Muž chce zmeniť prácu a nastúpi na materskú
Ahojte chcela by som si potvrdit ci uvazujeme spravne, resp. to moze pomoct inym mamickam.
Muz ide menit pracu naskytol sa mu novy PP, ja som na RD. Muz v starej praci oznami ze chce ist na matersku, pozida SP o materske a podpise novu zmluvu. Cize sucasne bude na MD aj pracovat.Po uplynuti MD sa v prvej praci dohodne na ukonceni PP resp. sa tsm moze vratit a ukoncit druhu pracu.
Ja som na RD ale sucasne som zamestnana na PZ na 10 hod. tyz ( u druheho zamedtnsvstela, nie u toho z ktoreho nem. poist. bola cerpana MD)....poziadam upsvar o odnatie rodicaku ( mam nejaku povinnnost aj voci prvemu zamestnavatelovi? ) a pretoze som zamestnana na PZ nemusim si platit nemocenske poistenie.
Vidite v tom nejaky hacik? Alebo sa da vyuzit tato dieta v systeme?
@jankariso Alebo sa skús popýtať tu, či pozrieť, či už niekto nemal podobný "problém": https://www.modrykonik.sk/group/1900/detail/ je tam aj kočka, čo robí účtovníctvo, mzdy a dane.
Dakujem
@jankariso čo mi napadá, tak len to, že ak vaša mzdárka nahlasovala poberanie RP v zdr.poistovni (už to nie je povinnosť zamestnávatela, no mzdárky to obvykle zo zotrvačnosti robia, aj ked vlastne nemajú doklad o poberaní RP). Tj. predpokladám mzdárka nahlásila poberanie RP, nie ty sama. Tak potom, aby to bolo ok, mala by si oznámiť bud mzdárke alebo???? by som možnoi skúsila sama nahlásiť na svojej ZP ukončenie poberania RP. Nemám skúsenosť, či môže dať odhlášku mamička, ked dala prihlášku mzdárka, je to dosť čudné, lebo ona iste bude dávať odhlášku po ukončení Rd. - to rozmýšlam nahlas. Asi v prípade nahtlasovania mzdárkou treba jej oznámiť. A neviem, či si oznamovala druhú prácu mzdárke, teda žiadala súhlas, to ak nejde o konkurenčné činnosti ani nemusíš.
Zdravotne teda budeš poistená ako zamestnanec na ten štvrtinový úväzok. (to si asi myslela tým nemocneským, lebo to nie je povinné)
Dôchodkovo poistená štátom nie si, predpokladám dala si odhlášku, ak máš iný pp.
Danovo, teda neviem, ako je to s uplatnením odpočtu v takomto prípade, či si môže manžel uplatniť na teba odpočet, ak nepoberáš RP, ale bude on.
Ja si nie som ista, ci moze byt na MD a sucasne pracovat. Zena, myslim, nemoze. Preco by mohol muz? Treba ale rozlisovat MD a RD.
Dakujem hej zdravotne poistenie som myslela. No ak by muz bol na MD zaroven pracoval tak zamest. plati odvody v plnej vyske...co sa tyka danoveho tak odpocet neriesime. Dakujem za rady
@jankariso
pozri toto je zo stránok sociálnej poistovne. A je jedno, že ide o ženu a že ide o dohodu:
zdroj:
http://www.socpoist.sk/poradna-vcw/57185s?prm2=...
Platenie poistného pri poberaní dávky materské
25.02.2016 | Výber poistného | Zamestnávateľ, Zamestnanec, Matka
Chceme zamestnať pracovníčku na dohodu o vykonaní práce s pravidelným príjmom, ktorá je však na materskej dovolenke, predtým pracovala u iného zamestnávateľa. Treba túto dohodárku klasicky prihlásiť? Poistné na aké poistenie bude platiť zamestnanec a ktoré zamestnávateľ?
Ak uzatvoríte s pracovníčkou dohodu o vykonaní práce, bude mať postavenie zamestnankyne. V tomto prípade je potrebné, aby ste ju v Sociálnej poisťovni prihlásili do registra poistencov ako zamestnankyňu.
Za predpokladu, že zamestnankyňa poberá dávku materské (nie rodičovský príspevok), uplatňuje sa na ňu vylúčenie povinnosti platiť poistné, t. j. nie je povinná (ani ona ako zamestnankyňa ani jej zamestnávateľ) zo zúčtovaného príjmu zo závislej činnosti platiť poistné na sociálne poistenie z uzatvorenej dohody. Poistné platí iba zamestnávateľ, a to na úrazové poistenie, keďže na úrazové poistenie sa vylúčenie nevzťahuje.
Vaša Sociálna poisťovňa
Dokument bol revidovaný: 25.02.2016
TLAČIŤPOSLAŤ LINKU
Dakujem to som teda netusila

@jankariso Ak sa tu nik nenájde, skús sa popýtať tu: porada.sk