Muž na materskej
Ahojte mamičky a oteckovia..
Našla som tu podobnú tému, no tam sa preberala viac rodičkovská dovolenka 🙂 Potrebujem poradiť, nakoľko sme v situácii, kedy možno manžel bude ten, ktorý bude poberať materskú. Len neviem ako to funguje, či má rovnaký nárok na 65 % hrubého platu ako ja alebo nie. U nás je ten problém, že ja som živnostník a vychádza mi iba maličká materská a manželovi by to vyšlo potom omnoho lepšie.
Máte s tým niektorá alebo niektorý?
@veronikuskars a čo potom? hm? čo po 28 týždnoch ... mng. skončí MD ... vráti sa nazad do práce? a bude poberať RP .. alebo dáš dieťa do jaslí? Ako to chceš potom poriešiť? ...
@zalka tak to ešte neviem. evidentne sa ti to nepáči, ale to je tvoj problém
@veronikuskars prosím ťa mne to môže byť jedno .. snažím sa Ti pomôcť ... aby ste s toho vyšli čo najlepšie ... mimochodom nevzniká ti od 7/2013 povinnosť platiť odvody do SP zo živnosti?
@zalka a čo to má spoločné s materskou?
@veronikuskars s materskou nič ...
ale ty kedže ti nevznikne nárok na MD môžeš čerpať PN až do skončenia šestonedelia tj. 6t pred pôrodom a 6t po pôrode ... a počas PN neplatíš odvody do SP ...ani do ZP ... ale len ak PN vznikne po 1.7.13 ...
a pri tých počtoch rátaj s odvodami ... čo ty budeš od júla platiť .
A samozrejme po pôrode ti výjde aj RP .. a aj PN napr.
@zalka ešte mám takú otázku a ospravedlňujem sa za nevrlé komenty, no som v práci a ľudia mi dnes nedajú pokoj 🙂
vieš mi poradiť ako je to s dnp, či z toho môžem niečo získať, ak by sme sa predsa rozhodli, že budem doma ja? som na živnosti od apríla 2012, predtým som bola riadne zamestnaná a termín pôrodu mám na 8.9.
Vďaka
@veronikuskars kedy ti skončilo zamestnanie? ako dlho trvalo zamestnanie ...
a ak budeš na MD ty .. tak dostaneš 255 eur MD ( ak to stihneš s ohladom na tvoje predošlé zamestnanie ) ... môžeš kludne robiť .. a odvody do ZP a SP neplatíš .. mesačne to urobí 180 eur .. čo nemusíš platiť štátu ...
Ahojte potrebujem surne poradit, s tatinom sme mali dohodu ze 2.1. Nastupi na matersku k synovi. Ja sa vraciam do zamestnania. No stalo sa to ze jeho zamestnavatel mu dal vypoved k 8.12. A teraz nevieme co je najlepsie urobit. Momentalne je Pn od 9.12. Mame potvrdene aj tlacivo pre soc poi od zamestnavatela na matersku. To asi riaditel ktory mu vypoved dal nevedel. Co mame urobit? Vie nam niekto poradit co je najlepsie. Dakujem
9
Môj manžel nastupil na materskú od novembra a môže aj pracovať, len nie v pracovnom pomere, z ktorého je vypláca na materská. Je to overené na sociálnej poisťovni, takže máme materskú a manžel uzavrel pracovny pomer na dohodu u toho istého zamestnávateľa.
@kaaaty ak sa poistí mng dobrovolne .. tak jeho MD bude rátaná z minima z DNP
ak má vysoký plat, tak okamžite ukončiť PN a nastúpiť na MD ... ináč potom pomôže len to, že sa zamestná pred koncom roka ... a v januári pôjde na MD .. a vyrátajú mu ju z toho zamestnania čo skončil teraz
@zalka ibaže je otázka, kto bude s dieťaťom? My to s manželom budeme riešiť rovnako. On je zamestnanec, ja živnostnícka. Odvody si musíš ako SZCO platiť, aj keď nezarobis. Proste musíš. A teraz co? Žena živnostnícka pôjde na materskú, dostane 220€,z toho si zaplatí 100 odvody a super nie? Muž donesie 700€ domov. Áno, žena môže popri RP aj robiť. Ale keď zrovna nie si nechtarka a nerobíš z domu, ale normálne v kancelárií s klientami, tak kam dáš dieťa, kým ty budeš pracovať? K babke? Ktorá tiež pracuje? Alebo do jasiel, najlepšie od 1.mesiaca? Co to je za výchovu. Nie všetky ženy SZCO vyrábajú doma hrnčeky. Keď môže ísť na MD muž a bude ju mat preplatenu, prečo by sa to nemalo oplatit? Bude chýbať ten nižší príjem. A aj z neho len 25%.Živnostníci zarábajú viac. Keď pôjde na MD SZCO, bude chýbať ten vyšší príjem a bude to oveľa väčší rozdiel, lebo minimálne odvody. A tak zostane rodina iba s jedným príjmom. A robiť sa popri dieťati dá, ale nie všetky veci a nie vždy. A dieťa potrebuje rodiča stále
@elementissa ake odvody musis platit?

@zalka oplatí sa nám to určite, pretože to čo ja vykonávam na živnosti si vyžaduje pracovnú dobu 9 hodín denne, takže je nemožné aby som to robila popri rp