Mužova materská
Zdravím, vie mi tu niekto prosím poradiť? Mne konci koncom januára MD a nasledne by som sa vrátila do práce. Má nárok môj muž ísť po mne na matersku ? Ako dlho trvá materská u mužov? Plus z čoho sa vyratúva ? Pretože muž má dosť "blbu" pracovnú zmluvu , jeho šéf šetrí na odvodoch ako to už býva na Slovensku zvykom. Ale je ochotný mu na par mesiacov dat lepšiu zmluvu a platiť lepšie odvody. Platí tiež pravidlo, že sa materská teda vyratúva z posledných 90 dni ak trval nový pracovný pomer ? Predpokladám, že by ho musel dat v tejto zmluve na inú pozíciu. Plus ak by mi končila materská napr o 86 dní a nie 90, môžem ísť na tie 4 dní na RD a až potom by siel muž na matersku ?
@lenuska9999
Musel by zmeniť zamestnávateľa, aby mu vyšla vyššia dávka.
@laurar1 v prípade IBA novej zmluvy sa materské z 90 dní počítať nebude, musel by mať ukončený a začatý nový PP @lenuska9999 no aj keby ukončil a začal nový PP u toho istého zamestnávateľa - áno rozhodne to vyhodnotia ako účelové - nič tým nedosiahnete. A nie - teoreticky ani by nestačilo 87 dní a nástup na RD - musí mať min. 90 dní...a aj to by prehodnocovali - čiže zasa len na seba SP upozorníte. MD muža trvá 28 týždňov.
Najlepšie by bolo, keby mu šéf teraz dva mesiace dal vyšší plat (odmeny)
@kaca222 to by pomohlo ? Nejde nám o nejakú horibilnu sumu materskej, ale aby bola aspoň trochu vyššia ako RP . Keďže šéf za neho platí úplne minimálne odvody..
@lenuska9999 aby to pomohlo museli by to byť fakt extra odmeny...do úvahy sa totiž berie príjem za celý kal. rok 2022 ak ide na MD v 2023 a nejaká jedna tisícka vyplatená v odmene za posledné 2 mesiace mu nepomôže.
Ďakujem baby, tak asi bude jednoduchšie keď ostane mne RP a popri tom môžem aj pracovať

@lenuska9999 Materska sa vyratava z odvodov z minuleho roka, v peipade novej zmluvy z tych poslednych 90 dni. Na materske otcov si ale sp dava vacsi pozor a toto, co planujete urcite vyhodnoti ako ucelove a vyssia nebude. Ale ak aj nastupi s tou nizsou, aspon potom moze na seba dat rodicovaky prispevok a bude vyssi.
Ty sa medzi materskymi kludne daj na rodicovsky, aj za jeden den dostanes cely.