icon

Muž na materskej

veronikuskars
3. máj 2013

Ahojte mamičky a oteckovia..
Našla som tu podobnú tému, no tam sa preberala viac rodičkovská dovolenka 🙂 Potrebujem poradiť, nakoľko sme v situácii, kedy možno manžel bude ten, ktorý bude poberať materskú. Len neviem ako to funguje, či má rovnaký nárok na 65 % hrubého platu ako ja alebo nie. U nás je ten problém, že ja som živnostník a vychádza mi iba maličká materská a manželovi by to vyšlo potom omnoho lepšie.
Máte s tým niektorá alebo niektorý?

Strana
z2
magnetism
3. máj 2013

Ahoj. Môže byť na materskej aj muž, ale najskôr po 6tich týždňoch od pôrodu. Materská sa mu počíta rovnako ako žene, len je kratšia - 28 týždňov (žena má 34).

veronikuskars
autor
3. máj 2013

A čo potom s týždňami pred pôrodom? Žena môže nastúpiť šesť týždňov pred pôrodom, ako to je s tým? Môžem nastúpiť na to či nie?

magnetism
3. máj 2013

@veronikuskars tých 6 týždňov pred pôrodom a 6 týždňov po pôrode patrí iba žene. Potom sa môžete vymeniť. Ty materskú ukončíš a on na ňu nastúpi. Tebe dá tlačivo tvoj lekár a jemu ho vypíšu v sociálnej poisťovni.

veronikuskars
autor
3. máj 2013

ale vlastne budem bez príjmu doma, keďže som sa v nejakom článku dočítala, že nemôžem v tom čase poberať ani rodičovské..

maznacik007
3. máj 2013

@veronikuskars ty budes normalne fungovat ako SZCO odvody, zdravotka ... podla tvojho DP

maznacik007
3. máj 2013

rodicovske poberat nemozes ak bude manzel poberat na dieta materske.... a on teda ostane doma .... z prace a bude cerpat MD?

magnetism
3. máj 2013

@veronikuskars Nemusíš byť doma, môžeš pracovať na živnosť, keď bude manžel doma. Ak pracovať nechceš, tak bude asi výhodnejšie, keď na materskej budeš ty... ak by ti vyšla menšia ako rodičovský príspevok, tak ti do tej výšky doplatia. Musíte si zrátať, ako vám to lepšie vychádza. Nemôžete byť obaja doma a obaja poberať materskú a rodičovský.

veronikuskars
autor
3. máj 2013

@maznacik007 on je riadne zamestnaný

veronikuskars
autor
3. máj 2013

@magnetism nechceme byť doma obaja, a ani nechceme obaja poberať peniaze, ide len o to, že termín pôrodu mám na cca 8.9, teda približne začiatkom augusta by som mala nastúpiť za normálnych okolností na materskú, čo v podstate teraz nemusím, keďže aj tak nič nedostanem, takže ak sa budem cítiť ok, môžem to odrobiť, resp. ísť na chorú na to obdobie.. A práve o to ide, že mne vychádza len to minimum ak ostanem doma, čo je nenormálne, takže radšej to riešime formou ocinka na materskej 🙂

maznacik007
3. máj 2013

@veronikuskars na ale ked pojde na matersku tak nemoze pracovat ak je zamestnany on bude tiez doma ako aj ty ... cerpat MD, az potom pri RD moze pracovat a poberat RP sucasne
zamestnanec nemoze mat v obdobi poberania materskeho vymeriavaci zaklad ... takze asi to nepojde tak ako to planujete

veronikuskars
autor
3. máj 2013

ale ja budem robiť, som síce živnostník, ale v podstate akoby zamestnanec, a on riadne nastúpi na materskú, čiže v práci ktorú vykonáva v tom čase nebude.

moon1979
3. máj 2013

@veronikuskars no ak ty máš malý príjem tak je blbosť podla mňa, aby manžel zostal na materskej ... príjem Vám bude chýbať, aj keby mal mať maximálnu materskú. Pokial zarobí viacej ako je 760 Eur tak by bola sprostosť zostať na materskej ... ty zarobíš málo, tak aj materská bude nízka, ale jeden poriadny príjem potrebujete, inak sa Vám bude ťažko žiť s dieťaťom ...

takže, ak manžel zarába slušne, tak bude pre Vás výhodnejšie, ak zostaneš doma ty a on bude pracovať ... tak ako je to všade inde 🙂 popri čerpaní materskej pracovať nemôže

magnetism
3. máj 2013

@veronikuskars tak potom to môžeš urobiť tak. Povinnosť nastúpiť na materskú pred pôrodom nemáš. Môžeš aj robiť, ak sa budeš cítiť dobre. A 6 týždňov po pôrode môže nastúpiť manžel.

magnetism
3. máj 2013

@moon1979 možno má príjem dobrý, len odvody zo živnosti minimálne a z toho by mala malú materskú.

moon1979
3. máj 2013

@magnetism to už musí vedieť ona 🙂

maznacik007
3. máj 2013

no tak minimalne bude ona poberat 200 EUR a plus pridavok na dieta cca 22 EUR ... neviem sama ze ako sa vam oplati ked manzel pride o prijem lebo mas dve varianty
muz pracuje ty si doma
mate muzov plat + 222 tvoj RP a pridavky plus on si uplatni DB na dieta a ty si mozes robit na zivnost to je v pohode ak si ako SZCO
muz je na MD ty pracujes
muz dostane materske ak by dostal aj maximalne cca 760 eur mesacne a ty budes pracovat , ak tvoj muz zarobi viac ako 550 EUR tak sa ti to neoplati a na to aby dostal maximalnu matersku musi zarabat viac ako 1500 EUR

moon1979
3. máj 2013

@maznacik007 nemusí zarábať viac ako 1500 Eur 🙂 max VZ na výpočet max MD je 1173 Eur hrubé

maznacik007
3. máj 2013

@moon1979 aha tak sa ospravedlnujem ... no sak sama si musi rozhodnut co sa jej oplati viac ... a potom aj ako zareaguje zamestnavatel manzela ked bude cerpat MD ..

maznacik007
3. máj 2013

no cize nech ma aj tych 1200 v hrubom v cistom cca 900 eur tak potom neviem ako sa to oplaca

lebo ak ostane doma dostane tych 760 plus 22 a ona svoj plat ...
ak ostane doma ona
tak bude mat on plat 900 eur ona 222 a plus ak vie pracovat popri dietati tak aj svoj prijem zo SZCO ...

no zratat si to musia oni

veronikuskars
autor
3. máj 2013

@magnetism presne tak, príjem mám dobrý, ale to v tomto štáte nestačí 🙂 takže hľadáme cestičky

veronikuskars
autor
3. máj 2013

@moon1979 hrubý príjem mám cca 900 eur a manžel okolo 800, možno viac, to len cca.

moon1979
3. máj 2013

@veronikuskars inak v zákone je presne definované za akých podmienok môže muž poberať materskú, čo viem nie je to len také jednoduché ak je matka prítomná ... pri rodičovskom je to už potom jedno ... pozri zákon o sociálnom poistení

magnetism
3. máj 2013

@moon1979 je to jednoduché, len matka musí dať písomný súhlas. Muž ju môže poberať za tých istých podmienok ako žena. http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

veronikuskars
autor
3. máj 2013

@moon1979 dnes sme dostali info zo sociálky, že nie je problém v tom že pôjde na mateskú muž.

zalka
4. máj 2013

@veronikuskars prepáč budem drzá ale opýtam sa .. koľko má tvoj muž hrubú mzdu? aká vysoká MD mu výjde ?

veronikuskars
autor
5. máj 2013

@zalka uz som to pisala vyssie cca 800-900

zalka
5. máj 2013

@veronikuskars a tebe vychádza minimálna MD 255 e? Či nemáš nárok na MD a dostávala by si len RP 199,60 eur?

veronikuskars
autor
6. máj 2013

@zalka no nakoľko som si neplatila odvody do sociálnej, keďže som nemusela a bábo sme ešte neplánovali, tak nemám nárok na materskú len na rp, čo je strašne málo

zalka
6. máj 2013

@veronikuskars no nemyslím, že niečo získate ak pôjde mng. na MD ... MD dostane 28 týždnov v sume cca 550 eur ... za ten čas by mohol zarobiť cca 650 eur ... už je to strata z jeho príjmu.
Neviem koľko ty zarábaš ... ale ved čiastočne môžeš aj popri RP robiť .. dostaneš RP a zarobíš a muž bude mať svoj stály plat ...

Strana
z2