icon

Môžem žiadať o pandemický rodičovský príspevok?

amina15
29. okt 2021

Ahojte.Potrebujem radu.Môj syn bude mať v novembri 3roky.V práci mi povedali,že nevedia premňa dať robotu lebo nevedia dokady môžu byť otvorený lebo to je v reštaurácia.Neviem v takom prípade keď som zamestnaná môžem požiadať o pandemický príspevok ?a keď zlepšuje situácia by som sa vrátila do roboty.Mal niekdo skúsenosť s tým?

lilinka88
29. okt 2021

@topas103 ale už v čase výpovede naň máš nárok a ako píšu vyššie, v čestnom prehlásení podpisuje s,že nárok nemáš, nieže si ho neuplatnujes

elanor
29. okt 2021

@topas103 nemusis, ale na narok na pndemicky rodicak, nesmies mat narok na nic. Nie ze si narok presunies na neskor.

tehotna40
29. okt 2021

@amina15 ak ty nemôžeš nastúpiť do práce preto, lebo tvoj zamestnávateľ nemá pre teba prácu a nechce ti dat výpoveď tým pádom je to prekážka na jeho strane a určte máš nárok na náhradu mzdy, to sa mi nezdá ze keď máš zamestnávateľa tak by ti dali pandemicky. Ale je pravda ze nič nevedia, keď som vybavovala papiere ohľadom zvereneho dieťaťa tiež to bol horor, všade mi inak povedali, nakoniec som to musela riešiť s advokátom.

maciatkolulu
29. okt 2021

@sasa1310 🤣🤣🤣🤣🤪, ešte sa aj niečo priucia. Ale tých 300 eur, či čo to bolo to desne klalo oči vacsine🤣

amina15
autor
29. okt 2021

@tehotna40 Zamestnávateľ povedal,že mi dajú výpoveď ,a keď sa situácia zlepší môžem sa vrátiť naspäť.Ale zase nechcem byť nezamestnaná,preto by som chcela vyzitiť či z tej nariadenie vlády čo som už spomenula kvôli pandemie keď nemajú premňa prácu tak aspoň na 2,3 mesiace keby mi predĺžili rodičak tak potom mám istotu ,že ano môžem nastúpiť do práce a nebudem nezamestnaná.

amina15
autor
29. okt 2021

@sasa1310 Ja ani nechcem klamať.Len keď som volala na úrad prace ,tak pani mi povedala nech mi dajú výpoveď a potom môžem ďalej poberať pandemicky.Ja niesom žiadna cigáňka ani klamárka,len som čítala že podľa nariadenie vlády 102/2020 1a odsek 5 keď kvôli pandemie nevedia mi dať prácu alebo firma musí zatvoriť čo zachvílu áno tak nato aj popri zamestnaní mám nárok.Nechcem si stratiť robotu preto nechcem aby mi dali výpoveď.Lebo keby bolo možne predĺžiť tak na 2,3mesiace tak nestratím si robotu a keď znova otvoria reštauraciu môžem ísť naspäť robyť.

draik
29. okt 2021

@amina15
Aspoň si to nariadenie poriadne prečítajte.

maciatkolulu
29. okt 2021

@amina15 hold, musíš si to vedieť zariadiť sama, nevidím jeden dôvod, aby sa o teba a tvoje dieťa staral štát. To by sa nám asi každému páčilo, že heeej, staraj sa niekto o mňa aspoň dva, tri, 6 mesiacov, kým blablabla.

amina15
autor
29. okt 2021

@draik zatiaľ prevádzka je otvorená,ale nevedia povedať dokedy.Keď zatvoria a nemajú prácu premňa a nemám nárok na očr,a ošetrovné lebo syna zobrali do škôlky tak by som nato mala nárok,tak som to pochopila.Či podľa Vás nie?

amina15
autor
29. okt 2021

@maciatkolulu Ja ani nechcem aby zamňa staral štát,Pokiaľ som neotehotnela vždy som mala prácu nikdy som nebola nezamestnaná a ani nechcem byť.Preto by som chcela dozvedieť,či podľa tej nariadenie mám nato nárok alebo nie.Zamestnávateľ povedal,že keď znovu môžu otvoriť prevádzku môžem nastúpiť znova do práce ,že zatiaľ mi dajú výpoveď .Taže mne ide o 2,3 mesiace ,nikdy som nebola v takej situácii takže neviem čo by bolo najlepšie spraviť

draik
29. okt 2021

@amina15
Ak nemá pre Vás prácu zamestnávateľ, tak je povinný Vám vyplatiť náhradu mzdy (nemusí byť vždy 100%) z dôvodu prekážky na jeho strane. P RP je pre tých, ktorí nie sú zamestnaní.

amina15
autor
29. okt 2021

@draik Tak potom ešte utorok pôjdem za zamestnávateľom a skúsim sním porozpravať,len oni mi chcú dať výpoveď, a keď znovu otvoria môžem nastúpiť znova.Ale zatiaľ čo mám spraviť to neviem mne ide o 2,3 mesiace a nechcem īsť na úrad prace .,nikdy som nebola nezamestnaná,preto skúsim nájsť nejaké riešenie.Lebo už som volala aj na úrad práce tak tá pani mi povedala,že keď mi dajú výpoveď tak mám nárok na PR,ale ja nechcem dostať výpoveď,nejak sa musím dohodnúť so zamestnávatelom

tatianka0000
29. okt 2021

Dievčatá , poraďte aj mne. Dcérka mala tri roky , zaevidovala som sa na úrad prace , keďže mi dali výpoveď z prace ešte počas tehotenstva , na inú dávku som nemala nárok , iba na ten PRP však ?

amina15
autor
29. okt 2021
amina15
autor
29. okt 2021

@tatianka0000 Mne povedali ,že keď dostanem výpoveď tak buď budem dostávať naďalej PRP ale keď s zaevidujem na úrad prace tak potom podporu.A ja fakt neviem čo mám robiť,lebo nechcem byť nezamestnaná.A tu ludia vôbec nepomôžu len si myslia o Vás ,že nechcete robiť len vybabrať so štátom🤦

elanor
29. okt 2021

@amina15 ved aj citas co ti ludia pisu? odpoved si za posledne 2 strany dostala X-krat. Len treba citat s porozumenim.
A dalsia vec - lebo pani z uradu ti po telefone povedala. No to ti mohla narozpravat aj rozpravky starej matere. Uz milionkrat sa tu potvrdilo, ze pani z uradu XY radila zle. Nebola by si ani prva ani posledna, ktora by sa podla takej rady zariadila a nakoniec z toho vysiel pruser jak delo.
este raz si poriadne precitaj diskusiu a vezmi si prosim rady z toho k srdcu.

amina15
autor
29. okt 2021

@elanor Preto som pýtala aj tu aby som mala istotu čo mám spraviť .Či náhodou nemal niekdo takýto problem ako ja a ako to vyriešil.Nikdy som nebola v takej situácii takže neviem čo by bolo dobré.

amina15
autor
29. okt 2021
amina15
autor
29. okt 2021

@elanor toto som našla ,takže sú aj také prípady,keď niekdo je zamestnaná a popritom majú nárok a PRP.Mne ide o 2,3 mesiace keď prevádzku znovu otvoria tým pádom môžem znova nastúpiť,do práce.Lebo zamestnávateľ mi povedal,že dajú mi výpoveď dovtedy pokiaľ znova neotvoria a potom môžem nastúpiť do práce.Ale to je taká neistota,preto keby sa dalo najek predĺziť tak viem ,že keď znova otvoria prevádzku keďže mi nedali výpoveď tak môžem znova nastúpiť

draik
29. okt 2021

@amina15
Problém v tom celom je, že nedokážete čítať s pochopením, o to viac si presadzujete svoju pravdu. V každom prípade dúfam, že sa Vám to podarí celé vyriešiť k vlastnej spokojnosti.

lilinka88
29. okt 2021

@amina15 môžeš sa so zamestnávateľom dohodnúť na neplatením voľné, keď nechceš výpoveď. Len v tom prípade budeš bez odvodov do SP a do zdravotnej si musíš platiť sama. Takže je asi rozumnejšie ísť na úrad a čerpať podporu

tatianka0000
29. okt 2021

@amina15 mne mala dcérka tri roky v apríli minuly rok odvtedy som nezamestnaná a na úrade prace ale do skolky nastúpila až teraz keď mala štyri

krabica22
29. okt 2021

@amina15 pozri...nech si tu pisu vsetci co chcu...chod za zamestnavatelom, dohodni sa ,ze pojdes na pandem.ocr kym sa situacia nezlepsi. Jeho to nestoji nic a ty prejdes par mesiacov. Aj zamestnavatelia to maju tazke, nie vsetci dokazu zaplatit zamestnancovi 20%,ked idu z posledneho. A ano nech sa postara "štat"o tvoje dieta....pretoze nepracujes preto,ze si nechcela, ale preto, ze prevadzka je zatvorena zo zakona.

amina15
autor
29. okt 2021

@draik Nie kľudne mi môzťe napísať ,ja sa v tom nevyznám takže ja netvrdím,že mam pravdu.Ja potrebujem radu.Ja nechcem si stratiť robotu,takže hľadám riešenie.

loginexistuje
29. okt 2021

@amina15 ale ty ho mozes poberat ak nemas prijem tj nedas si preplatit dovolenku a pod potom ano sak to ti piseme klidne to tak daj ale to co sme pisali my je ze tie co spekulovali a ukoncili PP obnovili NP kvoli podpore a poberaju PRP tiez budu preskumavat v case ked poziadaju o podporu
to nie je tvoj pripad ak ti ide o idrzanie zamestnania dohodninsa so zamestnavatelom a chod na predlzeny paneemicky rodicovsky len nesmies mat ziaden prijem

kkiikkaa
29. okt 2021

@amina15
@elanor
Topas má pravdu...
Ak dostaneš výpoveď pred 3r dieťaťa-mas narok na PRP, pozor-ak budeš v ochrannej lehote-musis si uplatniť pand. OČR (ak nižšia, dopláca sa do výšky RP). Evidovať sa nie si povinná,t.j. DVN si uplatniť nemusíš. Tým si natiahnes obdobie s príjmom (len pozor,aj -dufajme že nie-budes brat PRP vyše roka, stratis nárok na DvN...). Čo radi Mihál,že sa dohodnes so zamestnávateľom-haaaa- u nás by sme ti PRP nepriznali,nakoľko sa dobrovoľne vzdávas prijmu.
Ak nebude výpoveď a teda nebude ti zamestnavatel nič platiť (60;80%)-pandemicka očr,ak dieťa nechodí do MŠ.

krabica22
29. okt 2021

@loginexistuje ale , ak zostane v pracovnom pomere, pokial viem nemoze poberat pandem.rodicovsky ,lebo ma status zamestnanca. To by musela dat, alebo dostat vypoved. V tom pripade si musi uplatnit pandem ocr. A na pandem rod.musi byt vypoved mesiac pred ukoncenim normalneho rodicovskeho.

lilinka88
29. okt 2021

@krabica22 ona nemá nárok na pandemicku očr

krabica22
29. okt 2021

@lilinka88 preco nie? Ma status zamestnanca. Dieta ,ktore dovrsi v case pandemie 3roky. Ked nebude zapisane v skolke , ma narok!

lilinka88
29. okt 2021

@krabica22 nemusíš dávať vykricniky, prečítaj si čo písala už niekde vyššie - dieťa je v škôlke