icon

Možnosti materskej a rodičovskej dovolenky pri reťazovom pôrode

bagiro
22. aug 2024

Dobry den
Som na materskej,ktora mi tento mesiac konci.
Predtym som bola ba rodicaku platenom so starsim 2 rocnym synom.
S tym synom je teraz na MD manzel.
Ci bude nasledovat dalsi mesiac?
Ja prejdem zas na rodicak s mladsim dietatom ako bezne po Md,ale nebude plateny (kedze nemoze byt subeh MD a RD)?
Manzelovi ak skonci materska s mladsim?Moze zo dna na den prejst hned na matersku s mladsim? A ja tym padom stale ostabem na neplatenom RD?
Vie mi v tom miekto napisat,co je naj urobit pre mna a lebo manzela?
Ja mam Tpp.
Manzel ma tpp,bol na PN. A hned z PN nastupil teraz na tu matersku so starsim synom.
Dakujem

Strana
z2
30katrusa40
24. aug 2024

@bagiro a kto núti manžela aby vyberal materské. To sa vyráta na základe jeho príjmu a odvodov ktoré platil. Čo je hanba štátu? V zahraničí by si také možnosti nemala. Čo by si chcela aby ti štát platil na dve deti ideálne aspoň po 1000€ a aby ste boli obaja doma ? Si normálna? Táto otcovska je hlúposť ako mraky. Matky nech majú materské a potom rodicak , ale tieto otcovskw sú aj nefér voči ženám ktoré sú s deťmi samé.

slavka1988
24. aug 2024

@bagiro ak je teda vyhodnejsie aby muž išiel na materskú ty žiaľ jendoznacne do prace :/ nikoho nezaujma že máš doma kojenca je to smutne ale v iných krajinách pol roka platená materská a potom žiaľ mamičky do prace .

aurora33
24. aug 2024

@bagiro ja odpadnem, tak dvaja zdraví ľudia sedia doma ale je to hanba štátu, že sa vám máli? Čo by ste ešte chceli? Nemá vám niekto ešte aj urobiť nákup?

emma022
24. aug 2024

@bagiro no to je dosť podstatná informácia, či mu ttp trvá, pretože ak mu pracovný pomer skončil, tak na reťazovú materskú nemá nárok a zbytočne to riešiš

mira0611
24. aug 2024

@zuzanaete ahoj, tento stat nie je absolutne stedry k rodinam s detmi najma ak beriem sialene vysoke odvody, ktore platime mesacne. Chod si pozriet, ake mas odvodh v AT a v porovnani s tym, co dostanes.
Ale tak ci onak, nechapem tento prispevok. Obaja maju tpp, preco 1 z nich neide pracovat?! Štat ich neuziví. Alebo nech idu obaja spat pracovat a deti dat do jaslí. Nie, ze PN a MD a RD. Samozrejme v ziadnom state nedostanes take vysoke soc.davky, ako samotna vyplata.

zuzanaete
24. aug 2024

@mira0611 Sice v AT dostanu napr. rodinne pridavky vyssie, ale rovnako rychlo ich na tie deti aj minu. Viem, ake su tam poplatky napr. za druzinu, lekarov. Tiez to nie je, ze stat komplet odfinancuje dieta. Je to stale prispevok.

mira0611
24. aug 2024

@zuzanaete ahoj, ano v tom mas pravdu, ale vela veci sa tam da dat do danoveho priznania, a vo forme vratenia dane ti to daju.
Mne ani nie to vadi, ze co nedostanem, ale to co mi zoberu, ja mam hruby plat 1600 euro a ked vidim tie odvody, je mi zle.
Mam zazivacie problemy, gastro lekar zadarmo, skoro za nic nestoji, musela som ist do BA na sukromnu kliniku, zaplatit si, za 2 tyzdne vedeli co mi je a uz som na liecbe.
Pred par rokmi som mala gynekologicke problemy v statnej nemocnici mi hovori lekar, ze kazde 3 mesiace mi spravi biopsiu a ked sa nezlepsi stav tak ma bude operovat, ked chcem skor tak 400 euro a vtedy do 3 mesiacov, peniaze samozrejme jemu do obalky...
Nas.al ma, idem na sukr.kliniku za 150 euro ma operovali do 2 tyzdnov.
Len ma s.re, ze za tie vysoke odvody nedostanem za svoje peniaze nic, a este si aj priplatit musim! Ked si pozriem moje odvody a odvody zamestnavatela, tak za tych 600-700euro si mesacne uzavriem take poistne, ze by ma operovali aj v USA!
Dokonca som si ista, ze aj za polovicu. A ked ide niekto kto roky nepracoval, tak socialny pripad a jemu toto a ono patri a prislucha a vsetko zadarmo.
Myslim, ze ti ktorí pracuju doplacaju na haved!
Prepac, ale fakt si nemyslim, ze tento stat je taky stedry, skor mam pocit, ze ma okradaju.
Nech zatvoria ZP a SP a plati si kazdy sam na co ma! Keby som si platila ZP sama sukromnej poistovni za 300 euro/mesiac by som tam mala aj sukr.lekarov zadarmo, a za dalsich 300 euro/mesiac ak by som si dala Dochodkove sporienie, mala by som taky dochodok aby som nemusela zivorit. A nechcem platit odvody, lebo ma stat okrada! Peniaze zoberie, ale nedostane za ne nic.

zuzanaete
24. aug 2024

@mira0611 Stale si myslim, ze stat je stedry, ak umoznuje byt doma s dietatom 3 roky a zena dostava stale peniaze, plus tehotenske, kocikove. Syn mal par mesiacov a kolegaz Holandska sa ma pytal, ci sa uz vratim do prace. Tak som mu vysvetlovala, ze nie, ze na sk je platena rodicovska do 3 rokov a este mi zamestnavatel drzi miesto, tak vyvalil na mna oci, ze to nie je mozne, neveril. Nedavno kolegyna v Mexiku rodila a ani za nu nehladali nahradu, lebo o 3 mesiace bola spat. Dlhsie som zila v Australii a v tom case tam nebola ziadna materska. Proste rodina sa musela postarat. Teraz uz nejaku maju. Ale dlhsie doma tam zostavaju iba zeny, kde muz vela zarobi, inac musia ist do prace a jasle/opatrovatelky su drahe. Ano, je vela veci na zlepsovanie na sk, ale moznosti byt doma s dietatom nie.

mira0611
24. aug 2024

@zuzanaete ahoj, ano ja viem, ze scasti mas pravdu, ale percuntualne ked si pozries, ze z nasho platu co platime, myslim zo superhrubej mzdy a co platia v ostatnych statoch. Precitaj si tento clanok:

https://uzitocna.pravda.sk/peniaze/clanok/72122...

Z 12 mesiacov viac ako 8 mesiacov pracujeme na stat, cize 2/3 roka, ja viem, ze su vysoke dane aj v inych statoch, ale je to umerne tvojmu platu a majetku.
Radsej nech nedaju nicz a kazdy ide do roboty, nez takto! Aj v AT je materska len do 2,5roka ale tam uz aj vtedy to bolo viac ako u nas.

zuzana9393
24. aug 2024

Prepáč, ale ideš tu písať o hanbe štátu, dobre už tá to dodzubali dosť....ale myslím, že v dnešnej dobe nie je až taký problém nájsť si prácu. Teda neviem odkiaľ si, ale mne to príde, že keď človek robiť chce,je zdravý tak si prácu nájde. Muž je 2 mesiace na materskej, ešte 4 mesiace môže byť so starším, čo je kopec času nájsť si prácu. On môže robiť, ty budeš doma a keď bude mať mladšie 2r môže ísť znovu na matersku Prípadne ho môžeš dať do škôlky, ísť do práce a ešte rok brat rodicak, čo je tiež super. Ja si skôr myslím, že keby tu štát dával aj 1000€ rodicak, niektorí by aj tak písali ,,hanba štátu".

lilinka88
25. aug 2024

Ak už manžel nemá PP zbytočne riešiš jeho druhu materskú, na tú nárok nemá

Strana
z2