icon

Môžem pracovať do pôrodu?

fiffinkaa
25. jan 2018

Ahojte, zaujímalo by ma či termín nástupu na Md je na SK povinný 6 až 8 týždňov pred terminom porodu, alebo môžem pracovat oficialne az do pôrodu a na MD môžem nastúpiť napr týždeň pred terminom,ďakujem.

zuzubb007
•
25. jan 2018

Ahoj áno nástup je povinný 6 týždňov pred pôrodom, pracovať by si mohla prípadne len po dohode zo zamestnávateľom v podstate na základe dohody keďže musíš nastúpiť na materskú či chceš či nechceš

janci05
•
25. jan 2018

Ahoj. Podľa tohto článku mmôžeš, ale skrátiš si tak materskú dovolenku.

Pracovať až do pôrodu?
Pokiaľ by ste chceli pracovať podľa možností čo najdlhšie do pôrodu a ušetriť si čas materskej dovolenky až na obdobie, keď sa bábätko narodí, môže to byť problém. Zákonník práce počíta s tým, že čas nástupu na materskú dovolenku stanoví lekár - gynekológ tým, že určí termín pôrodu. Ak si nástup na materskú dovolenku určí žena sama, materská dovolenka sa jej skráti.

Ak ale žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu (lebo chce napríklad ešte chodiť do práce), skráti si tak materskú dovolenku, ktorá sa jej poskytne odo dňa pôrodu len do uplynutia 28 týždňov; osamelej žene sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 31 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 37 týždňov.

Viac info https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod....

pribinak
•
25. jan 2018

No mozes, trochu, dohodni sa s gynekológom nech ti posunie o 3 tyzdne termin pôrodu
Niektore baby to tak robia

gianna
•
25. jan 2018

Nastup na matersku 6 tyzdnov pred porodom nie je povinny, kludne mozes pracovat a nastupit aj dva tyzdne pred porodom, len si potom o ten mesiac skratis matersku, teda ti vyplatia o mesiac menej.

majusqa77
•
25. jan 2018

ano, mozes na md nastupit kedykolvek, najneskor v den porodu. V takom pripade bude materska trvat 28 tyzdnov odo dna porodu

deti95060810
•
26. jan 2018

ja som pracovala takmer až do pôrodu. Na MD som nastúpila týždeň pred termínom pôrodu...V pohode. a to som dochádzala do práce 40 km denne. 2 krát prestupovala.... tehu nie je choroba...

vikus17489
•
26. jan 2018

da sa to ale ako ti baby pisali, sama seba pripravis o dni materskej alebo sa dohodni teda s gynekologom aby ti posunul termin porodu

m.i.r.i
•
26. jan 2018

ja som sa dohodla so zamestnavatelom..tak je to viacmenej idealne pre obe strany...materske mi vyplacali a zamestnavatel mi dohodou doplatil do vysky platu..cize tych 6 tyzdnov som mala "plny plat", v den prorodu som skoncila pracu a zvysok teda uz bolo len materske...

sasesoe
•
1. feb 2018

Presne ako radi
@m.i.r.i dohodni sa zo zamestnavatelom nech ti da dohodu...neviem ci tam tiez musi byt prestavka 2 dni ako pri tom ked ide na md otec...

majusqa77
•
1. feb 2018

@sasesoe nemusi 🙂