icon

Nárok na materskú počas trvania živnosti

baru2
18. apr 2021

Ahojte, viem že tu je niekoľko takých článkov a fór, ale stále tomu nerozumiem, som živnostník už asi 3tí rok, platím si povinné zdravotné aj sociálne. Uvažujeme nad bábätkom . Chcela by som si predom zistiť tieto veci. Nechcem živnosť ani ukončiť ani prerušiť, aj po pôrode chcem naďalej pracovať ako doteraz, mám tu možnosť si to prispôsobovať. Faktúrovať sa na mňa bude normálne. A teraz neviem či aj tak mám nárok na materskú a ak v akej výške. Alebo tým, že budem naďalej pracovať ako doteraz mi ten nárok zaniká? Neviem už na koho sa obrátiť, veľakrát úrad neuvedie všetky možnosti. Za všetky rady a skúsenosti vopred ďakujem

baru2
autor
18. jún 2021

@hviera81 ked mi povie napisem 🙂. Ale nrviem nepozdava sa mi. Ti mame novu uctovnivku. Predosla bola velmi sikovna a mala prehlad. Tak dufam ze tato nieco zisti... Lebo ja som volala na socialku ale tam mi povedala presne to ze mozem nadalej normalne podnikat. Ale tak nebduem riskovat chcem si to potvrdit kde sa da. Popriapde si zacat priplacat ak treba. A stat sam od seba nikomu nepovie mozte ziskat viac :D

hviera81
18. jún 2021

@baru2 no moje info su, ze pocas materskej mozes mat zivnost, stat za teba plati odvody, takze ani platit nemusis. na rodicaku uz neplati odvody a ty si musis platit, ak chces mat zivnost, alebo pozastavit zivnost a mat napr. dohodu alebo zamestnanie

baru2
autor
18. jún 2021

@hviera81 no myslim ze budem aj cez matersku platit a nech to daju ako preplatok na danovom lebo sak to su vsetko predplatly ci co. No uvidime. Ved nie je problem platit odvody. Len proste musim fakturovat. A robit dalej. Ale snad narok na nejake financie mam na dietatko.

ciernabrigita
18. jún 2021

@baru2 ak splnis podmienky nároku na materské, tak ti ju budú vyplácať. ak nesplnis, tak rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa.
popri poberani materského môžeš ako SZČO aj naďalej pracovať, čiže vystavovať faktúry, odvody do SP neplatíš, do ZP nemusíš platiť, ale neodporucam to,aby nevyšiel vysoký nedoplatok v RZZP.
Počas poberania rodičovského platíš plné odvody, pokiaľ máš príjem ako SZČO.

hviera81
18. jún 2021

@ciernabrigita prosim ta, toto znamena presne co? "ale neodporucam to,aby nevyšiel vysoký nedoplatok v RZZP." neodporucas neplatit? pokial viem treba sa odhlasit, z platenia odvodov a malo by to byt ok, ci?

baru2
autor
19. jún 2021

@hviera81 no strasne som na toto zvedava. Mohli by to uvadzat vsade troska jednoduchsie. Lebo hladam to studujem vsade mozne, obvolavam a aj tak to nie je nejake iste ze ako to funguje :D alebo som uz uplne blba

ciernabrigita
19. jún 2021

@baru2 je to tak ako som ti napísala. treba čítať s porozumením.

ciernabrigita
19. jún 2021

@hviera81 ak aj počas poberania materského vykazuje príjem, odporúčam platiť aspoň pár € do ZP. výsledný nedoplatok v ďalšom roku tak bude nižší. ale nie je to povinnosť a každý si musí zvážiť či si bude radšej každý mesiac menšou sumou platit nízke odvody do ZP alebo potom naraz zaplatí nedoplatok, keďže nejaký príjem tam bude.

baru2
autor
20. jún 2021

@ciernabrigita ale tak ako ste to napisali pred tym som to pochopila aj ja z internetu a aj zo socialnej ked som tam volala. Len ked som volala uctovnicke este pre istotu tak ma dost zmiatla. :D. A ano myslim aj ja ze radsej budem normalne platit odvody. Ved su to vlastne spiatocne. A potom mi na danovom bud vratia alebo nie. Odvadzat budem nadalej. Len som chcela vediet tu matersku ci mam narok a kolko a ake su podmienky. Ale myslim ze narok mam ked 3 roky minimalne uz odvadzam do poistovni odvody, a prijem je fajn. Tak snad to vyjde nejako normalne.

baru2
autor
20. jún 2021

@ciernabrigita a ospravedlnujem sa mne pred tym neukazalo tu spravu kde to tak pekne vysvetlujete

ciernabrigita
20. jún 2021

@baru2 odvody do SP by si platila počas poberania materského zbytočne, odvody sa cez daňové priznanie nevracajú. v SP zatiaľ ešte nie je zaužívané ročné zúčtovanie tak ako v ZP. ZP by bolo vhodné nastaviť podľa očakávaného príjmu, dobrá účtovníčka to aspoň približne vypočíta.

baru2
autor
20. jún 2021

@ciernabrigita ved ZP si nastavuje podla dani samo, takze ak by bola pocas materskej nejaka odchylka zas si to na ten dalsi preratavaju...... a to SP by mi snad povedali. to uz asi priamo u nich, tam som nevedela ze to funguje inak 🙂
smiem sa spytat? vy sa venujete uctovnictvu alebo kde pracujete ked mate takyto skvely prehlad?

ciernabrigita
20. jún 2021

@baru2 áno, som účtovníčka so špecializáciou na mzdy a personalistiku

baru2
autor
21. jún 2021

@ciernabrigita super taku sikovnu by sme potrebovali 🙂. Dakujem pekne za info

hviera81
21. jún 2021

@ciernabrigita okej, uz rozumiem, cize zdravtoku platit radsej aj nadalej, a pripadne, ak by vznikol aj preplatok, tak mi ho na dalsi rok vratia, jest tak?
ale keby som dajme tomu neplatila zdravotku, tak pocas materskej to neplati stat? tzn, mam narok na zdravotnu starostlivost ako kazdy iny?

baru2
autor
21. jún 2021

@ciernabrigita tak uz mam info... Mozem teda pracovat vsetko bezne. Ale mam este par otazok 🙂 ak mozem.... Viete z ktorej sumy sa rata vyska materskej? Ked zamestnanej zene urcuju vysku materskej z hrubej mzdy tak ja ako zivnostnik z celkoveho rocneho obradu? Alebo z toho cisteho zakladu?
Dalsia otazka materska sa teda rata zivnostnikovi do prijmu. Rodicovsky uz nie. To viem dobre ano?
A tu sa chcem opytat pri narodeni sa dostava prispevok na dieta od statu nejakych 1000 eur... Aj to sa rata do prijmu?
Pytam sa hlavne kvoli tomuze nechcem presiahnut ten rocny prijem aby som sa nestala platcom dph.

Dakujem velmi pekne

baru2
autor
22. jún 2021
ciernabrigita
22. jún 2021

@hviera81 áno, nárok na zdr strarostlivosť bude, kedže je štát platiteľom ZP v čase MD.

ciernabrigita
22. jún 2021

@baru2 nie, materské sa ráta z tej sumy, ktorá bola odvádzaná do SP (odvody) - podľa toho, aký bol denný vymeriavací základ na odvodoch, príjmy s tým nič nemajú. Materské sa do príjmu neráta, ráta sa len v prípade uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, čiže v prípade, že si manžel chce v ročnom zúčtovaní alebo v DP uplatniť NČZD na manželku, vtedy sa aj jej materské berie ako vlastný príjem manželky a táto suma sa odpočíta od sumy NČZD na manželku. Príspevok pri narodení dieťaťa nie je vlastným príjmom manželky na účely NČZD na manželku, žiadna štátna sociálna dávka nie je.. treba rozlišovať príjem zamestnanca, príjem ako SZČO a uplatnenie ci NČZD na manželku. platiteľom DPH sa stanete ak za posledných 12 mesiacov (nie rok!! ale 12 mesiacov, čiže kľudne aj marec 2021 - február 2022) presiahnete obrat 49 790€. Netreba si to mýliť s príjmom na posúdenie platenia odvodov do SP, tam je akt. hranica pre rok 2022 myslím v sume 6798€ - ak sa tento príjem v roku 2021 neprekročí, nevznikne povinnosť platiť odvody do SP od 1.7.2022 (resp. 1.10.2022).

baru2
autor
22. jún 2021

@ciernabrigita a zas som sa stratila. :D skuste prosim na mna troska jednoduchsie.... Ja som zivnostnicka, 4 roky som tusim uz. Prvy rok sa teda neplatili odvody. Odvtedy platim. Kazdy rok mi zvysuju SP aj ZP odvody.
Ja potrebujem nadalej podnikat aj fakturovat. To teda chapem ze mozem. Dalsia vec je ze tych 12 mesiacov sa nesmie presiahnut ten obrat co ste pisali vyssie. Inak by som bola platcom dph. To sa snazime strazit aby sa to nestalo. Preto som sa pytala na to ci sa ta materska po dobu 34 tyzdnov bude v danovom ratat ako moj prijem. Lebo vtom pripade by to spravilo niekolko tisic a to uz by sme mohli nejako presiahnut. Ak by sa to ratalo vieme si to ustrazit ale ked nebudeme vediet a zrazu to presiahneme bude zle :D.
Takze prispevok na dieta a rodicak sa do obratu do prijmu nerata. A ta materska mi vravela ze je to ako moj prijem ked chcem podnikat dalej. :/
A tu vysku materskeho: stale som z toho debil ... Zamestnanej zene to rataju z hrubej mzdy. Tak snad aj ja mam narok z nejakej akoze mzdy :D ale to je najmenej to si zistim vysku.
Len toto nas este seklo ze co bude do prijmu aby ten obrat neskocil

hviera81
22. jún 2021

@baru2 vyska materskej zavisi od vysky odvodov, nie od prijmu. cize podla odvodov sa to da vypocitat. ta tvoja uctovnicka by to mala vediet vyratat. ja viem iba z minimalnych odvodov 🙂
a materska nie je prijem. nezdanuje sa

ciernabrigita
22. jún 2021

@baru2 materské sa do príjmu neráta. Nárok na materské bude z tej sumy (zo sumy vymeriavacieho základu, tá suma je vždy uvedená na tom liste zo SP, kde je aj aktuálna výška odvodov na ďalšie obdobie), čo sa v rozhodujúcom období (tu pravdepodobne rok pred nástupom na MD) platili odvody do SP - ak minimálne, materské sa vypočíta z týchto minimálnych odvodov. Napr.: v roku 2020 zaplatené odvody do SP z vymeriavacieho základu 600€ krát 12 mesiacov / 365 dní. vyjde suma na deň a materské je 75% z tej sumy na deň, čiže ešte krát 30/31 dní v mesiaci. A účtovníčka by to mala vedieť vysvetliť a s podkladom, kde je napísaný VZ od SP, aj vedieť, aké materské vyjde...

baru2
autor
22. jún 2021

@hviera81 mne ta moja povedala ze materska sa zdanuje. A dava do prijmov. Takto mi to povedala :D a dalsia vec mne povedala ze sa materska rata z bud celkoveho obratu alebo z cisteho rocneho prijmu. Kde sa to teda vydeli 12 a vyrataju sa percenta..... Naschval sa informujem predom aby som si vedela ked tak cosi doplatit..... Ale tak uz fakt neviem co to je za uctovnicku

baru2
autor
22. jún 2021

@ciernabrigita idem pozriet ten papier.... Tak mam este nejaky starsi ale poto mje to. Teda z tej sumy ci vlastne vravela aj uctovnicka z tej mensej na danovom. Vychadza to tak ked ten vymeriavaci zaklad preratam ako ste napisali.... Tak to je super 🙂

A to materske teda vazne nechapem preco povedala ze sa to rata do prijmu. Len to su take vecicky ktore clovek naozaj musi vediet no. 🙂

Moc dakujem.

ciernabrigita
22. jún 2021

@baru2 asi by bolo vhodné zistiť odkiaľ čerpá informácie a kde sa vzdeláva.lebo aktuálne sú premnožené samostatné účtovníčky po rekvalifikačnych kurzoch

baru2
autor
22. jún 2021

@ciernabrigita no mali sme uzasnu uctovnicku a minuly rok odchadzala prec a nechala nas druhej. Takze naozaj neviem co to je zac kto to je.... Skusim este priamo zistit.

ciernabrigita
22. jún 2021

@baru2 možno je načase hľadať novú, lepšiu 😉

baru2
autor
23. jún 2021

@ciernabrigita ked netreba nic vaznejsie len bezne veci tak cloveku je jedno kto co spravi :D ale ked zacne cosi riesit zrazu vidi ze to nie je ono :D mozno casom budeme hladat. :D ale davame jej sancu mozno sa zabehne 🙂

skodulienka
23. jún 2021

@baru2 moj muz je tiez SZCO a teda on si plati min. odvody, co je teraz 181€, (je to z mininalneho vymer. zakladu 546€). Co znamena, ze materska by sa ratala +- 75% z tych 546€. (teda presne ((546x12)÷365)x0,75xpocet dni v mesiaci t.j. 31alebo30 ti vyjde vyska materskej).

Tak nejak, ze? @ciernabrigita

baru2
autor
23. jún 2021

@skodulienka tak je to jasne ten vymeriavaci zaklad je vlastne v danovom ako cisty rocny prijem ktory sa zdanuje a :12. Tak mi to vychadza 🙂. Takze v niecom mala ta moja pravdu 🙂. Huraaa :D. To sa tesim na tu matersku.... Uz len aby sa zadarilo otehotniet 🙂.