icon

Možnosti pre nezamestnaných rodičov so škôlkarom

leona1234
25. mar 2025

Dobrý deň,
Syn má 3 roky, chodi do škôlky. Ja som nezamestnaná a vedená na úrade práce.
Chcela by som zostať so synom doma, keďže je stále chorý a práca neprichádza do úvahy, zatiaľ.
Aké mam možnosti, aby ma nonstop niekde neposielali?
Alebo si mám dobrovoľne platiť zdravotné?

petamich
25. mar 2025

Prihlasit sa v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, nik vas nebude nikam posielat a budete poistenec statu = platit za vas zdravotku bude stat

rachel36a
25. mar 2025

Urobiť ako ti píše vyššie, ale syn by mohol do skolky len na pol dna

leona1234
autor
25. mar 2025

@petamich a môže chodiť syn na celý deň do škôlky?

leona1234
autor
25. mar 2025

@rachel36a prečo len na pól dňa? Zistí to niekto?

rachel36a
25. mar 2025

@leona1234 lebo je to tak zo zákona keďže budeš poistencom štátu...a ano, hlási sa to...
Tak ostan na UP, alebo si plat sama zdravotku...

lindus_esterka
25. mar 2025

@rachel36a otázka - nemenilo sa to náhodou od 1.1.? Viem, že niečo sa od januára menilo, ale nemám to odsledované.. lebo na stránke socky nepíšu, že môže byť v škôlke max. 4h
https://www.socpoist.sk/kto-som/poisteny-statom...

lindus_esterka
25. mar 2025

@leona1234 áno, dá sa to zistiť, keď bola podmienka na max. 4h (ktorá teda asi stále je - neviem) tak dieťa muselo byť v škôlke vyslovene prihlásené ako dieťa čo chodí na 4hod. a inštitúcie sú už prepojené, tak to vidia.
Skús zavolať priamo na sociálku a spýtať sa

kati1303
25. mar 2025

@leona1234 mne pani v zdravotke povedala ze zatial sa to nekontroluje, ja som bola takto vedená 2 roky a syn normalne chodil na celý deň do školky.

kleopatra114
25. mar 2025

Inak, moje dieťa chodí už rok a pol do skolky len na pol dňa, oficiálne je však nahlásené na celodenný pobyt. Zástupkyňa o tom vie, že som ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 r, ale keďže ju nikto nekontaktoval, tak dieťa nechava stale vedené na celodenný pobyt a nie poldenny pobyt. Takze si netrúfam povedat , v akých prípadoch sa to kontroluje.

rachel36a
25. mar 2025

@lindus_esterka neviem o tom, že by ss to menilo...to uz by kamoška dála syna na cely deň, ale stále môže len na pol dna chodit...

petamich
25. mar 2025

@kati1303 ale ano kontroluje, skolka (statna aj sukromna zaradena do siete skolok) je povinna nahlasovat stav a typ pobytu (poldenny, celodenny), takze ste len mali stastie a ja osobne by som to teda neriskovala

lindus_esterka
25. mar 2025

@kleopatra114 asi si to radsej pories, uz aj priamo tu na koniku som parkrat citala, ze im prišlo presne kvôli tomuto doplatit do poistovne cele to obdobie naraz

petamich
25. mar 2025

@lindus_esterka tiez som to tam nenasla 🙂 idem poinvestigovat

kati1303
25. mar 2025

@petamich ja som sa tiež bála, ale teda ona ma presviedčala že to nekontrolujú, teda že zatial nie. teraz samozrejme už to môže prebiehať inak.

ivanka1980
25. mar 2025

Pripadne si skuste poziadat o predlzeny rodicovsky zo zdravotnych dovodov dietata, ak ma na to diagnozy, neviem ako je chory vazne.

kleopatra114
25. mar 2025

@lindus_esterka nestraš , to by má mrzelo . Zajtra idem na to.

veverkaa2
25. mar 2025

@leona1234 na 3 maximálne 4 hodiny

petamich
28. mar 2025

@lindus_esterka nasla som to na stranke Dovery napr. https://www.dovera.sk/poistenec/potrebujem-pora... ale nikde inde tak neviem

lindus_esterka
28. mar 2025

@petamich ja som v jednom clanku z konca roka videla pri tych 4hod poznamku, ze sa to ma od januara 2025 menit a v účto poradni v nejakej odpovedi tiez nenapisala ze len 4 hod., ale inak som tiez nic nenasla tak sa to asi fakt nemenilo 🤷

petamich
28. mar 2025

@lindus_esterka ja ti neviem 😵‍💫 nikde to jasne nie je napisane

michaelaaa02
31. okt 2025
@petamich

@kati1303 ale ano kontroluje, skolka (statna aj sukromna zaradena do siete skolok) je povinna nahlasovat stav a typ pobytu (poldenny, celodenny), takze ste len mali stastie a ja osobne by som to teda neriskovala

@petamich môžem sa prosím ta opýtať... ja mam syna nahlaseneho oficiálne na celý deň, tak sme dávali prihlášku, ale kvôli ťažkej adaptácii som ho nechala zatiaľ na pol dna... ale zabudla som sa spýtať tej pani na urade ako ho skolka nahlásila... je v tom nejaký rozdiel? Ma 3 roky a ja idem na podporu v nezamestnanosti, lebo mi zrušili miesto v práci.

petamich
31. okt 2025
@michaelaaa02

@petamich môžem sa prosím ta opýtať... ja mam syna nahlaseneho oficiálne na celý deň, tak sme dávali prihlášku, ale kvôli ťažkej adaptácii som ho nechala zatiaľ na pol dna... ale zabudla som sa spýtať tej pani na urade ako ho skolka nahlásila... je v tom nejaký rozdiel? Ma 3 roky a ja idem na podporu v nezamestnanosti, lebo mi zrušili miesto v práci.

@michaelaaa02 v pripade podpory nie, to iba pri neplatenom rodicaku (ak chces ostat doma po dovrseni 3 rokov a zaevidovat sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, aby za teba bolo platene zdravotne, vtedy moze iba 4 hodiny), ak pojdes na podporu tak moje byt pokojne cely den (hoc je len pol v skutocnosti)