icon

Mužova materská

lenuska9999
28. okt 2022

Zdravím, vie mi tu niekto prosím poradiť? Mne konci koncom januára MD a nasledne by som sa vrátila do práce. Má nárok môj muž ísť po mne na matersku ? Ako dlho trvá materská u mužov? Plus z čoho sa vyratúva ? Pretože muž má dosť "blbu" pracovnú zmluvu , jeho šéf šetrí na odvodoch ako to už býva na Slovensku zvykom. Ale je ochotný mu na par mesiacov dat lepšiu zmluvu a platiť lepšie odvody. Platí tiež pravidlo, že sa materská teda vyratúva z posledných 90 dni ak trval nový pracovný pomer ? Predpokladám, že by ho musel dat v tejto zmluve na inú pozíciu. Plus ak by mi končila materská napr o 86 dní a nie 90, môžem ísť na tie 4 dní na RD a až potom by siel muž na matersku ?

laurar1
28. okt 2022

@lenuska9999 Materska sa vyratava z odvodov z minuleho roka, v peipade novej zmluvy z tych poslednych 90 dni. Na materske otcov si ale sp dava vacsi pozor a toto, co planujete urcite vyhodnoti ako ucelove a vyssia nebude. Ale ak aj nastupi s tou nizsou, aspon potom moze na seba dat rodicovaky prispevok a bude vyssi.
Ty sa medzi materskymi kludne daj na rodicovsky, aj za jeden den dostanes cely.

draik
28. okt 2022

@lenuska9999
Musel by zmeniť zamestnávateľa, aby mu vyšla vyššia dávka.

alenah31
28. okt 2022

@laurar1 v prípade IBA novej zmluvy sa materské z 90 dní počítať nebude, musel by mať ukončený a začatý nový PP @lenuska9999 no aj keby ukončil a začal nový PP u toho istého zamestnávateľa - áno rozhodne to vyhodnotia ako účelové - nič tým nedosiahnete. A nie - teoreticky ani by nestačilo 87 dní a nástup na RD - musí mať min. 90 dní...a aj to by prehodnocovali - čiže zasa len na seba SP upozorníte. MD muža trvá 28 týždňov.

kaca222
28. okt 2022

Najlepšie by bolo, keby mu šéf teraz dva mesiace dal vyšší plat (odmeny)

lenuska9999
autor
28. okt 2022

@kaca222 to by pomohlo ? Nejde nám o nejakú horibilnu sumu materskej, ale aby bola aspoň trochu vyššia ako RP . Keďže šéf za neho platí úplne minimálne odvody..

alenah31
28. okt 2022

@lenuska9999 aby to pomohlo museli by to byť fakt extra odmeny...do úvahy sa totiž berie príjem za celý kal. rok 2022 ak ide na MD v 2023 a nejaká jedna tisícka vyplatená v odmene za posledné 2 mesiace mu nepomôže.

kaca222
28. okt 2022

@alenah31 tak 1000ka keď sa rozloží na celý rok, to je cca 80 eur mesačne. Lepšie než nič.
Ale neviem, či je to v tomto prípade možnosť, záleží od šéfa, charakteru práce a tiež to môže vyzerať účelovo 😀

lenuska9999
autor
28. okt 2022

Ďakujem baby, tak asi bude jednoduchšie keď ostane mne RP a popri tom môžem aj pracovať

alenah31
28. okt 2022

@kaca222 no ja ti neviem...skús si to vypočítať....možno nejakých 45-50€? predpokladám, že im ide o o to, aby tá materská bola podstatne vyššia. Ak počítam ...príklad hrubá mzda 700€ - materské bude 517€, ak to zvýšim na 780€ materské bude 577€.

kaca222
28. okt 2022

@alenah31 tak aj 40-50€ navyše mesačne je dobre nie? Každé € poteší 🙂 či im to za to stojí, to už si musia sami zhodnotiť

draik
28. okt 2022

@kaca222
Lenže to by nebolo len 1000 e náklad pre zamestnávateľa - k tomu vysoké odvody a iné záležitosti. O to viac, že vyzerá byť jedným zo zamestnávateľov roka.