icon

Na materskú dovolenku z úradu práce

jozefina97
25. júl 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať či je možné ísť priamo z Úradu práce (ÚP) na materskú dovolenku. Keďže nikde som sa nedočítala priamej odpovede, popíšem nižšie.
Mám 24 rokov. V septembri budem nastupovať do druhého ročníka externého štúdia. A s priateľom plánujeme dieťa na medziobdobie medzi druhým a tretím ročníkom (čo budú zhruba dva roky od skončenia pracovného pomeru), dúfam, že sa podarí 🙂 Pre mňa je veľmi dôležité zistiť, či je možné ako nezamestnanej osobe evidovanej na ÚP ísť na materskú dovolenku. Pracovný pomer som ukončila v auguste minulého roka, určité obdobie som poberala aj dávku v nezamestnanosti. Aktuálne mi z ÚP ponúkli možnosť, že do 26 roku nemusím byť evidovaná na ÚP a poistné za mňa bude platiť poisťovňa, tým pádom nebudem obmedzovaná počtom odpracovaných hodín popri dohodách, čo je cca 40 dní do roka. Čítala som aj o možnosti o dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, kde by som si priplácala poistné do Sociálnej poisťovne.
A teraz otázka, ako je možné čo najviac vyťažiť z tejto situácie, aby som vôbec dostala materskú a pokiaľ možno čo najvyššiu? Myslíte, že je dobré odhlásiť sa z ÚP a nechať platenie poistného na zdravotnú poisťovňu?
Ďakujem za odpovede 🙂

martinkatinka
•
25. júl 2021
lucka_ke
•
25. júl 2021

potrebuješ mať 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky a aktívne NP alebo byť v ochrannej lehote

elanor
•
25. júl 2021

pokial budes nezamestnana a nebudes si dobrovolne platit nemocenske, a je jedno ci budes alebo nebudes evidovana na UP, tak na matersku davku zabudni, nebudes mat narok. Nebudes na materskej / rodicovskej dovolenke, ale budes fyzicka osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov. S narokom na rodicovsky prispevok od narodenia dietata.

Neviem o tom, ze by nezamestnanym do 26 r. ,len tak stat platit zdravotne odvody. Bez toho, aby bol ten mlady clovek bud evidovany na UP alebo bol studentom denneho studia.

natalienka12
•
25. júl 2021

@jozefina97 Ak sa nezamestnas, narok na materske budes mat len ak si budes platit sama cely balik socialneho poistenia. Inak nie.

lilinka88
•
25. júl 2021

Ako píšu baby vyššie, pokiaľ chces byť aj naďalej nezamestnaná,ale zároveň vyťažiť čo najviac, jediná možnosť je platiť si dobrovoľné odvody. A teda pokiaľ nechceš z minimálneho vymeriavacieho základu, čo mesačne predstavuje odvody cez 180€, tak jedine si platiť z maximálneho VZ.