Možné zvýšenie materskej

e_s_p_r_i_t
11. jan 2017

Ahojte žienky,

chcem sa opýtať koncom roka sa chceme posnažiť o bábatko, ak by to vyšlo, je možné si neakým spôsobom dopomôcť k vyššej materskej? Ja budem mať nárok len na minimálnu materskú, a neviem ako je to s tými dobrovolnými príspevkami či sa to oplatí či nie, vedel by mi niekto poradiť?

Pravdepodobne pôjde na materskú po polroku aj muž ten je živnostník a mal by vyššiu materskú + nemusel by platiť odvody, ak viem dobre a mohol by chodiť do roboty.....a tu sa chcem ešte spýtať, ja by som potom musela dať asi len výpoved a zostat ako dobrovolne nezamestnaná, že? či je neaká možnosť?

Ďakujem za všetky rady.

evittam
11. jan 2017

Tak materskú si zvýšiš jedine tak, že ti zamestnávateľ zvýši plat - nakoľko ako píšeš chcete sa posnažiť koncom roka, tak ak by sa vám to podarilo nastúpiš na MD v r.2018, čiže ak sa nezmenia zákony tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za r.2017. Potom je tu ďalšia možnosť - minimálne na 90 dní pred nástupom na MD sa zamestnať u iného zamestnávateľa na novú pracovnú zmluvu a odpracovať tých 90 dní bez PN a OČR - samozrejme na vyššiu mzdu. Potom je tu možnosť DNP - ale to by si si musela platiť dosť veľké peniaze a tiež 270 dní - čiže to sa moc neoplatí a súbeh zamestnania a DNP nie je možný. No alebo potom ešte jedna taká možnosť - ale to by si musela prísť na to. že si tehotná veľmi skoro - max. do 8.tt - ukončiť pracovný pomer, prihlásiť sa na DNP z max.VZ, zaplatiť pár dní, dať sa PN a budeš mať max. MD - teda ak toto stihneš 26 týždňov pred nástupom na MD.