Možnosti pre nezamestnaných rodičov so škôlkarom
Dobrý deň,
Syn má 3 roky, chodi do škôlky. Ja som nezamestnaná a vedená na úrade práce.
Chcela by som zostať so synom doma, keďže je stále chorý a práca neprichádza do úvahy, zatiaľ.
Aké mam možnosti, aby ma nonstop niekde neposielali?
Alebo si mám dobrovoľne platiť zdravotné?
Urobiť ako ti píše vyššie, ale syn by mohol do skolky len na pol dna
@rachel36a otázka - nemenilo sa to náhodou od 1.1.? Viem, že niečo sa od januára menilo, ale nemám to odsledované.. lebo na stránke socky nepíšu, že môže byť v škôlke max. 4h
https://www.socpoist.sk/kto-som/poisteny-statom...
@leona1234 áno, dá sa to zistiť, keď bola podmienka na max. 4h (ktorá teda asi stále je - neviem) tak dieťa muselo byť v škôlke vyslovene prihlásené ako dieťa čo chodí na 4hod. a inštitúcie sú už prepojené, tak to vidia.
Skús zavolať priamo na sociálku a spýtať sa
Inak, moje dieťa chodí už rok a pol do skolky len na pol dňa, oficiálne je však nahlásené na celodenný pobyt. Zástupkyňa o tom vie, že som ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 r, ale keďže ju nikto nekontaktoval, tak dieťa nechava stale vedené na celodenný pobyt a nie poldenny pobyt. Takze si netrúfam povedat , v akých prípadoch sa to kontroluje.
@lindus_esterka neviem o tom, že by ss to menilo...to uz by kamoška dála syna na cely deň, ale stále môže len na pol dna chodit...
@kleopatra114 asi si to radsej pories, uz aj priamo tu na koniku som parkrat citala, ze im prišlo presne kvôli tomuto doplatit do poistovne cele to obdobie naraz
@lindus_esterka tiez som to tam nenasla 🙂 idem poinvestigovat
Pripadne si skuste poziadat o predlzeny rodicovsky zo zdravotnych dovodov dietata, ak ma na to diagnozy, neviem ako je chory vazne.
@lindus_esterka nestraš , to by má mrzelo . Zajtra idem na to.
@lindus_esterka nasla som to na stranke Dovery napr. https://www.dovera.sk/poistenec/potrebujem-pora... ale nikde inde tak neviem
@petamich ja som v jednom clanku z konca roka videla pri tych 4hod poznamku, ze sa to ma od januara 2025 menit a v účto poradni v nejakej odpovedi tiez nenapisala ze len 4 hod., ale inak som tiez nic nenasla tak sa to asi fakt nemenilo 🤷
@lindus_esterka ja ti neviem 😵💫 nikde to jasne nie je napisane
@kati1303 ale ano kontroluje, skolka (statna aj sukromna zaradena do siete skolok) je povinna nahlasovat stav a typ pobytu (poldenny, celodenny), takze ste len mali stastie a ja osobne by som to teda neriskovala
@petamich môžem sa prosím ta opýtať... ja mam syna nahlaseneho oficiálne na celý deň, tak sme dávali prihlášku, ale kvôli ťažkej adaptácii som ho nechala zatiaľ na pol dna... ale zabudla som sa spýtať tej pani na urade ako ho skolka nahlásila... je v tom nejaký rozdiel? Ma 3 roky a ja idem na podporu v nezamestnanosti, lebo mi zrušili miesto v práci.
@petamich môžem sa prosím ta opýtať... ja mam syna nahlaseneho oficiálne na celý deň, tak sme dávali prihlášku, ale kvôli ťažkej adaptácii som ho nechala zatiaľ na pol dna... ale zabudla som sa spýtať tej pani na urade ako ho skolka nahlásila... je v tom nejaký rozdiel? Ma 3 roky a ja idem na podporu v nezamestnanosti, lebo mi zrušili miesto v práci.
@michaelaaa02 v pripade podpory nie, to iba pri neplatenom rodicaku (ak chces ostat doma po dovrseni 3 rokov a zaevidovat sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, aby za teba bolo platene zdravotne, vtedy moze iba 4 hodiny), ak pojdes na podporu tak moje byt pokojne cely den (hoc je len pol v skutocnosti)

Prihlasit sa v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, nik vas nebude nikam posielat a budete poistenec statu = platit za vas zdravotku bude stat