Musím nastúpiť na materskú 6 týždňov pred pôrodom?
Termín pôrodu mam 3.1.2014 a pracovať by som chcela do polovice decembra, pretože si chcem uzavrieť účtovnictvo
ano 6 týždnov pred termínom musíš
6 tyždňov musiš,ale zo zdravotných dovodov ak ti to napíše gynekolog tak aj 8 tyždňov pred...
Ak nenastúpite na materské najneskôr 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom, tak budete mať porušenie liečebného režimu a tým Vám bude krátené materské a to si myslím nestojí za to 😉
Nemusis...Ale musis ratat s tym, ze prides o materske za tie tyzdne....Viacmenej, ak to tak chces sama, tak prides o tych 6 tyzdnov a budes dostavat materske len 28 tyzdnov..nikto ta nemoze nutit na matersku nastupit....
zakon o nemocenskom poisteni,
http://www.szk.sk/files/legislativa/2003-461_zn...
§ 48
(5) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť
týždňov alebo materské sa jej nevyplácalo, pretože pôrod nastal skôr ako určil lekár, má
nárok na materské do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské; osamelá
poistenkyňa má nárok na materské do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské a
poistenkyňa, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má
nárok na materské do konca 43. týždňa od vzniku nároku na materské.
(6) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť
týždňov z iného dôvodu, ako je uvedený v odseku 5, má nárok na materské do konca 28.
týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské;
osamelá poistenkyňa má nárok na materské do konca 31. týždňa odo dňa pôrodu,
najdlhšie do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské a poistenkyňa, ktorá porodila
zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské do
konca 37. týždňa odo dňa pôrodu, najdlhšie do konca 43. týždňa od vzniku nároku na
materské.
Alebo..mozes sa dohodnut so zamestnavatelom...ze budes este pracovat, ale nastupis na matersku a dostanes zvysok vyplaty ako odmenu napriklad, ci ti to vyplati predom alebo po navrate z materskej alebo akokolvek...
Nemusíš, ja som nastúpila až v deň pôrodu.

ked som odchadzala ja tak mi povedali ze musim a to uctovnicka