Nárok na druhú materskú
Ahojte,prosím o radu. Od roku 2016 do 2021 som bola zamestnaná. Pracovný pomer na dobu určitú skončil v decembri 2021 kedy som už nastúpila na materskú. Takže som nebola ani 1 deň nezamestnaná. Teraz poberam rodičák a v decembri 2023 by som mala rodiť. Ako je to teraz? Budem opat poberat materskú pri druhom dieťati alebo mam nárok už iba na rodičáķ? Dakujem za odpovede
@erika434 nemáš nárok na materské, pretože pracovný pomer skončil. Potrebuješ mať 270 dni poistenia za posledné dva roky. Prepočitaj si to a ak ti to vyjde, môžeš sa dobrovoľne poistiť v súčasnosti. Spolu musíš mat tých 270 dni za dva roky. Ak ale píšeš že si skončila v 12/21 a rodíš 12/23 tak tam bude minimálny počet dni a teraz už asi nestihneš od zajtra do porodu dostatok dni.
Ok,tak som to dobre pochopila z článkov na nete. Avšak bolo tam uvedené, že na tehotenské by som mala mat nárok,keďže som na rodičáku. O tom niečo neviete?
@erika434 mala by si nárok na tehotenské keby ti trval pracovný pomer, netrvá na tehotenské je treba tiež spĺňať podmienku 270 dnp
@lienka.7 veru, ta podpora by sa dala este využiť… prepísať RP na muža a pomerat podporu na 6 mes
@erika434 keď nemáš nárok na materskú, automaticky poberas nižší rodicak. Je jedno koľko máš deti
Môžem prepísať rodička na manžela ktorý je zamestnaný a bude mať výplatu aj rodicak? Ja by som využila 6 mes nezamestnanecku a potom sa viem ja opäť vrátiť na rodičovskú?
@erika434 áno mozes, muž bude mat ale nižší RP.
Ale inak to nejde, nemôžeš mat RP aj dávku v nezamestnanosti
@daniela1911 a ešte som čítala že celkovo po skončení rodičovskej, obe deťom pôjdu do škôlky, mam nárok na nezamestnanecku, ktorá sa vyratúva z rodičovskej...je to pravda?
@erika434 to si kde pre pána čítala. ? To si len ty podla mňa niečomu nepochopila...ty máš teraz nárok ma davku v nezamestnanosti do decembra 2023 potom už nárok mat nebudeš...ani keď ti pôjdu deti do škôlky,. Možno si niečo čítala o maximálnej podpore po skončení rodičovskej dovolenky ale tam nebudeš mat ty nárok ani na maximálnu, ani na podporu
Ok,tak ďakujem. Aspoň tu davku v nezamestnanosti využijem, ved predsa,nech mi to neprepdane.Ste zlaté ze ste mi poradili.Este raz ďakujem, a pekný deň vám prajem.
hlavne pozor, o davku v nezamestnanosti sa da poziadat maximalne do 2 rokov od ukoncenia PP, aby si to nepresvihla 🙂
@klarissa25 nevsimla som si, ze uz si pisala o tej davke a ze do dvoch rokov od ukoncenia PP sa da 🙂

@erika434
Ste nezamestnaná od 12/21. Na materské za súčasného stavu nespĺňate podmienky.