Môžem byť na rodičáku s 9 mesačným a muž na materskej s 2,5 ročným?
Maminky da sa ci sa neda???
Pridklad ja mama dvoch deti vekovo 9 mes. A 2,5 roka. Ja poberam oen rodicak od zaciatku. Ze by s tym starsim siel muz na matersku. Do jeho 3rokov ja by som bola doma s mladsim. Alebo je lepsie sa dat vypisat ako mna aby som poberala aspon nemocenske ja a vtedy co vsetko hradi za mna stat? Ja som este nepracovala cize nemam ziadne roky odrobene cez VS som otehotnela. A muz by bol z r8b8ty na materskej a ked mu schodi materska na jedno dieta..tak by s7el stym druhym na matersku znova on. Popripade by nesiel hned snym na matersku ale by som ss nahoasila ja na rodicak na isty cas.. a azpovedzme po 1 ci 2 mesiaci siel on s druhym na matersku..ja by som m8hla byt doma ked som vypisana lekarom?? Komplikovane ze ...
@bielavila
Neviem, ci som dobre pochopila.
Teda, ty si doma a stras sa o dieta, ale prispevok berie manzel, kotry chodi nadalej do prace, ma toho iste zamestanavatela, len inu zmluvu. Takze ty rodicovsky_ 0 eur, manzel pravidelna vyplata: ...... eur + materska ( vyratana z jeho prijmu)?
Takze vsetky peniaze chodia manzelovi ci ako?
@bielavila tak inú zmluvu? na 100€ a zvyšok na ruku? vraj žiadne čierne peniaze 😀
po slovensky "ina zmluva" znamena robit na cierno? A ja sprosta som si myslela, ze len nazov pozicie menil
@worker_falcon o co ti ide?
@trdelnik234 ano je to tak ako pises
@trdelnik234 no ja neviem, čo znamená v tomto prípade "iná zmluva". Preto sa pýtam. Ale predpokladám, že nemôže byť na plný úväzok zamestnaný a pritom "na materskej". potom by nepotreboval "inú zmluvu".
@bielavila zaujíma ma, čo znamená "iná zmluva".
@worker_falcon samozrejme ze nemoze byt zamestnany na plny uvezk, ved z plenho uväzku mu plynie materska dovolenka, je zamestnany na dohodu, robi tu istu pracu, tu istu napln prace ma aj v zmluve a to je akoze porusenie zakona?
@worker_falcon ako som uz napisal, znamena to na dohodu...je to zmluvy zavazok ci nie?
@bielavila presne, ako vravím. má dohodu na pár hodín denne/mesačne, dostáva za to symbolickú sumu, a zvyšok "iným spôsobom". alebo má výplatu iba pár desiatok eur?
@worker_falcon ale nie, nie je to žiadne porušenie zákona, kdeže... ženy, ženy... Bežne sa to tak robí, ale tváriť sa, že "sa" neporušuje zákon, je choré. Keby robil iba tých pár hodín, čo má v dohode, a zarobil iba tých pár desiatok eur, to by bolo OK. všetko navyše je čierna práca.
kolko hodin moze legalne odpracovat na dohodu a kolko realne odpracuje?
Len aby sme sa vyhli nejasnostiam.
@worker_falcon pozri ja neviem ci ty si nejaky kontorlor alebo moralista alebo ochranca statnych peniazkov 🙂 ale ja som iba poradila babe co si pytala radu ohladom preberanej problematiky, baby jej tu pisali rozne dezinformlacie tak som jej chcela poradit, da sa to ale samozrejme zavisi aj na tvojom zamestnavatelovi ako sa k tomu postavi on, cierna praca to isto neni, aj ked mne je suma fuk ked niekto na cierno pracuje, lebo tento stat si podla mna nezaluzi nic ine iba aby sme ho vyciciali kym sa da ... tym netvrdi ze vyciciavam stat, lebo normalne pracujeme , teda ja som teraz doma, ale pracovala som kym som nemala babatko, a platime odvody, dane ...moj nazor, neberte ho ako fakt...vsetko co som napisala preslo asi 20 schvaleniami a milion papierovackami a behackami po uradoch a ked si myslis, ze na tych 28 tyzndov sme si prilesili 1000 ckami eur tak smola, mesacne nam to zvysilo zivotnu uroven o cca 150-180 euro, ale su to peniaze a a kto by nevyuzil moznost prilepsit si? materska a rodicovky prispveok su zalostne male a je vysmechom tohto statu mamkam davat 225 euro mesacne a mysliet si, ze s tym dostojne vyzijeme...takze nech si kazdy hlada cesticky- samozrejme legalne, ako si prilepsit...🙂
@trdelnik234 Na dohodu môžeš odpracovať legálne koľko hodín len chceš....ale pozor - maximálne 350 hodín ročne na jednu dohodu.... 😉
@worker_falcon Pozor, nemusí mať dohodu, stačí u toho istého zamestnávateľa uzavrieť druhú pracovnú zmluvu na inú pracovnú pozíciu a môže poberať MD z prvej zmluvy a na druhú pracovať.... 😉 A nemusí byť nič nelegálne a na čierno....
Jak to vlastne je, oplati sa to bez tej "ciernej prace" alebo nie? Kolko hodin moze odrobit?
@evittam
Konecne normalna odpoved. Dakujem
@bielavila Súhlasím až na ten koniec, že máš dôstojne vyžiť z rodičovského príspevku a rodinných prídavkov - no bohužiaľ je to smiešna suma ale nie je určená na to aby z toho vyžila rodina - už len podľa názvu a nie teraz sa nezastávam nášho štátu - to ani zďaleka - len si všetci musíme uvedomiť, že žiadny štát neprispieva nejakými peniazmi v štýle RP do 3 rokov veku dieťaťa ako na SVK..... 😉
@trdelnik234 mozes odrobit kolko hodin chces, ja sa az tak do hlbky do toho nevyznam, toto riesil manzel so zamestnavatelom, ale nam sa to oplatilo, o tych 150-200 euro mesacne nam to vyslo viacej ako keby ze mam ja aj s rodicakom
@trdelnik234 Ako som už napísala vyššie - nesmie pracovať na zmluvu, z ktorej poberá materskú. Na novú zmluvu - aj na trvalý pracovný pomer môže normálne pracovať koľko chce.
@trdelnik234 Za málo 😉
@evittam samozrejme mas pravdu, ved vacsina mame to stastie, ze nasi drahe polovicky pracuju, kym sme my doma s detickami, ale aj tak je to zalostne malo...a ano aj si uvedomujem, ze na slovensku mame dlhy rodicovsky prispevok, ale ...oproti tej vyhode sa ani nejdem rozpisovat a zivotnej urovni na SK a napr nemecku a svajciarsku, dansku, finsku...ale to uz sme mimi temy, hlavne nech sme zdravi nie 🙂
@evittam
@evittam mozem este otazocku, akurat sa bavim s muzom ohladom toho, ze by bolo vyhodnejsie ( aspon si myslim teda, hlavne pre dochodok a obmedzeny plat na dohodu) uzatvroit riadnu pracovnu zluvu s inou poziciou, ale na stranke UP som sa docitala o nejakom vymeriavacom zaklade, co to je a ako to limituje vysku platu pri vyssie uvedenich podmienkach? teda, ze by pracoval u toho iseho zamestnavatela a mal by zmluvu aj na inu poziciu? diky krasne a slubujem, ze uz sa nic pytat nebudem aby som nenarusila temu autorke 🙂

@petuska7792 okradat stat? ved toto vsetko je v zakoniku prace...teda az na tu pracu nacierno, kludne sa mohol zamestnat u totho isteho zamestnavatela na inu zmluvu...moj muz je teraz na MD, pritom pracuje u toho isteho zamestnavatela nadalej iba ma inu zmluvu...ziadne okradanie, mame to vsetko podla zakona, ja nepoberam rodicovsky prispevok iba som na rodicovskej dovolenke...platim si vsetko sama...vsetko v ramci toho na co mame narok...