icon

Môže otec nastúpiť na materskú dovolenku?

hanica1980
16. máj 2012

alebo môže poberať len rodičovský príspevok, totižto som SZČO a vychádzala by mi nízka materská. a napadlo ma že by mohol isť otec dieťaťa na materskú lebo má príjem zo zamestnania. Ďakujem za všetky odpovede.

dara76
•
16. máj 2012

na rodicovsku ist moze. Ale aj ty mozes poberaz hned rodicovsky prispevok ak ti materska vychadza nizsia.

na matersku moze ist ina osoba len v urcitych pripadoch, stanovenych v zakone:
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,

b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,

c) manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,

d) otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,

e) manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela,

f) fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

stanislavao
•
16. máj 2012

moze ist aj muz

xlucia
•
16. máj 2012

na matersku mozes ist iba ty. na rodicovsku moze ist aj otec.

maznacik007
•
16. máj 2012

moze ale najskor po 6 tyzdnoch odo dna porodu... ale samozrejme musi on prestat pracovat vtedy... takze spocitajte ci sa vam to oplati... inak ty budes dostavat 190 EUR

diane87
•
2. dec 2012

@maznacik007 @stanislavao ale chlap by mal pocitanu matersku - teda v jeho pripade sa to vola rodicovska - podla jeho platu tych par tyzdnov, ze? dakujem

kaja01
•
2. dec 2012

Áno, otec by mal počítané "materskú" zo svojho platu. Otec dieťaťa môže nastúpiť na materskú až do 3 rokov dieťaťa aj v prípade keď na materskej bola matka dieťaťa.

zabavka
•
4. dec 2012

a ako dlho ju otec poberá?