icon

Muž na materskej "akože"

minticka
20. jún 2018

Manžel pôjde na materskú ale pritom bude robiť.Ja zostávam doma,odhlasim si rodičak a budem si platiť odvody..Moja otázka znie: musím dať aj výpoveď z prace či sa to dá obísť?Nechcem byť dobrovoľne nezamestnaná,nech mi majú z čoho vyrátať materskú pri druhom😉

angelinja
21. jún 2018

nech sa namna nikto nehneva ale ti zivnostnici robia neskutocne podv..y.. , priotm sa stazuju ale neskutocne vedia klamat stat...

petulka1987
21. jún 2018

@majusqa77 veľmi pekne ďakujem za pomoc, pekný deň prajem ❤

karajazviny
21. jún 2018

@angelinja aké podvody? Akí živnostníci?

minticka
autor
21. jún 2018

@angelinja živnostník má menej výhod ako normálny zamestnanec..keby bol váš manžel živnostník tak nemáte takýto názor..a poslanci robia čo?to vám nevadi..a keď už si tak branite ten štát,tak vám dal čo také?materskú 3 roky?menšie odvody? vyšší rodičak?fakt neviem..a téma je o inom a nie o živnostníkovi..

jannies15
21. jún 2018

@minticka dobrý deň, tiež ma táto téma zaujíma...zistili ste prosím, či je to takto možné? Sme podobný prípad, akurát manžel nie je živnostník a ja som zamestnaná, teraz na RD. Dakujem za odpoveď.

nadula01
21. jún 2018

@jannies15 áno, ide to. Je to tu Pisane milión krát, skus diskusiu otec na materskej, všetko sa dozvieš. Aj my sme tak urobili

pistejova
21. jún 2018

Dobry ja som vcera dcere umyla vlasy zo samponom na vsi a dnes cely den som jej uz vyberala este hnidy ....neviete mi poradit alebo povedat ze este kolko dni to bude trvat vyberanie tych hnid z hlavy dakujem

pistejova
21. jún 2018

Som zle napisala do diskusie sory pekny vecer

panda6
25. jún 2018

ahoj, riešime práve túto vec ,či má ísť manžel na materskú , ja som zamestnankyňa, poberám RP, ak si ho dám pozastaviť /odňať/, ako to vysvetlím zamestnávateľovi že nejdem do práce , aj keď starostlivosť o dieťa prebral otec a ja zostávam doma. Či netreba so zamestnávateľom nič?

majusqa77
25. jún 2018

@panda6 nic mu nevysvetluj, tam si na rd

panda6
25. jún 2018

Ďakujem, a neviete ako je to u muža, keď pracuje, musí mať novú pracovnú zmluvu s inou pozíciou, ak chce brať materskú pri zamestnaní?

jannies15
25. jún 2018

@panda6 taktiež je práve tento fakt pre mňa najväčšou záhadou..pýtala som sa svojej ekonómky z práce a podľa nej to možné nie je, vraj ako by ma naďalej evidovali, keby bol manžel na MD, ale ja by som bola na RD s tým istým
dieťaťom? Prečítala som si celú diskusiu, na ktorú odkazujú žienky v tejto diskusii aj článok od Mihala, no ekonómka tvrdí, že to nie je možné, lebo sa to vylučuje...
Tak ja už neviem... Môžem byť na RD a manžel na MD pri tom istom dieťati?

nadula01
25. jún 2018

@jannies15 to ze vaša ekonómka je neznala zákona, ešte nedokazuje, že ma pravdu, nech si dostuduje súvislosti.

jannies15
25. jún 2018

@nadula01 chcela by som sa este opýtať, či po skončení manzelovej materskej bude možné znovu požiadať o poberanie RP na mňa...

nadula01
25. jún 2018

@jannies15 áno normálne si ho zasa obnovis

jannies15
25. jún 2018

@nadula01 ďakujem...a keď požiadam o zastavenie RP na dieťa, dozvedia sa teda v práci, že nastala nejaká zmena ? Mám nejakú povinnosť voči zamestnávateľovi?

nadula01
25. jún 2018

@jannies15 nie, nemáš. Ved budes normálne na RD, len si pozastavis vyplácanie dávky

1aduliatko1
25. jún 2018

@jannies15 nič nemusíš riešiť so zamestnávateľom, ja som bola teraz na RD s mladším, teraz si muž požiadal o materské, ja som si pozastavila rodičák, odvody si platiť nemusím, na zdravotke som vypísala žiadosť a som evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov bez príjmu. môj zamestnávateľ s tým nič nemá

jannies15
25. jún 2018

@1aduliatko1
@nadula01
Ďakujem vam za potvrdenie informácií 🙂

damarafrigg
Autor odpoveď zmazal
saxana000
26. jún 2018

@carmen238 aj moj muz je zivnostnik a je na md od aprila. Oproti zamestnanym tatinkom je oslobodeny od platenia zdravotnych a socialnych odvodov a moze kludne chodit do prace

saxana000
26. jún 2018

@jannies15 ano na up predlozis potvrdenie zo socialky dokedy mu bolo vyplacane mateske a od toho datumu si ty podas ziadost o vyplacanie rodicovskeho

saxana000
26. jún 2018

@jannies15 rodicovska dovolenka je cas traveny s dietatom materske su peniaze nemiesajte jablka s hruskami. Ty travis cas s dietatom manzel pobera peniaze. Bodka uctovnicku posli na preskolenie

evittam
26. jún 2018

@damarafrigg Diskusia "otec na materskej", aj tu je dosť napisane.

evittam
26. jún 2018

@saxana000 Preco "oproti zamestnanym tatinkom"?! Ani za zamestnanych tatinkov neplati zamestnavatel odvody - len UP a GP .

majusqa77
26. jún 2018

@saxana000 pozor, ziadne oslobodenie od zdravotky. ak neplati preddavky, bude mat nedoplatok v rocnom zuctovani

carmen238
26. jún 2018

@saxana000 Ďakujem🙂

evittam
26. jún 2018

@saxana000 A súhlas s
@majusqa77 . ZP odporúčam platit.

1aduliatko1
26. jún 2018

Mojmu povedali na zdravotke ze pokial bude na md je oslobodeny od platenia zdravotky.az po skoncenj md musi platit. Boli sme sa na to pytat, lebo ide zacat robit ako zivnostnik

evittam
26. jún 2018

@1aduliatko1 No len ak bude mat príjem, vznikne mu nedoplatok na ZP. Dali ti to písomne ci ti to len "tetuska" povedala? A ten dostane doplatiť v RZ. A moze to byť dost "zaujimava" suma naraz a za rok.