icon

Môžem poberať rodičovský na Slovensku po skončení jeho vyplácania v Rakúsku?

ni13
17. nov 2017

Dakujem odpoved vopred

loginexistuje
17. nov 2017

Malo info si dala kde byvate kde chodi dieta knlekarovi kde pracuje otec dietata kde ma dieta zdravotne poistenie bez toho sa neda povedat ci narok vznikne alebo nie

ni13
autor
17. nov 2017

@loginexistuje Otec pracuje v Rakusku, ale vsetci byvame na SR tu je tavaly pobyt aj zdravotne poistenie

vroni
17. nov 2017

Nie. Istu dobu sa to dalo, ale uz to kontroluju (konecne!!!) a kvalifikuju ako podvod.

fidorka7
17. nov 2017

@ni13 áno. Po skončení výplaty v rakúsku je z dôvodu bydliska dieťaťa v SR slovensko sekundárne príslušné a bude teda poskytovať do troch rokov veku dieťaťa rp ako 100% vyrovnávaciu dávku. Problém môže nastať na strane rakúska, ak to bude skúmať, vtedy ti môže dať časť ktorú vyplatí SVK vrátiť. Zdaleka to však nekontrolujú u všetkých.

vroni
17. nov 2017

@fidorka7, nie, nekontroluju, ale snazia sa. Rakusko ma urcenu maximalnu moznu (celkovu) vysku rodicovskeho prispevku a z ich pohladu sa jedna o normalny podvod. Viem konkretne o dvoch pripadoch, kde ziadali nasledne o vratenie CELEHO rakuskeho rp a proces vyhrali. V jednom pripade sa nechali ukecat aspon na splatkovy kalendar, v druhom trvali na kompletnej splatke do 30 dni. Takze je to solidna hra s ohnom. Slovenskym uradom je to fuk, na Slovensku ziaden zakon neporusuje.

fidorka7
17. nov 2017

@vroni no popravde, robím na úrade a u nás zatiaľ neviem o prípade, že by konkrétne nejakú našu klientku kontrolovali a dali jej to vrátiť... ale je to risk samozrejme, každá si musí zvážiť, či do toho ide.

vroni
17. nov 2017

@fidorka7, ja spracuvam data pre poistovnu, tak odtial tieto informacie 😉 Tvrdia, ze do pat rokov vyriesia vsetko aj dozadu (teda co nebude premlcane) Ale zas toto by som az tak doslovne nebrala, poznam tempo ich prace. 🤐 V kazdom pripade, je to dost vysoke riziko.

fidorka7
17. nov 2017

@vroni ja som mojim dvom známym radila vybrať 12 m variant v AT, potom u nás do 3 rokov s tým, aby si tie rakúske eurá dali na účet a počkali. Jedna do toho išla, druhá sa toho zľakla. Je to na každom.