Nárok na materskú na druhé dieťa v priebehu rodičovského na prvé

tilu
17. mar 2017

Má žena nárok na materskú dovolenku keď sa jej druhé dieťa narodí približne v čase, keď prvé má 2,5roka a je s ním na rodičovskej dovolenke?

gir
17. mar 2017

Máš nárok, pokiaľ sa dieťa narodí do 3 roku prvého dieťaťa a máš pracovnú zmluvu na neurčito. Rodičovský odhlásiš a nastúpiš na materskú.

havana_frost
17. mar 2017

Asi myslíš skôr materskú dávku. Ak sa ďalšie dieťa narodí pokým je matka stále na RD so starším, tak ide o tzv. reťazový pôrod a nárok na materskú dovolenku aj dávku samozrejme je. Ak je matka celý čas zamestnanec samozrejme.

janinuska
17. mar 2017

Pokial viem, je to tak, že ak sa žene narodi druhe dieta a to prve ešte nema 3 roky, čiže berie naň rodičovsky príspevok resp. je na rodičovske j dovolenke, tu rodičovsku dovolenku musi ukončit v den nastupu na matersku-cca 6 tyždnov pred pôrodom a berie už len matersku, nemože mat aj matersku aj rodičovsku dovolenku naraz, vždy može brat len na to posledne dieta, ale kedže sa stara o dve deti do 3 rokov, v den ukončenia RD na staršie dieta dostane 80 eur. Neviem či som dobre poradila, ale bolo to kedysi tak.

lenuska134
18. mar 2017

Damy, mam podobnu ale komlikovanejsiu otazku.

V decembri 2015 som nastupila na MD s prvym dietatom, ktora sa mi vyratala z oboch zamestnani ktore som mala. Jeden pracovny pomer na neurcito. Druhy nastupom na MD skoncil podmienku (270 odpracovanych dni za posledne dva roky som vsak splnila tak sa mi ratala materska aj z toho.)

Pocas RD mi bezal pomer na neurcito. Plus som si nasla dalsie zamestnanie na dobu urcitu. Do konca augusta 2017.

Keby som nastupila na dalsiu MD v oktobri 2017 bude vyratana opat z oboch zamestnani. (opat som splnila podmienku odpracovanych 270 dni).