icon

Nástup na materskú neskôr ako 6 týždňov

zreni66
8. júl 2021

Ahojte . Prosím neviete mi niekto poradiť .. nástup na MD by som mala mat už teraz v july (6 týždňov pred tp) avšak potrebujem kvôli hypotéke ešte pekne chodit do prace až do konca júla . To znamená že nástup na MD by mi vychádzal na 4 týždne pred termínom pôrodu . Dá sa to vôbec (bude to takto lekárka chcieť urobiť že má nevypise tých 6 ale len 4 tyzdne ? Pripadne poškodim si nejak veľmi alebo ???)

zuzanockamt
•
8. júl 2021

@zreni66 áno, dá sa, prídeš len o tie 2 týždne MD

sirka9
•
8. júl 2021

jediné čím si poškodíš je, že prídeš o peniaze za ten čas čo nastúpiš neskôr, lebo nepredĺži sa ti materska o to po porode.

janka_266
•
8. júl 2021

@zreni66 prídete o 6 týždňov materskej, nie len o tie 2, čo chcete ísť neskôr

nina19833
•
8. júl 2021

To sa ti natoľko finančne oplatí? Veď sú to len dva týždne. Tá materská sa potom nepresúva na čas po pôrode.

majusqa77
•
8. júl 2021

@janka_266 to nieje pravda

da sa to. uplne idealne je ale, aby lekarka posunula TP tak, aby vysiel nastup 6tyzdnov pred TP.

inak je to riziko v pripade predcasneho porodu napriklad - kedze narok tam je potom 28 tyzdnov po porode.
viac info najdes napriklad tu: https://najmama.aktuality.sk/clanok/303600/da-s...

gagik
•
8. júl 2021

@majusqa77 tak ale posuvat termin porodu lekarom dva tyzdne hore/dole….ved to su vazne veci, nahodou sa nieco skomplikuje a pre dr.to moze mat aj trestnopravnu dohru…

ajka0207
•
8. júl 2021

@zreni66 a prečo kvôli hypotéke? Potrebuješ mat odrobenu nejakú dobu aby si mohla žiadať o hypo?

janka_266
•
8. júl 2021

@majusqa77 no podľa stránky sociálnej poisťovni je, a ona nespomína posúvanie termínu pôrodu, to je zas niečo iné

majusqa77
•
8. júl 2021

@janka_266 ale nepride o 6t davky. Akurat je davka potom 28 tyzdnov od porodu plus cas medzi nastupom na md a porodom (co moze byt aj 0 dni, ale aj 6 tyzdnov)

zreni66
autor
•
8. júl 2021

@ajka0207 musím mat mesiac predtým kedy budem žiadať o hypo komplet cely odpracovaný .. nakoľko som musela byt máj,jún na PN,môžem len teraz :/

zreni66
autor
•
8. júl 2021

@majusqa77 zial toho sa obávam žeby to kvôli mne lekarka urobila,lebo mám takú lekárku že dovi(zrejme caka niečo do vrecka- ale bojím sa to skusit 😄)

proximaa
•
8. júl 2021

@zreni66 budes mat o dva tyzdne kratsiu matersku, zase tak vela sa nestane. Posuvat datum porodu? A ked pojdes rodit, tak budes vysvetlovat kazdemu, ze to nie je predcasniatko, to je kvoli hypoteke?

sirka9
•
8. júl 2021

@zreni66 vôbec by som neriešila posúvanie pôrodu. veď fyziologicky môžeš rodiť v 37-42 týždni úplne v pohode a bez problémov. vždy je to len predpokladaný dátum. proste prídeš o dva týždne materskej. nič viac, nič menej.

lilinka88
•
8. júl 2021

Môžeš nastúpiť aj neskôr ako 6 týždňov,ale v tom prípade budeš mať materskú len 28 týždňov od nástupu. A pokiaľ poberala tehotenské, s termínom pôrodu by som nerobila nič, keďže v tehotenskom je tiež a hneď to uvidia na SP,že je zrazu iný, len si tým narobis problémy

janka_266
•
Autor odpoveď zmazal
•
majusqa77
•
8. júl 2021

@lilinka88 nie od nastupu, ale od porodu 28tyzdnov