Na aké príspevky mám nárok pri štvrtom dieťatku?

kalaka
1. mar 2012

Pred tyzdnom som zistila, ze som tehotna, napriek tomu, ze este stale kojim svoju teraz jeden a pol rocnu dceru. Okrem nej mam este dve dcery, skolopovinne, z predosleho vztahu. Som nezamestnana, pracovala som cely zivot na volnej nohe. Na najmladsiu dceru poberam rodicovsky prispevok. Rada by som sa spytala niekolko veci.: 1. Na ake prispevky mam narok pri stvrtom dietati? Z toho co som vyrozumela na nete, pri stvrtom dietati nemam narok na prispevok pri narodeni dietata? Ani v pripade, ze som si ho nenarokovala pri tretom z dovodu porodu v zahranici? 2. Som zaregistrovana na Urade prace ako nezamestana a idem vstupit do programu prispevku na podporu SZCO, v pripade, ze od juna si zakladam zivnost, mam narok nadalej poberat rodicovsky prispevok? 3. Mam narok na rodicovsky prispevok na obe deti, kedze moja tretia dcerka bude mat pri narodeni tohoto babatka 2 roky?
Viem, ze su to dost zmatene otazky, ale vzhladom na skusenost - byrokracia - by som si rada dala tieto veci do poriadku co najskor - styri deti, to uz je dost "huste".... Dakujem

manamani1
1. mar 2012

@kalaka To,ze ci dostanes a ake prispevky pri narodei, ti neviem poradit, ale nadalej budes dostavat 199Eur, ci budes doma s jednym dietatom, ci s dvoma...bohuzial,je to nespravodlive!

maznacik007
1. mar 2012

mas narok na prispevok pri narodeni dietata ale nemas narok na priplatok pri jeho narodeni teda po narodeni dietata dostanes jednorazovo 151 EUR a plus budes dostavat mesacne tych cca 195 EUR a potom pridavky na deti coje 4 x 21 EUR..
to ze si nemala narok pri tretom dietati na priplatok resp. si si ho neuplatnila je nerelevantne...
treba to poriesit najma vyzivnym na tvoje styri deti ktore ma platit ich otec, resp. otcovia ak su viaceri kym to nebudes mat poriesene tak neni ani narok na davku v hmotnej nudzi
co sa tyka prispevku na podnikanie.. tak to je este skoro riesit najprv treba splnit podmienky aby si sa mohla o neho uchadzat ...

Rodicovsky prispevok sa vyplaca na rodica a nie na pocet deti ....

kalaka
autor
2. mar 2012

ja uz som v procese ziskania toho prispevku, som zaregistrovana na urade prace a v maji mam obhajobu projektu. ide mi len o to, ci, ak budem SZCO, mi ostava narok na rodicovsky prispevok...alebo uz budem ako "zamestana" a tym padom sa mi narok rusi?

A co sa tyka rodicovskeho prispevku pri dalsom dietati, ak tomu rozumiem spravne, tak za jeden rodicovsky prispevok budem "vykryvat" dve deti?

maznacik007
2. mar 2012

ano royumies tomu spravne jeden rodicvsky194 Eur aj ked budes mat dve tri deti do troch rokov

elienka
2. mar 2012

@kalaka áno môžeš mať živnosť a o rodičovský neprídeš, len štát za teba nebude platiť dôchodkové poistenie -to znamená, že ak nebudeš dôchodkovo poistená ako živnostník, tak tie roky kedy si živnostník aj s rodič. príspevkom sa ti nebudú rátať do dôchodku
a ešte mi nedá podotknúť aj keď je to mimo tému - kojenie nie je antikoncepcia, ja som mala prvú menštuáciu po pôrode keď mala malá 5,5 mesiaca a to som ju plne kojila, takže ak by sme si nedávali bacha, kludne som mohla otehotnieť, keď mala Sofi 5 mesiacov.