Nárok na príspevky, keď neuvediem otca dieťaťa
Ahojte babeny, zacula som ze ked neuvediem otca do RL tak stracam narok na niektore socialne davky. Je na tom nieco pravdy alebo je to len fama?
Nie je to pravda ;)
Ehm, nie je to trosku naopak? Ze poberas dlhšie materskú?
@1farfallino1 pokiaľ neuvedieš otca v RL tak hlavne nemáš nárok na výživné od neho a ani na náhradné výživné od štátu... a niečo sa mi marí, že aj v prípade, ak by si žiadala o hmotnú núdzu alebo niektorú z podobných dávok, požadujú rozhodnutie zo súdu o výživnom, aby ti ju mohli vyrátať - ale nie som si tým celkom istá...
@1farfallino1 hej.. nebudes mat narok na nahradne vyzivne od statu ak ti otec dietata nebude platit..
@linda4444 to náhradné výživné viem, a teda príde mi to aj logické, ale nie som si celkom istá ako je to s dávkou v hmotnej núdzi, ale tuším aj tam to požadujú, keďže dieťa je spoločne posudzované... ešte by som doplnila, že nestačí mať uvedené otca dieťaťa v rl, ale treba mať aj právoplatný rozsudok o určení výživného...
treba si uvedomiť, že výživné od druhého rodiča nie sú peniaze určené pre toho, kto sa o dieťa stará, ale sú určené pre to dieťa, preto sa v určitých prípadoch na to úrady budú pýtať... a žiaľ, nebudú ich zaujímať žiadne dôvody, prečo bolo v danej situácii lepšie otca do rl neuviesť...
tak to je uplne "super" takze v podstate nikoho nebude zaujimat ze otec je s prepacenim vul sposobil mi otras mozgu niekolko hrci na hlave a dochramane obidve zapastie a to posledne co chcem je aby vobec niekedy sa ku nam priblizil a o tom ze takyto hulvat mi podpise papiere o otcovstve tiez silno pochybujem :/
@1farfallino1 : aj v prípade ak by si žiadala o preplatenie škôlky, sesternici z toho dôvodu zamietli lebo nemala uvedeného otca a tým pádom nemala stanovené výživné
@1farfallino1 v prvom rade to malo zaujimat teba pred tym, ako si s takym clovekom otehotnela, stat nemoze za tvoje omyly
a ked aj nebude suhlasit s otcovstvom, tak vzdy mozes poziadat sud, aby urcil, ze je otec tvojho dietata, aj ked stoji ti to za problemy, ktore by si mohol v buducnosti sposobit? urcenie otcovstva nie je len o tom, ze sa plati vyzivne, ale aj o tom, ze sud mu umozni stykat sa s dietatom
@liz_lemon to vsetko viem len pochybujem ze tento clovek by o kontakt s malym vobec stal a bohuzial ani vo sne by mi nenapadlo ze je taky hulvat totalne peklo zacalo tak nejak subezne s tym ze som otehotnela :/
@1farfallino1 ahoj....hlavu hore..vsetko sa da zvladnut
Jedine naco nebudes mat narok je nahradne vyzivne
V pripade tazkej situacie mozes poziadat o prispevok na skolku.pripadne hmotnu nudzu
@1farfallino1 alebo prispevok na byvanie
@trgypadl urcite ze da mozno teraz vsetko vidim strasne cierno nakolko to vsetko je celkom hodne cerstve
@1farfallino1 plne chapem
Poznam z vlastnej skusenostii
Treba len cas a s prichodom babatka bude vsetko ine
@1farfallino1 ved prave, ze takyto ludia zvyknu robit problemy, uz len aby ti ublizili
Este mi napadlo, ze v pripade neuvedenia otca v RL, straca dieta narok na pripadne dedicstvo
@liz_lemon to si myslim ze radsej nech maly pochodi s prepacenim s holou ritkou ako by som ja mala denne trpnut ci nahodou ho nedobije lebo prave mu nieco prejde cez nos :/
@trgypadl práveže keď bude žiadať o tieto dávky, tak sa budú zrejme pýtať na výživné... a keď povie, že nemá vyriešené, tak ju v prvom rade pošlú vybaviť to, aby teda ukázala, že mala snahu zabezpečiť sebe a svojmu dieťaťu financie zo všetkých dostupných zdrojov... štátne sociálne dávky majú byť až posledné riešenie, nie prvé alebo to jednoduchšie...
@1farfallino1 nema to vplyv na ziady prispvok, okrem nahradneho vyzivneho ale to je logicke kedze otec nebude uvedeny, tym ze nebude v RL nebude s tebou nikde posudzovany a si jedina opravnena osoba, ak ho uvedies na RL ste brany ako rodicia a je jedno ci ste zosobaseny alebo nie kym nebudes mat zverenie sudom a urcene vyzivne vzdy bude na vas hladene ako na rodinu...
@trgypadl to, či uvedie otca do rl je jej vlastné rozhodnutie... ale nie je pravda, že nikto nemá právo sa v tom rýpať - mňa kvôli tomu dokonca predvolali na súd (a nie z popudu ohrdnutého otecka, ale normálne matrikárka dala podnet, keďže som neuviedla otca)... pretože dieťa má právo na oboch rodičov, a nikto (ani vlastná matka) nemá právo ho o druhého rodiča pripraviť... takisto čo sa týka výživného - to nie sú peniaze matky, ale peniaze dieťaťa a nikto - ani vlastná matka - nemá právo ho o tie peniaze pripraviť... ak to urobí, tak potom nemá právo žiadať náhradu niekde inde, lebo od dotyčného tie peniaze nechce ale od niekoho iného áno, lebo ich potrebuje... a čítala som aj tu na fóre pár diskusií o tom, že nedostala mamička nejakú sociálnu dávku práve preto, že nemala vyriešené výživné pre dieťa... na čo určite nárok MÁ bez ohľadu na výživné od otca dieťaťa, je príspevok pri narodení dieťaťa, materská / rodičák, prídavky na dieťa, v prípade práce daňový bonus... určite NEMÁ nárok na náhradné výživné od štátu... a pri ďalších dávkach ako hmotná núdza, príspevok na bývanie som si nie celkom istá, ale keby odomňa niekto žiadal "lebo nemá", tak sa pýtam, či dotyčná podnikla všetky dostupné kroky... lebo je rozdiel, ak si otecko neplní svoju vyživovaciu povinnosť a iné, ak ju mamička odmietne...
@sissy27 no tak potom to svedci o charaktere matrikarky....ja som predvolana nikde nebola...vzdy ked som nieco vybavovala.tak sa ma opytali.ci poberam vyzivne...povedala som nie aze nemam uvedeneho otca v RL....a to bolo vsetko
Ak je otec normalny.tak da ziadost na sud o urcenie otcovstva a zapisania do RL
Matka je do 18 rokov zodpovedna za svoje dieta a a ako sa rozhodne je jej vec
Ano dieta ma pravo na oboch rodicov.ale nie na rodica-otca kt.matku otlkal
@trgypadl netreba zabúdať, že otcov svojich detí sme si vyberali my, nepridelil nám ich štát 🙂 matka o dávky požiadať môže ale to neznamená, že jej budú automaticky priznané...treba splniť nejaké podmienky a pokiaľ jedna z podmienok je, aby bolo vyriešené výživné, a nie je splnená, tak smola...
čo sa týka charakteru matrikárky - nevidím na tom nič zlé, pokiaľ je to jedna z jej povinností... ak niekto urobí nejaké rozhodnutie, má znášať aj následky...
nikdy som o žiadne sociálne dávky nežiadala (a dúfam, že ani nebudem musieť), takže osobnú skúsenosť nemám, ale teda naozaj som tu videla pár príspevkov o tom, že bol s týmto problém nie len pri náhradnom výživnom...
@sissy27 ano vyberali....ale niekedy je to tak ze mas pocit ze daneho cloveka poznas ako svoju dlan a bum je to niekto cudzi
Jasne.ze musi splnat pidmienky ako kazdy.ale co sa tyka materskej.rodicovskeho.pridavkov.danoveho bonusu a nedajboze prispevok na byvanie alebo davky v hmotnej nudzi tak na to narok ma
Je jasne.ze na nahradne vyzivne narok nema
@sissy27, ale otec mohol matku aj oklamat (nepozna jeho "prave" meno), mohol zmiznut v dave (ani netreba ist mimo krajiny, staci proste nebyt v mieste trvaleho pobytu), mohol umriet, dieta mohlo byt dosledkom neuvazeneho dovolenkoveho flirtu - proste tych "objektivnych" pricin, preco nie je otec v rodnom liste moze byt na tisice. Kto ma pravo ich hodnotit? Matrikarka ani stat nie su tou moralnou autoritou, ktora by mohla zenu sudit. Isteze, pokial matka hned kazdemu zavesi na nos, ze dieta nema v rl otca, lebo sa jej medzicasom prestala pacit farba jeho oci, tak budu mat dotycny celkom vyhrady. V nijakom inom pripade ta zo zakona nemozu perzekuovat na zaklade rozhodnutia nedat zapisat otca do rl (nahradne vyzivne je ina kapitola. Ak dieta nema otca, nedostava ziadne vyzivne a teda nie je co nahradzat)
@sissy27 no samozrejme, že nebude mať nárok na náhradné výživné, pretože ho nie je od koho následne vymáhať. Ale určite ak splní podmienky nároku na dávku v hmotnej núdzi čo sa týka výšky príjmu, bude ju mať. V prípade, ak otec nie je v RL uvedený, nebude v okruhu spoločne posudzovaných osôb a nikto ju nikde nebude za to ťahať... nie sme v stredoveku a určite toto na úrade nerobíme, matka otca ani nemusí poznať /bohužiaľ, stáva sa.../. Takže nestrašte a nedramatizujte, také zlé to nie je
Ja len ze moja davna skusenost so ziadanim socialnych davok sa odvijala od urcenia vyzivneho..dokonca mi 'teta' na urade povedala,ze uz len v momente ked si dam ziadost o zvysenie a v principe samozrejme pojednavanie moze trvat roky,ze pri posudzovani beru do uvahy moj prijem co je prekvapivo aj ziadost na vysku vyzivneho..inak o objektivnosti sudov co sa tyka prideleni deti a urcenia vyzivneho mozem napisat roman..vzdy som sa na sude citila ako masovy vrah a nie ako matka co chce nieco pre svojje deti

@1farfallino1 nie je to pravda