Nárok na rodičovský príspevok v Nemecku

kaja16
22. jún 2016

Dobrý deň. Vedel by mi niekto poradiť ohľadne rodičovského príspevku v nemecku? Načo mám vlastne nárok? Pracovala som na pracovnú zmluvu od apríla 2013 do 31.10.2015 kedy som šla na materskú. Materskú som dostávala z AOK a to len 8 týždnov pred a 8 po pôrode. Teraz momentálne nedostávam nič. Žijeme na Slovensku, priateľ pracuje v Česku. Zisťovali sme o tom už pár informácií, ale nič sme sa vlastne nedozvedeli. čo vlastne musím splnat aby som mohla žiadať o rodičovsky príspevok z nemecka? Prechodný pobyt tam nemám Kde mám vlastne o a o čo žiadať? .Za každú informáciu vám vopred ďakujem.

stefi_k
22. jún 2016

Nepoberala si materskú ale wochengeld a potom si mala ísť na úrad prace soc. veci a rodiny a informovať sa jak ďalej. Ale čo ja viem je zodpovedná krajina kde máš trvalý pobyt čiže Slovensko. Neviem jak je to ked partner robí v ďalšom štáte, ste manželia?

jatva
22. jún 2016

Rodicak poberas tam, kde byvas, kde mas stredisko zaujmov. Urad sa asi najskor bude riadit tym, kde mate najomnu zmluvu/kde trvaly pobyt, kde ma dieta lekara.