Môžem žiadať o pandemický rodičovský príspevok?
Ahojte.Potrebujem radu.Môj syn bude mať v novembri 3roky.V práci mi povedali,že nevedia premňa dať robotu lebo nevedia dokady môžu byť otvorený lebo to je v reštaurácia.Neviem v takom prípade keď som zamestnaná môžem požiadať o pandemický príspevok ?a keď zlepšuje situácia by som sa vrátila do roboty.Mal niekdo skúsenosť s tým?
A mimo toho, na očr nie je podstatne mať status zamestnanca,ALE ☝️ mať aktívne NP, resp byť v ochrannej lehote
@krabica22 Syn pôjde do škôlky od decembra už ho zobrali.A ja som bola v robote dohodnúť so zamestávateľom,že tak kedy môžem nastúpiť. A on mi hovorí,že Bohužiaľ zatiaľ nemá premňa robotu lebo budú musieť prevádzku zatvoriť len otázka času a keď situacia sa zlepši tak môžem znova nastúpiť.Zatiaľ mi chce dať výpoveď lebo a nech idem na podporu.Síce ho poznám,ale keď dá výpoveď predsa je to neistota,že či naozaj môžem vrátiť.Takže hľadám riešenie nato,aby mi nemusel dať výpoveď,ale asi keď mi nebudú uznať pandemicky tak poviem mu ,že tie 2,3 mesiace tak zostanem doma bez príjmu len nech mi nedá výpoveď a zatiaľ aspoň nech mi zaplatí odvody.
@amina15 platila dom si Mihala. Takze ja odporucam ist za riaditelom skolky a dohodnut sa, aby prihlasku stornovali. Podla predpokladov by tretia vlna mala trvat cca do velkej noci. Este si zistite, to aktivne NP, aby som neradila zle. Max sa dohodnite so zamestnavatelom, aby vam dal odrobit jeden den a na druhy nastupite na pandem ocr
@krabica22 Ďakujem.Utorok pôjdem a dúfam,že nejak sa vieme dohodnúť bez tej výpovede.Len som zostala v šoku a povedala som mu ,že dobre lebo v tom momente,som nevedela nič povedať,vôbec som stým nerátala.Nikdy som nebola nezamestnaná ,ani nechcem.Tak možno ešte ten OČR musím vyzistiť🤔keďže tým pádom môžem naďalej byť zamestnaná.
@amina15 nemate za co. Dohodnite sa, je to dobre aj pre neho aj pre Vas. Zistite si prosim vas, len to NP, aby som neradila zle. A pandem.ocr na dieta,ktore dovrsi 3roky pocas pandemie(a nie je prijate,zapisane do skolky) sa moze poberat pocas nudzove stavu, mimoriadnej situacie a este nieco tam je....teraz rychlo neviem. Proste,kym nie je koniec pandemie.
@amina15 pozri, co ty chces, to zial nikoho nezaujima... chces len vybabrat so systemom, lebo tvoj zamestnavatel je teraz v s.... (nie je jediny).
mas pracu, tak mas robit alebo ked dostanes vypoved, tak mas narok na podporu a prihlasit sa na UP. Dieta ti ma ist do skoly, tak aky PRP chces ty cerpat? Nie si ten pripad, zeby si bola na RP a nemala robotu, a dieta nemalo kam ist, nechapes?
A co teda nehladas inu robotu? Ja by som u takeho zamestnavatela ako mas ty, neostala ani minutu dlhsie.
A na rady nejakej tety by som sa moc nespoliehala, ako ti tu pisu baby uz nejedna sa tak popalila.
@lienka.7 no pardom...pani si pytala radu. Pokial su opatrenia takto nastavene a ona ich splni tak ma narok. Vy by ste neostala, co ak ona chce ostat. Vy mate moznost sa zamestnat inde, ona mozno nie atd. Preco ma ist dieta so skolky? Je to povinnost? Nemyslim. A myslim, ze niekoho to predsa len zaujima.
@lienka.7 Ta teta čo vy nazívate to bola jend pani z úradu práce.Tak ja si myslím ,že táto téma patrí im tak podľa Vás odkoho sa mám pýtať veci od lekára🤔?Pochopím zamestnávateľa keďže už tam robím 10rokov a vždy bol seriožny čo inde nie sú,takže nejak sa sním dohodnem.Len som začala čítať a našla všelijaké príspevky tak som chcela či náhodou nenájdem niekoho v podobnej situácii.A popri PRP dieťa môže navštíviť škôlku ,to ide hlanve o príjme.Nehľadam robotu a ani nebudem,lebo nikde by som nenašla takú ako som aj mala.Takže ja vôbec nechcem vybabrať so žiadnym systémom,bohužiaľ je pandémia čo zato nikdo nemôže tak sú aj nejaké nariadenie a keď je možnosť na PRP tak radšej človek to predĺži len nech neni na podpore .
@lienka.7 ano nad zmenou sa da rozmyslat, ale pokial pojdu do cierneho,tak asi nebude vela na vyber a treba pochopit aj zamestnavatela,ze mozno melie z posledneho. A dalsia vec...dieta date do skolky s imunitou je to trosku problem na zaciatku. Za normal okolnosti vam ho zoberu aj so soplom, teraz nie...a ked sa objavi niekto s pozit.vysledkom,cela trieda je v karantene a takto dookola. Takze nebrala by som to ako zneuzivanie, ale normalne uvazovanie matky.
@amina15 jej moze byt srdecne jedno co ti poradi... mne 3 povedali kazda nieco ine a ani jedna sa nstrafila, cize asi tak.
PRP, ak sa nemylim bol povodne urceny pre tie matky, ktore na po uplynuti RP nemali kam vratit a nemali narok na podporu. To ze sa to potom zavalo rozne vyuzivat je vec druha... ak u niekoho robim 10 rokov a neviem sa s nim dohodnut, tak je to smutne. A ak robis v gastre, tak 2 nasobne. Vieme aki su podnikatelia u nas (cest vynimkam samozrejme).
@krabica22 zamestnavatel ma mysliet aj na zadne vratka, nielen hrabat pre seba. Cize len tolko k tomu... a ine matky co maju chore deti s robia, tie tiez sa maju "hodit" PRP? ci ako teraz si to myslela? Pokial chcela byt pani doma, nemala davat dieta do skolky a zaberat tak mozmo mirsto inej, pracujucej matke. Ale hold, to sme my slovac taka 👌👌👌
@krabica22 akože fakt super jej radís,že má dieťa odhlásiť zo škôlky 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ ty aj čítaš a rozmýšľaš? Ona chce riešiť situáciu na 2-3 mesiace. Takže povedané,že by aj tretia vlna trvala opäť do cca apríla, čo pochybujem,že bude dovtedy všetko úplne pozatvarane. Ona odhlásiť dieťa zo škôlky, bude na pandemicke očr,aby si "zachránila" robotu a keď jej potom zavolajú,že ok poď robí,tak dá to dieťa kam? Lebo jej ho už do škôlky nezoberú, najskôr v septembri,aj to je otázne, keďže je veľa predškolákov, ktorí majú prednosť.
Pandemicky rodičak má byť do konca roka, takže tak či tak potom pôjdeš na podporu.
A @amina15 prepáč,ale chceš vydržať so systémom. Lebo novú robotu si ani len nechceš hľadať, podporu nechceš, neplatené voľno nechceš. Chceš mať aj robotu,aj byť doma,aj dostávať peniaze. Mimochodom, zamestnávatelia pokiaľ musia zatvoriť prevádzky a majú pokles tržieb, dostávajú príspevky na zamestnancov. Aspoň tak to bolo na jar.
@lilinka88 Nie ani mi nevadilo,keď na tie 3 mesiace nedostanem nič,len v tom momente ked oznámil zamestnávateľ nevedela som nič ine reagovať len dobre,práve preto mi chce dať výpoveď nech využijem podporu lebo nikdy som nebola natom,lebo čo on dostane na ten prvú pomoc z toho platí nájom za reštauráciu.Takže preto som hľadala nejaké riešenie,a som si myslelal,že nie som sama a nájdem takú mamičku čo sme rovnakej situácii a ako to vyriešila.Na tie mesiace nebudem hladať robotu,keďže to som už dohodla zo zamestnávatelom,že keď pôjdem naspäť tak môžem robyť tak ,že každý deň od rána do 4ej pokiaľ vydávame obedy,takže potom môžem ísť pre syna do školly atď.Čo inde buď na smeny robia alebo do neskoro večera.Takže utorok pôjdem a dohodnem sa so zamestnávateľom.
@amina15 pokial si zamestnana, maka si oznamit ze k tomu a tomu dnu sa planujes vratit do prace. Ked nema pre teba robotu, ma ti to oznamit a dst vypoved... robis tam 10 rokov ako pises, mas vypovednu dobu min.2 mesiace...takze je to len a len o pohodlnosti tvojho zamestnavatela, vies. Za 10 rokov v gastre ako som pisala musi byt zahojeny velmi pekne. Poznam to, mame takych znamych. Ani jeden by netrel biedu, ale jasne ze zo svojho neda. Vsak nech sa postara stat. To je aj postoj voci tebe... ja by som u takeho uz viac nerobila. A pises, ze pracu si hladat nebudes... preco? Aspon na dohodu aby sa daco mala... ale vies, dojit stat, to uz ano. A to ti tu mnohe vytykaju.
A na rady od zamestnancov ci uz UP alebo SP si fakt davaj pozor. Je to najmenej aby ti poradili hlupost.
@lienka.7 Ja nechcem dojiť štát ako ty nazývaš,len keď som v takej situácii len chcem to čo aj patrí.Od ukončenie školy poctivo robím,nikdy som nebola na pn ani na podpore.Keby som chcela dojiť štát tak áno nech mi dajú výpoveď ,zostanem doma PRP,dokady to opatrenie nezrušia ,potom sa hlásim na podporu a ani sama neviem cca rok či koľko stým som vedeľa potiachnuť ,podľa mňa to je áno využivanie štátu akože dojenie ako ty nazývaš.Čo práve nechcem ja len chcem vyriešiť cca.3mesiace nič viac a hľadam si najlepšiu možnosť,keďže som neocitla nikdy v takejte situácii.
@amina15 chapem ta, nie som necita zase... len ty mas aspon na nieco narok (podporu). PRP bol primarne pre tie, ktorym skoncil rodicak a boli nezamestnane... co tvoj pripad nie je. Ale chapem ta, este raz... len viem ze predtym tu baby pisali, ze pokial mas narok na inu davku, tak ta ma prednost. To je vsetko. O vychcanosti tvojho zamestnavatela no comment.
@lilinka88 @loginexistuje no takto len aby ste vedeli a nabuduce dobre radili ostatnym...toto tvrdi pravnicka
@topas103 sksu si nastudovat zakon a potom radit toto nie je odborna rada
@loginexistuje tak ked pravnicka podla teba nie je odbornik tak nic

@krabica22 moze mat ale nesmie mat prijem a dohodne sa zo zamestnavatelom ze vplyvom krizovej situacie enma pre nu pravu a pracovny pomer musiˇel byt pre krizovou situaciou marec 2020