icon

Nárok na materské pri druhom dieťati: Ako to funguje?

linduska_
Včera o 15:12

Ahojte, ak ste tu niektoré znova tehotné, prosím Vás ako to je s tými dávkami najnovšie. Som z toho jeleň.. Na nete je milión rôznych článkov. Aspoň 270 dní v období 2 rokov pred pôrodom musím byť nemocensky poistená… Ak som aktuálne na RD, nie som teda nemocensky poistená??? Ak by som chcela byť nemocensky poistená, musela by som sa na 1 deň vrátiť do práce, aby sa poistenie obnovilo? Pracovný pomer mi aktuálne stále trvá a som zamestnaná na dobu neurčitú. Ide mi len o to, či mám nárok na materské pri druhom dieťatku… Neviete mi to prosím niekto objasniť? Ďakujem.

kikikat
Včera o 15:17

Máte nárok na materské aj tehotenské aj keď ste na RD

linduska_
autor
Včera o 15:24
@kikikat

Máte nárok na materské aj tehotenské aj keď ste na RD

@kikikat Tu je nejaký priblblý článok, akoby som si mala na jeden deň aspoň obnoviť nemocenské poistenie, tým že pôjdem aspoň na deň do práce… https://rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodinu/a...

anonym_233677
Včera o 16:18

@linduska_ myslím že by si musela porodiť druhé dieťa do 3 rokov prveho dieťaťa aby vznikol nárok. Niesom si istá.

lilinka88
Včera o 16:35
@linduska_

@kikikat Tu je nejaký priblblý článok, akoby som si mala na jeden deň aspoň obnoviť nemocenské poistenie, tým že pôjdem aspoň na deň do práce… https://rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodinu/a...

@linduska_ prebehla som zbežne ten článok, je o Tom,že môžeš poberať len jednu dávku - materské alebo rodičák na obe deti. Nikde som tam nevidela,že by si si musela obnoviť poistenie. Na tehotenské máš nárok počas rodičovskej dovolenky, ak pracovný pomer trvá. A na materské tiež, keďže sa ti ukončí rodičovská dovolenka a nástupom na materskú dovolenku sa obnoví nemocenské poistenie. Čiže ak pracovný pomer trvá a trvať aj bude, máš nárok na obe dávky, 270 dní poistenia spĺňaš

kikikat
Včera o 16:41

@linduska_ tak ak sa nič nezmenilo za posledných 9 mesiacov tak ja som mala nárok na materskú aj tehotenské,a bola som na RD s dvojročnou dcérou.

vkatush
Včera o 18:50

Ak porodíš skôr ako bude mať prvorodené 3 roky, máš nárok na tehotenské aj materské.
Avšak musíš si zrušiť rodičak deň predtým, ako nastúpiš na materskú.
A do budúcna:
Nemôžeš poberať aj materskú aj rodičak súčasne, ani manžel.
Manžel môže ísť so starším dieťaťom na materskú a ty s novorodencom.

A potom keď ti skončí materská, už len jeden rodičak na obe deti. (Alebo ty do práce a manžel s druhorodenym na materskú).

lilinka88
Včera o 19:43
@vkatush

Ak porodíš skôr ako bude mať prvorodené 3 roky, máš nárok na tehotenské aj materské.
Avšak musíš si zrušiť rodičak deň predtým, ako nastúpiš na materskú.
A do budúcna:
Nemôžeš poberať aj materskú aj rodičak súčasne, ani manžel.
Manžel môže ísť so starším dieťaťom na materskú a ty s novorodencom.

A potom keď ti skončí materská, už len jeden rodičak na obe deti. (Alebo ty do práce a manžel s druhorodenym na materskú).

@vkatush a ak by porodila neskôr? už nárok nemá?

vkatush
Včera o 19:49
@lilinka88

@vkatush a ak by porodila neskôr? už nárok nemá?

@lilinka88 nie je to reťazová, tam si potom buď musí platiť to nemocenské alebo ako sa to volá alebo odrobiť 270 dni.
Neviem už detailne, šla som reťazovo, neriešila som.

draik
Včera o 21:29

@vkatush
Urobili by ste najlepšie. ak by ste radili výlučne o tom, v čom sa vyznáte. Táto záležitosť to zjavne nie je.
Nič by si nemusela platiť a už vôbec ani odrobiť.

lilinka88
Dnes o 03:22
@vkatush

@lilinka88 nie je to reťazová, tam si potom buď musí platiť to nemocenské alebo ako sa to volá alebo odrobiť 270 dni.
Neviem už detailne, šla som reťazovo, neriešila som.

@vkatush no a presne preto,že nevieš, lebo si to neriešila, by si nemala radiť. Pokiaľ pracovný pomer trvá, je jedno kedy sa ďalšie dieťa narodí

vkatush
Dnes o 05:16

Tak sa ospravedlňujem. Mne bolo povedané (dokonca aj na upsvare, keď som riešila zrušenie rodičaku), že aj keď sa vrátim do práce a znova otehotniem, potrebujem medzi ukončenou prvou materskou a začatou druhou materskou odrobiť, aby som mala nárok. Že sa nedá napr dieťa 3 roky, ja do roboty na pár týždňov a potom hneď druhá materská, a poberať ju normálne a plus vyšší rodičak potom. 🤷🤷

Ešte raz, sorry.
@lilinka88 @draik

lilinka88
Dnes o 05:20
@vkatush

Tak sa ospravedlňujem. Mne bolo povedané (dokonca aj na upsvare, keď som riešila zrušenie rodičaku), že aj keď sa vrátim do práce a znova otehotniem, potrebujem medzi ukončenou prvou materskou a začatou druhou materskou odrobiť, aby som mala nárok. Že sa nedá napr dieťa 3 roky, ja do roboty na pár týždňov a potom hneď druhá materská, a poberať ju normálne a plus vyšší rodičak potom. 🤷🤷

Ešte raz, sorry.
@lilinka88 @draik

@vkatush to je presne tak, keď radia ľudia, ktorí sa nevyznajú. Úrad práce čo mám skúsenosť často poskytuje informácie ohľadne dávok sociálnej poisťovne a často sú to nepresné informácie