icon

Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku

6. nov 2022

Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?

dooomca
7. nov 2022

Však teraz je schválené že otec si môže zobrať 2 cib3 týždne dovolenky, keď sa narodí bábätko, tak buďte zo začiatku spolu doma a uvidíte. Možno sa nakoniec ani jednému z vás nebude chcieť ísť do práce, keď zbadáte to malé klbko🙂🙂🙂

zuzkat1
7. nov 2022

@vler nech maju ale ona ide do toho uz rovno z tym ze hrozne sa obetovala

vler
7. nov 2022

@zuzkat1 nie, isla do toho s tym ze s muzom maju dohodu ako budu fungovat a on teraz cuva

blabla22
7. nov 2022

@zuzkat1 zeny, rovnako ako muzi, mozu mat deti aj karieru, ak chcu. Muz je rovnako rodic, s rovnakymi povinnostami. Plati podla teba aj to, ze ked chce muz karieru, radsej nech nema deti? (Parmesacna materska karieru nepokazi, preco by sa rodicia nemohli prestriedat..)

autor
7. nov 2022

@sima22290 tak ja hlavne nechápem prečo si tu každý myslí že pôjdem makať rovno z pôrodnice :D normalne by som bola doma pokiaľ by to bolo potrebné napríklad 8 mesiacov možno viac a potom nech ide na rad muž. Kariéra sa dá robiť aj pri deťoch, keď je tam podpora iného partnera.

zuzi0911
7. nov 2022

V prvom rade bude problém úplne niekde inde...
"Podpapucnik"by jeho názor nexnenil ,,,skôr mám pocit,že s ním zametas ako to tebe v danú chvíľu pasuje,nevazis si ho ...a boh vie,ako to bolo vôbec s dieťaťom a vasou dohodou...
Strašne mi pripomína jednu mamičku...len ja a ja...nedajbože jej niečo povedať a uz bol oheň na streche a chudák muž....a tu mam presné ten istý pocit...

autor
7. nov 2022

@zuzi0911 z jedného problému v mojom vzťahu usudzujes ako sa k niekomu chovam? Tak to ta tvoje okolie asi nebude mať veľmi v láske

vler
7. nov 2022

@zuzi0911 akym pravom podozrievas autorku z klamstva co sa tyka aku mali dohodu s muzom

autor
7. nov 2022

@vler úprimne, dala som anonymný príspevok práve z toho dôvodu, aby som mohla byť 100% úprimná. Keď tu niekto ide hovoriť ako sa ku komu správam tak s ním nemám o čom. To že žena zarobí v domácnosti viac, ešte neznamena že robí z muža menej cennú bytosť.

zuzkat1
7. nov 2022

@blabla22 ja mam proste na toto iny nazor..tato brutalna emancipacia je pre mna absolutne nepochopitelna...

vler
7. nov 2022

Autorka ja aj par dalsich Ta chapeme, prajem vsetko dobre s dietatkom, muzom aj v praci

bluka2
7. nov 2022

Ja si o tom myslím, že je to na rozchod. Toto je dôležitá dohoda a ak sa tvári, že nebola, je to podraz. Podraz vo vážnej veci - pre mňa koniec dôvery.

heln
7. nov 2022

ahoj,necitala som diskusiu, ale nechapem preco by mal byt podpapucnik. v byvalej praci, kde som pracovala, sli viaceri kolegovia uplne normalne na rodicovsky. spocitali si, ze zena/manzelka/partnerka zarabala viac a isiel muz. viem asi o troch kolegoch a nikto sa nikomu neposmieval.
vsak obmedz mesacny rozpocet na vysku rodicovskeho a nech vsetko financuje z jeho prijmu, ci bude spokojny.

marlene
7. nov 2022

Pre mna by to bol podraz. Moj muz na materskej bol , vzdy sme si delili starostlivost o deti a aj o domacnost. Nikdy nemal problem malu okupat, nakrmit , ist s nou k dr. , postarat sa o nu v noci, ked som mala nocnu. A to bola nasa dcera ( a teda aj je) dieta so specifickymi potrebami. Nemyalim si, ze muz nedokaze zastupit zenu v staroslivisti o dieta. Uplne ma sokuje kolko zien ta tu oznacuje za karieristku a pod.

bluka2
7. nov 2022

Dobre uvažujes, v tých 8. mesiacoch je super sa vrátiť do práce. Ja som začala v 7. Vtedy už aj prikrmy, aj ľahko donesie na dojčenie ak by dieťa si ešte raz počas pracovnej doby dalo 👍

bluka2
7. nov 2022

@marlene zaspali v minulom storočí, konzervatívne/patriarchalne názory. Možno po pracovnej dobe sa to tu zvrtne 😀

viestta
7. nov 2022

Ja som hneď na začiatku vedela kam táto debata bude smerovať. Označia ta za sebecku a krkavciu mater. Je mi smutno, že aj v 21. storočí sú ženy, ktoré sa k iným ženám stávajú len ako k príslušenstvu maternice bez nároku na vlastný život nie to ešte kariéru. Áno, byt matkou je dar a neko ecna zodpovednosť, ale tým, že sa žena stane matkou, neprestáva byt človekom. Druhá vec co ma zaráža, že otca nepovažujú za rovnakého rodiča ako je matka. Pre niektoré uloha otca je limitovaná poskytnutím genetického materialu a potom už stačí, ak bude nosiť domov peniaze. Niektoré sú ochotné toto akceptovať ak otec žije v tejto predstave o jeho ulohe, niektoré dokonca same vytlačia otca iba a len do tejto pozície, čo už je naozaj tragédia.
Tebe poradím len počkať ako sa situácia vyvrbi až sa babo narodí. V každom prípade, od samého začiatku zapájaj otca do starostlivosti, a kým bude chodiť do roboty medzi tých machov co sa zabudli v minosti, bud pripravená na kadečo. Aj to, že prebalovat chlap nemusí, aj na to, že je hanba chodiť s kociarom na prechádzku a muži v noci k detom nevstavajú a cez víkend si musia odpočinúť. Pretože tých čo toto šíria je viac ako dosť a v tejto diskusii si si prečítala viac ako dosť komentov od ich manzeliek

autor
7. nov 2022

@viestta už som si vybojovala tu dvojtýždňovú dovolenku keď sa mala narodí, všetko budeme robiť spolu a dúfam že ho to nějak obmakci. Keď nie, budem to riešiť cez opatrovateľku ale nechcem nechávať dieťa cudzej žene, takže by som musela nájsť niekoho koho dobre poznám. V zahraničí je normálne že vám deti strážia neznámi cudzinci a určite to nie je zle, ale ja tak ďaleko ešte nie som. A ani nie som ten typ že si urobím dieťa len aby som mala. Myslím, že to časom pochopí aj ten môj muž. Nechcem sa oháňať financiami, ale obaja sme si zvykli mať sa dobre od toho sa ťažko odvyka, takže sám uvidi podľa mňa že nechcem nikomu zle

sima22290
7. nov 2022

No písala si, že po šestonedelí. Ak až v 8m tak to je ok. 😉

dixitka
7. nov 2022

To mu nie je trápne riadiť sa tým, čo by povedali kolegovia? Argument hodný škôlkara 🙄 každopádne, máte ešte niekoľko mesiacov, aby ste sa dohodli, takže sa tým teraz priveľmi nestresuj - keď sa bábo narodí, tak chlapa do všetkého zapájaj a možno zmení názor aj sám. Ale tiež by ma vytočilo, že si nestojí za slovom, a to ešte s takým detinským vysvetlením

veve889
7. nov 2022

@sima22290
toto pisala autorka hned na prvej strane..

betulinka1
7. nov 2022

@zuzkat1 skĺbiť sa to da. Predstav si, ze som ako samozivitelka vybudovala firmu, ktora ma zamestancov. Ostala som sama uz ako tehotna. Moje dieta nosim do skoly ja a na kruzky ja, prazdniny trávi so mnou aj všetok volny cas. Da sa to skĺbiť, len je to velmi velmi narocne. Treba sa odpútať od štandardov a co kto povie. Ale autorka ma partnera, takze dvom to nebude ziadny problem mat aj kariéru aj dieta a vsetko bez stresu.

amadea3
7. nov 2022

a nesmeju sa muzovi v praci ze je podpapucnik vlastne iba zo zavisti? Teda ci mu vlastne urcitym sposobom nezavidia tuto moznost, ktoru oni nemali- ze si par mesiacov doma “povegeti” za slusne peniaze (aj ked od vegetu to ma daleko, ved vieme)? Ja by som ti poradila nechat to “vyhnit”, kym sa babo narodi, a potom sa uvidi. A ak by sa naozaj muz sprajcol, vzdy je moznost dat babo do malych sukromnych jasliciek, kde je ta starostlivost naozaj takmer na domacej urovni 🙂 Ja milujem svoju pracu a potrebujem sa realizovat aj inde ako v rodinnom zivote, plus zarobim viac ako manzel, takze volba bola jasna. Od 8m dcery som robila na part-time (kym som bola z domu, malu strazil manzel), od roka sla do jasli. S druhou dcerou som bola doma plnych 12m, potom sla do rovnakych jasliciek, ako jej sestra predtym. Dnes su uz obe relativne velke, skolacky na 1. stupni ZS. Spatne to rozhodnutie nelutujem, keby som stala pred tou istou volbou (skory navrat do prace) dnes, rozhodla by som sa rovnako 🙂

valerya
7. nov 2022

to bol vtip 🙂

jaga61
7. nov 2022

@zuzkat1 škoda, že nemáš také zázemie, aby si si mohla budovať kariéru aj mať deti. Je 21.storočie.

sima22290
7. nov 2022

@veve889 ja som si to prečítala zle, ospravedlňujem sa 🙈 som prečítala veď hovorím. Namiesto veď nehovorím. 🙆

zuzkat1
7. nov 2022

@jaga61 ty vies odkial ake mam ja zazemie?pre mna su priorita cislo 1 deti..mna skor mrzi ze ludia sa stavaju takto k detom ze ich maju do počtu... pre mna by bolo idealne keby zena mohla byt plne pri detoch...

zuzkat1
7. nov 2022

@jaga61 netusim co maju priority spolocne s tym ake je storocie... ked raz je pre niekoho priorita dieta tak je jedno ci je rok 2 alebo 2022....ak ma iné priority bude ich mat ine v kazdom storoci

vla_dan
Odpoveď bola odstránená
bambinomio99
8. nov 2022

@dadis veď zabezpečuje rodinu financne to že má lepšiu karieru neznamena , že chudacikovi znizuje respekt a neváži si ho a on zrazu ide robiť napriek a to je v pohode lebo zrazu to má opäť fungovať že ona je žena matka tak má ostať doma a keď im začnú chýbať peniaze tak zas bude ona zla