icon

Nárok na materskú počas evidencie na úrade práce

7. mar 2025

Ahojte už som zakladala diskusiu ohľadom tohto, ale potrebovala by som sa informovať aj ohľadom toho, že čo mam v tomto prípade robiť… aby ste ma pochopili, napíšem Vam ako to mam.
Netuším, či budem mať nárok na materskú, ale tehotenský príspevok mi schválili , a chodí mi od 13tyzdna.
Bohužiaľ sa mi striedali práce.
Čiže naposledy zamestnaná som bola od 21.5.2024 do 11.8.2024 (83dní)
V predposlednej som pracovala 61 dní
A v prvej od 1.3.2023 do 19.2.2024 (356dní)
Na úrade prace som od 25.9.2024. Má mi prísť vyjadrenie, či budem mať nárok na materské. Pani na sociálke mi povedala, že no nevie nevie, či mi to vyjde.
Druhý problém mam, že ja som bola v tom, že na materskú idem až keď sa narodí dieťa. Čo by sa mal narodiť teraz v apríli 24.4.2025. S pani na úrade sme sa dohodli, ze keď sa narodí babo , tak jej mam len poslať rodný list , a že ma odhlási z uradu prace a prejdem na materskú. Lenže na materskú by som mala ísť od 13.3.2025 , dnes som bola na sociálke a poslala som tu žiadosť.
Takže teraz netuším čo mam robiť ? Mám sa odhlásiť z uradu práce ku tomu dnu čo mi dala doktorka, že MD 13.3.2025? O týždeň? Som z toho už dement. V pondelok sa idem informovať pre istotu.

petamich
7. mar 2025

Jasne, ze ti vyjde materska - ved mas dost dni nemocenskeho poistenia (len skontroluj ci si napisala dobre datumy, ta prostredna praca bola medzi tymi dvomi ano) a otehotnela si v ochrannej lehote, normalne ti vyjde a ides na matersku 6-8 tyzdnov pred podorom (kedysi sa nedalo vybrat ak bola z ochrannej lehoty)

autor
7. mar 2025

@petamich ďakujem pekne .
Áno, dátumy sú ok. Tie práce boli za sebou.
A pani doktorka mi dala na tú žiadosť 13.3.2025 čiže to je 6 Týždňov pred pôrodom..
Lenže teraz neviem ako to je s tým úradom. Keďže o týždeň je už 13.3.. a že prečo mi vlastne úradníčka povedala, že potom keď sa narodí dieťa, jej mam poslať rodný list, a u uradu ma odhlási :D. Pre istotu tam musím ísť zase osobne .. pretože nemôžem byt na materskej a aj na úrade prace.

lienka.7
7. mar 2025

@autorka deň pred nástupom na matersku sa pôjdeš odhlásiť z UP. Dáš pani oznámenie o nástupe na MD a viac s nou ani nediskutuj.

9lf9
7. mar 2025

Vyradia ta dnom narodenia dietata na zaklade rodneho listu dietata.

autor
7. mar 2025

@9lf9 Tak ako to teda je? 🤣🙏 Čítala som niekde že nemôžem byt aj na materskej aj na úrade

lienka.7
7. mar 2025

@9lf9 to je iba pokial nema narok na matersku. Ona ale ma. A nemôže byť aj na MD, aj na UP zároveň. Deň pred nástupom na MD sa z UP musí odhlásiť.
@autorka

autor
7. mar 2025

Ešte dodávam pre istotu aj tu predposlednú prácu datum , 1.3.2024 do 30.4.2024. Tak nechápem, že prečo mi povedala tá pani na sociálke, že nevie nevie , či mi to vychádza. Neviem či som tupá ja alebo oni 🤣
@lienka.7 ďakujem ti pekne

9lf9
7. mar 2025

@lienka.7 nehovoris dobre.

9lf9
7. mar 2025

Zaradeny nemoze byt obcan, ktory je poberatel MD, ty si uz zaradena do evidencie, dnom nastupu na MD-kopiu ziadosti o MD dorucis sprostredkovatelke ti nahra prerusenie z dovodu nastupu na MD 6t pred porodom a dnom narodenia budes vyradene podla §36 pism. h).

autor
7. mar 2025

Ale ako mam teraz vedieť, že čo mam robiť. Keď o týždeň je ten datum, ktorý mi dala pani doktorka 13.3.2025 a datum pôrodu mam 24.4.2025?

9lf9
7. mar 2025

Co by si chcela robit, ved na SP si ziadost o MD odovzdala-pockas na rozhodbutie a peniaze, na UP posles RL a oni ta vyradia, staci aj mailom, to je vsetko.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
bekiinka5
7. mar 2025

Mala som presne tú istú situáciu,na úrad práce posielaš rodný list, vtedy budeš vyradená z evidencie. Nič viac už robiť nemusíš 🙂

autor
7. mar 2025

@bekiinka5 ale kedy ?

bekiinka5
7. mar 2025

Akože kedy veď píšem rodný list, takže vtedy keď sa bábätko narodí

autor
7. mar 2025

@bekiinka5 to som pochopila, ale stále nechápem tomu že na papier mi lekár vystavil MD OD 13.3.2025..

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
8. mar 2025

@bekiinka5 ty si teda bola aj na úrade aj na materskej ak to správne chápem? Ešte keď si podávala žiadosť si tam mala určitý datum ktorý ti vystavil doktor, tak aj tak si bola na tom úrade? 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom?

lienka.7
8. mar 2025

@autorka tu píšu, kto nemôže byť zaradený ako uchádzač na UP.
Mas narok na matersku?

autor
8. mar 2025

@lienka.7 Ano viem to som čítala tiež. Ale teda čo píše
@bekiinka5 neviem 😂🙏 už mi z toho hrabe, tak v pondelok sa pôjdem hned informovať aj na úrad aj na SC.
@lienka.7 Ďakujem ti za rady

9lf9
8. mar 2025

@lienka.7 citaj,ze nemoze byt zaradena do evidencie ked ma narok na MD. Ale ona UZ ZARADENA JE jej sa toto netyka nepodava si teraz ziadost o zaradenie do evidencie, jej evidencia trva a ukonci sa narodenim dietata a ty si ides stale svoje.
Ked si vies najst kto zaradeny nemoze byt najdi si v tom istom zakom v §36 aj dovody na vyradenie z evidencie...lebo ty si dala kto nemoze byt zaradeni ked ma dane skutocnosti pri podani ziadosti.

9lf9
8. mar 2025

Rob, ako uznas za vhodne. Pytas sa, dostnes odpoved podla zakona, tak isto ti povedali aj na urade a aj tak si ides dokola svoje.

autor
8. mar 2025

@9lf9 dakujem za rady aj tebe. Nemusíš sa rozčuľovať, veď vravím že som z toho dement

9lf9
8. mar 2025

Chapem, ze ked sa v tom clovek nevyzna, je zmateny, ale ozaj uz nemusis nic robit, pockaj si na materske, na urad zasli rodny list a uz len oddychuj. Drzim palce, nech ti vsetko dobre dopadne a prajem vela zdravicka.

autor
8. mar 2025

@9lf9 ďakujem ❤️🙏