2017

@evittam coze?to co?ako?

ukulela
12. sep 2017

@dai to nie je diera v zakone. to je benefit za to, ze clovek pracoval a odvadzal platby. podla tvojho meradla by malo byt amoralne aj to, ze popri rodicaku, ktory stale poberam, pracujem. ved ked si viem - podotykam legalne - zarobit, nemala by som brat tych smiesnych 200 eur, nie?
ty nevies, v akej situacii je zakladatelka. ale - jej manzel odvadzal odvody a ma narok na materske, ta davka je viazana na dieta a odvody. nie je to falosna PNka, len aby ma nevyhodili a pod. ciste teoreticky je mozny scenar, ked sa o dieta stara cez den a chodi na nocne - aj to je podla teba vychcanost?

leeenka26
12. sep 2017

@fokuska mozem sa spytat?ja teraz 6.10. Koncim matersku. Muz ma ttp u jedneho zamestnavatela. U druheho ma ved.prac.uvazok. Mohol by ist z tpp na matersku a robit na ten skrateny uvazok hned ako ja skoncim matersku?rodicak by sa na tento cas pozastavil. Nemusim ja nastupit naspat do prace? Mozem byt na neplatenej rodicovskej?dakujem

ukulela
12. sep 2017

... uz len podotykam - z mojho pohladu nepoziadat o matersku aj v pripade muza je ako nepoziadat o porodne/kocikovne. az na to, ze matersku si clovek musi zasluzit.
my sme tez zvazovali, ci chlap nenastupi, no financne bolo pre nas vyhodnejsie, ked pracoval a ja som docerpala RD a popri nom si v pohode privyrobila.

dai
12. sep 2017

@ukulela kazdy muz ma pravo na matersku ak ma tpp - ide sa totiz starat o dieta - v mojom okoli to tak realne aj je - muzi si beru matersku na poslednych 6 mesiacov obycajne, zena normalne nastupuje do prace - muz sa stara o dieta - takto je ten prispevok mysleny a v kazdej normalnej krajine kde je povolena materska aj pre chlapa sa to tak uplatnuje... detto je normalne povolene pracovat popri rd - tak je to zakotvene v zakone -
Cize poberanie mp a rp by som neporovnavala kedze zaklad davok ako aj sposob vyplacania ci zdroj na tieto davky je rozny...
vychcanost je ked sa matka dalej o dieta stara, muz len naoko cerpa materske , pritom ale nadalej normalne pracuje - prispevok sa prijimal aby aj muzi mohli byt s detmi doma - kazdy kto sa trochu o dane zakony zaujimal vie preco vznikli, jasne ze sikovnici hned nasli medzierky ako obist moralny zaklad daneho zakona a vytazit z neho maximum☹ zial aky narod taka vlada a naopak...☹
Spominat tu ciernych ked uz milionkrat statistiky dokazali ze biely asocialy vyciciavaju stat omnoho viac ako cierny je tiez mimo fakty. Detto na jednej strane tvrdit ze ludia si beru davky lebo im ide o prezitie ( cize asi maju velmi nizky prijem) a na druhej sa ohanat kolko sa zaplatilo na odvodoch ( z toho nizkeho prijmu to zas az tak vela nebude) je mimo... dalsi argument ze moja moralnost sa zaklada len natom ze moj prijem je dost vysoky - no ano- ked pracujem tak stat ma velmi vysoko hranicu na moje odvody🙂 ked som na materskej ci rodicovskej som v tej istej situacii ako kazda ina zena ktora odviedla xkrat menej ako ja - cize podla tejto diskusie a chapania spravodlivosti a naroku na nejake veci by som mala mat nenormalny narok na kazdy jeden prispevok ktory existuje - je jedno ci je nan moralne pravo alebo nie...
Ako som uz pisala - osobne neverim na velku zmenu charakteru pod vplyvom financii - obycajne ludia co maju moralku ked maju malo ju budu mat aj ked budu mat vela a zial aj naopak to plati... preto stat vyzera ako vyzera - ako sa vyuzivaju zakony v malom tak aj vo velkom ked je moznost - ako tu niekto napisal - len blby nevyuzije, co system umoznuje☹ ja teda seba radim medzi tych blbych v tomto smere, nikomu z vas nezavidim , akurat by som bola rada keby moje deti za moralnost raz neboli tiez pokladane za blbcov☹

evittam
13. sep 2017

@fokuska Pozor, matka musí poberat MD, nakolko musi o nu požiadať a az na zaklade rozhodnutia ze nema narok na MD moze požiadať o RP. Ak ma narok na MD musi ju poberat-je to prednostna davka.😉

evittam
13. sep 2017

@veaaa ???

fokuska
13. sep 2017

@evittam Aha, vdaka za opravu, bola som v tom, ze ak nepoziada, tak ti nikto nebude "nutit" viac ;)

@leeenka26 Ano, ale su tu kocky, ktore sa vyznaju viac v zakonoch,
@evittam mozes potvrdit? Nie som si ista ako je to s tymi druhmi prac. pomeru, ci tam nebude nejaky zadrhel.

@dai Vyplacanie materskeho nie je podmienene tym, ze musis byt 24 hodin doma a starat sa. Prave preto je mozne mat druhu zmluvu.

dai
13. sep 2017

@fokuska precitaj si charakteristiku materskej davky - poskytuje sa z dovodu starostlivosti o narodene dieta ... nikde som nevidela definiciu ze na 8 hodin - mamy na materskej vacsinou pisu ze je to celodenna praca tak ja neviem🙂

nivea777
13. sep 2017

Všetky,ktoré tvrdíte,že to je podvod alebo vychcanosť tak nesúhlasím..Tie,ktoré tvrdíte,že je to využívanie systému,máte pravdu pretože ak možnosť je,tak prečo nevyužiť.Ja osobne nie,ale bolo kopec žien,ktoré dlhe roky robili a odvádzali nemalé peniaze a zrazu prišli o prácu a nedostali nič lebo nevedeli ako na to.Tá rodina,ktorá má možnosť toto vyuziť a nevyužije je hlúpa pretože oberá seba aj deti o peniaze a necháva štátu,to na čo majú nárok..Kam pôjdu tie vaše peniaze,na ktoré máte nárok?Zostanú štátu alebo ich dostanú cigáni a o tých je správne tvrdiť,že su vychcaní. Môj chlap tiež pojde na materskú a núzdou netrpíme.Donese mi domov pár tisíc € aj ked ako szčo ma oficiálne len minimálku..Stále to činí rozdiel 100€ oproti rodičáku

evittam
13. sep 2017

@fokuska Neviem co myslís. Co sa tyka otca uz som sa vyjadrila. Matka taktiež nemôže pracovať na zmluvu,z ktorej pobera MD ale moze na inu.

fokuska
13. sep 2017

@dai Ak by jeden z rodicov robil denne a druhe poobedne smeny, ak jeden pracuje z domu a zvlada to pri dietati, alebo na flexi pracovny cas a v starostlivosti o dieta sa striedaju, tak neviem preco by si postupne obaja nemohli vycerpar matersku a pracovat. Priklad - IT a vyvij softwaru - vies kedy musis pracu odovzdat a je na tebe ci robis denne 12 hodin alebo jednu. Praca a starostlivost o dieta sa (v niektorych zamestnaniach) navzajom nevylucuju.