Nárok na materskú a tehotenské počas nezamestnanosti
Dobrý deň pracovala som od roku 2021 do 31.6.2025 od 1.7 som na úrade práce a čerpám podporu do 31.12.2025
Mna však zaujma ako sa to potom berie ak zena otehotnie napr do konca roka tak som v ochrannej dobe a bolo mi povedané že by som mala mat nárok má materskú aj tehotenské ale však termin pôrodu by bol napr v auguste 2026 a podmienka 270dni z 2 rokov je splnené ale neni tam ešte podmienka v čase žiadania o materské /tehotenské byt nemocensky poistená ?
Čo ja nebudem lebo budem má úrade práce a nemám v pláne si platí ano DNP ani sa zamestnať .
Tak ako to je mala by som nárok alebo nie ?
Je mi jasne že ak by som otehotnela až v roku 2026 už by som nemala nárok ale ako to je stym NP počas žiadania ?
Nie, ak otehotnieš v ochrannej lehote, tak nie je podmienkou mať aktívne nemocenské poistenie v dobe nástupu na materskú. Ak máš 270 dní poistenia, čo máš a otehotnieš do 180 dní od skončenia pracovného pomeru, máš nárok na tehotenský aj materský príspevok.
Ešte doplním - podmienka mať aktívne nemocenské poistenie je v prípade, že otehotnieš po 180 dňoch a budeš si platiť DNP. Tam je potrebné, aby si ho platila ešte v čase podávania žiadostí o materské.
@anonym_autor preco nechces pracovat? dalsia leniva kalkulatorka. fuj.
@anonym_autor preco nechces pracovat? dalsia leniva kalkulatorka. fuj.
@anonym_1323ae prečo by musela kalkulátorka? Píše, že si je vedomá, že ak otehotnie v roku 2026, nebude mať na nič nárok a je teda zrejmé, že je to pre ňu akceptovateľné. Nie vždy musí byť človek lenivý či kalkulátor, ak nepracuje. Ty si čo, teba ako nazvať, keď odcudzuješ a hejtuješ bez toho, aby si poznala pozadie a ešte ani "nemáš gule" aby si to urobila pod svojim nickom?
Ešte doplním - podmienka mať aktívne nemocenské poistenie je v prípade, že otehotnieš po 180 dňoch a budeš si platiť DNP. Tam je potrebné, aby si ho platila ešte v čase podávania žiadostí o materské.
@melanta ahoj , platí to aj pri tehotenskej dávke ? Že treba mat NP počas žiadania z platenia DNP?

@anonym_autor skopiruj si svoj status a posli do socialnej poistovne 🙂