icon

Nárok na materskú počas trvania živnosti

baru2
18. apr 2021

Ahojte, viem že tu je niekoľko takých článkov a fór, ale stále tomu nerozumiem, som živnostník už asi 3tí rok, platím si povinné zdravotné aj sociálne. Uvažujeme nad bábätkom . Chcela by som si predom zistiť tieto veci. Nechcem živnosť ani ukončiť ani prerušiť, aj po pôrode chcem naďalej pracovať ako doteraz, mám tu možnosť si to prispôsobovať. Faktúrovať sa na mňa bude normálne. A teraz neviem či aj tak mám nárok na materskú a ak v akej výške. Alebo tým, že budem naďalej pracovať ako doteraz mi ten nárok zaniká? Neviem už na koho sa obrátiť, veľakrát úrad neuvedie všetky možnosti. Za všetky rady a skúsenosti vopred ďakujem

Strana
z3
katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
baru2
autor
18. apr 2021

@katkamatka7 na túto stránku som teda nenarazila zdá sa mi prehladná , dakujem velmi pekne idem si to prestudovat 🙂

baru2
autor
18. apr 2021

@katkamatka7 stale ale nechapem, som blba uz asi fakt, mozem normalne podnikat dalej aj prijem mat a k tomu dostanem materske z toho vymeriavacieho zakladu? Lebo ak by to bolo takto tak je to super.

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
ciernabrigita
18. apr 2021

@baru2 áno, môžeš popri poberaní materského aj podnikať.

baru2
autor
18. apr 2021

@katkamatka7 aj som sa snazilq si matersku vyratat aj z celkoveho rocneho hrubeho prijmu aj z cisteho. Ale aj tka neviem ci by mi ti tak dali ked vychadza dost vysoka

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
baru2
autor
18. apr 2021

@katkamatka7 pozerala som to presne tam a neviem preco som to nevidela 😅 dakujem velmi pekne. Tak to vyzera super naozaj 🙂 budem spokojnejsia. Mame totiz s priatelom 3 deti, jedno mam ja dve su jeho z prveho manzelstva a do toho sme horkotazko zacali pristavivat. Tak len si zhodnocujem pre a proti. A vyzera to takto fajn 🙂
Dakujem este raz za pomoc

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
baru2
autor
18. apr 2021

@katkamatka7 len ak sa mi to bude ratat z toho co sa mi rata ako mesacny cisty prijem tak snad mi tam cosi vyjde. Povinne socialne aj zdravotne si platim uz 3tí rok myslím. Tak dúfam ze mi nejaka vyjde. Budem sa musiet popýtat na socialke

baru2
autor
18. apr 2021

@katkamatka7 pri prvom dietati som nemala narok na matersku lebo som nemala platenu socialku nemala som odpracovane an inic vlastne otehotnela som pol roka po skonceni skoly. Ale teraz si myslim ze mam dobry zaklad. Snad

kubkovamama
18. apr 2021

@baru2 môžeš,aj ja som tak už na tretej materskej a ak máš faktúry a odvod v dostatočnej výške pomôže ti to.Zivnost mám 17r.😉 Len tlačivá na žiadostiach po pôrode si správne povyplnaj

baru2
autor
18. apr 2021

@kubkovamama jej super no prijem mam supet aj v babke chvalila :D tak dufam zeby som sa na to vyssie vysolhala.... super s tlacivom si dam isto poradit ked na to pride 🙂... takze vravis bez problemov... aj fo danoveho to nejako uvadzas?

zubrienka1
18. apr 2021

@baru2 Ano, mozes nadalej pracovat, a vystavovat faktury. Materska ti bude chodit. Ja som to tak bola.

baru2
autor
18. apr 2021

@zubrienka1 len na matetskej je aj nejaky strop ktory max mozem dostavat vsak? Takze nech mi uz vyrataju cokolvek ak to bude nat to ich tak dostanem maximalne ten strop... no super dakujem moc. Ja sa v tkmto nevyznam a odkedy mam zivnost to clovek fakt nevie co moze co nie aby ro nebolo zle

hviera81
18. apr 2021

ak mas uctovnicku, tak sa jej spytaj na vysku materskej, mala by to byt schopna vypocitat.
dnes som googlila tiez. ak si platis odvody, tak narok mas, a dokonca ten cas neplatis odvody. na rodicaku ak podnikas, tak uz odvody platis. k tomu som sa ja dnes dopracovala 🙂

baru2
autor
18. apr 2021

@hviera81 super veru zavolam jej a skusim 🙂 mame novu uctovnicku snad bude taka sikovna ako ta pred tym ... 🙂 i ked keby idem na matersku tak az dalsi rok. Ale sak nemala by som mat horsi prijem. Zatial je to kazdym rokom lepsie

ciernabrigita
Autor odpoveď zmazal
baru2
autor
18. apr 2021

@ciernabrigita takze len ta vyska co sa platila ako odvod?
Takze ak budem mat prijem zo zivnosti tak musim odvadzat v tej dobe odvody? Lebo vyssie co mi poslala slecna link bolo pisane ze mozem podnikat aj vsetko a odvody neplatim

baru2
autor
18. apr 2021

@ciernabrigita ja uz teda fakt neviem. Q ako si to ma clovek vygooglit ked je to jednak tqk pisane a teraz citam id vas druhe. :/

kubkovamama
18. apr 2021

@baru2 materska a ine davky nespadaju do zdanovacej povinnosti. Ale oplati sa ti danove v roku, kedy prechadzas na matersku, vacsinou tam vyjde preplatok. Mne za min.rok vyslo 70€,aspon nieco

zubrienka1
18. apr 2021

@baru2 Ked mas prijem, tak platis odvody. A vyska materskej sa ti bude pocitat z odvodov do socialnej poistovne za poslednych 270 kalendarnych dni pred porodom.

baru2
autor
Autor odpoveď zmazal
baru2
autor
18. apr 2021

@ciernabrigita mate tusim pravdu, teraz som narazila aj na to kedy sa neplati socialka a ze v pripade poberania materskej ak vyhlasim ze nebude prijem. Ale to mi je viac menej jedno ci budem alebo nebudem platit skor mi ide o vysku naterskej a naroku ak dalej chcem bezne oracovat ak odoteraz, cize faktury prijem vsetko

kaja01
18. apr 2021

@baru2 Ak platíš odvod do sociálky mesačne vo výške 390€, tak to platíš cca zo sumy 1 175 € a z toho by ti mali počítať materskú a to je 75% cca 881€. Uvidíš aké odvody budeš platiť teraz od júna, prípadne ak si mala odklad tak od októbra.

baru2
autor
18. apr 2021

@kaja01 no super vypocet.... to bol oeste z toho roku pred tym teraz mi dan vysla este vyssia ale neviem ako sa zmeni este socialka. Viem len ze ten prijem skocil na 2..... to ako vyratam? 2x12,,, potom ÷365 a z toho si vyratam 75% ? A to je ta materska ano? Takze sa to vlastne z cisteho rocneho prijmu takto rata , dobre chapem?

kaja01
18. apr 2021

@baru2 Na stránke SP, je informatívny výpočet na výšku odvodov a zároveň vypočíta aj VZ. Podľa osobných skúseností to počíta správne. https://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-informati...

baru2
autor
18. apr 2021

@kaja01 hlavne ze sa tam vrtam po celej strabke a ziadna kalkulacka 😆 a vy poslete takto krasne link.. dakujem pekne. 🙂 citim sa ako teliatko :D dakujem strasne moc

baru2
autor
18. jún 2021

Zienky,,,, ozyvam sa po dlhsej dobe. Volala som dnes s uctovnickou ze co teda. Ako to funguje. A vcelku ma dost nemilo prekvapila. Vraj nemusim teda rusit ani pozastavovat zivnost ale za obdobie poberania materskej nemozem vystavovat faktury. Co mi teda nevyhovuje. Vraj su nejake prisnejsie pravidla. Neviem teda co je na tom uplne pravdy. Socialna mi vravela jedno a uctovnicka druhe. Ale vraj mi to cez vikend zisti a mam sa ozvat v pondelok. Som teda velmi zvedava ako to dopadne. A ci su nejake nove zakony alebo kde bude problem.

hviera81
18. jún 2021

@baru2 vies to sem prosim potom napisat? to znie divne, nevystavovat faktura, tak na co ine by ti akoze zivnost bola? ci? 🙄

Strana
z3