icon

Nárok na materskú a rodičovský príspevok po ukončení zmluvy

lubicamit
5. máj 2025

Zdravím, zrejme tu už bolo veľa takých tém, ale zaujímalo by ma, ako to je aktuálne...
Môj stav je nasledovný: poberám rodičák (dieťa 2roky) a otehotnela som, pracovná zmluva mi skončila koncom prvého tehotenstva (ukončenie zmluvy na dobu určitú).
Budem mat teraz narok na nejaké dávky? Príp. mi viete poradiť čo by sa mi v tejto situácii oplatilo? Platiť si sama zdravotnú atď? Ja som v tejto problematike absolútne mimo 🙈

nic_ol
5. máj 2025

Budeš mať nárok len na nižší rodičovský príspevok (stačí si ho vybaviť až keď ti skončí na staršie dieťa) a prídavky

lenkakoc444
5. máj 2025

@lubicamit potrebujes 270 dni NP ku dnu porodu. Nepises v ktorom tyzdni si. Mozes si sama platit odvody, ale to uz asi nestihas platit 270 dni a neplati sa zdravotne, ale NP a este nieco (len samotne NP sa tusim neda). Co Ti moze pomoct je najst si 2 prace. V tom pripade sk odrobis dajme tomu 150 dni v oboch zarata sa Ti 300 dni a narok splnis. Najst si len jednu brigadu a doplacat si namiesto druhej prace sa neda.

lubicamit
autor
5. máj 2025
@lenkakoc444

@lubicamit potrebujes 270 dni NP ku dnu porodu. Nepises v ktorom tyzdni si. Mozes si sama platit odvody, ale to uz asi nestihas platit 270 dni a neplati sa zdravotne, ale NP a este nieco (len samotne NP sa tusim neda). Co Ti moze pomoct je najst si 2 prace. V tom pripade sk odrobis dajme tomu 150 dni v oboch zarata sa Ti 300 dni a narok splnis. Najst si len jednu brigadu a doplacat si namiesto druhej prace sa neda.

@lenkakoc444 vdaka za odp. Som v 12tt. No tak s tým už asi nespravím nič podľa všetkého 😬🤔

lubicamit
autor
5. máj 2025

A ešte otázka... Nemohol by ísť manžel na materskú a tým pádom by vznikol nárok aj na vyšší rodičovský príspevok?

lienka.7
5. máj 2025
@lubicamit

A ešte otázka... Nemohol by ísť manžel na materskú a tým pádom by vznikol nárok aj na vyšší rodičovský príspevok?

@lubicamit muz môže ísť na matersku až po tebe. Tuším po 6 týždňoch.