icon

Môžem po materskej maródiť a poberať rodičovský?

anazuz121
26. apr 2017

neviete my poradit ci možem po materskej isť na PN a poberať aj rodičovský príspevok, s čo sa počita PN

Strana
z4
erio
2. máj 2017

@evittam Ahoj už si my tu raz dobre poradila, chcem sa ťa spýtať. AK momentálne poberám rodičák + PN, ak pôjdem na materskú, PN musím zrušiť? Pretože by my mala ešte pokračovať. Rodičák môže brať môj manžel alebo my ostane? A koľko sa musí dopredu oznámiť zamestnávateľovi prechod na materskú? Prepáč, že som ťa zasypala takým objemom otázok a Ďakujem. 🙂

evittam
2. máj 2017

@erio PN musis zrusit-nemozes poberat aj PN aj MD sucasne ak mas na nu narok. Cize nastupom na MD sa rusi PN. A neda sa poberat na starsie dieta RP a na narodene MD. Prechod na MD mesiac dopredu pisomne.

erio
3. máj 2017

@evittam Pochopila som, ze neda sa sediet na dvoch stolickach, skoda. 😒Dakujem pekne za radu, si velmi mila.🙂

evittam
3. máj 2017

@erio Rado sa stalo.

erio
12. máj 2017

@evittam Prosím ťa znova ešte o radu, lebo zatiaľ si so mnou nevie radi ani poisťovňa. Starám sa o dieťa od januára na ústnu dohodu z DD, dieťa nám bolo oficiálne súdom zverené na základe neodkladného opatrenia 24.4.17, týmto dňom nadobudlo rozhodnutie aj vykonateľnosť. Ja som pritom stále na PN, bola som aj hospitalizovaná, tak MD som začala vybavovať až teraz. Na žiadosti o materské zatiaľ nikto nevie aký mám dať dátum, že kedy som prevzala dieťa so starostlivosti. Soc. poisťovňa ma núti dať dátum v januári ale to dieťa vtedy nebolo ani právne voľné, nič z DD nemáme podpísané. Ja som im navrhla, že by som napr. 16.5. ukončila PN a prešla na druhý deň na MD ale soc. poisťovňa mi to ani nevyvrátila ani nepotvrdila, len ma tlačia do toho januára. To mi potom zatrhnú dávky z PN čo mi dali, lebo že MD má prednosť pred PN a nechápem prečo by som mala o ňu prísť, veď ja som bola v situácii, kde sme nevedeli či to dieťa bude právne voľné nieto ešte pridelené nám. Nevieš, či by nebolo pre mňa lepšie keby teraz prešiel na MD muž a ja po ňom? Alebo si trvať stále na mojom stanovisku ukončiť PN a potom prejsť na MD? Prepáč za takú drastickú otázku a Ďakujem. 🙂

evittam
12. máj 2017

@erio Mrzi ma to, ale v tomto sa "stracam". Mozno poradi @zalka.😉

erio
12. máj 2017

@evittam OK aj tak dík. 🙂

Strana
z4