icon

Návrat do práce počas poberania rodičovského príspevku

tinak25
3. jan 2026

Ahojte,
Do 13.8.2026 mám nárok na rodičovský príspevok. Syn by mal nastúpiť od januára do škôlky. Od februára by som mala nastúpiť do práce. Budem si čerpať ešte starú dovolenku. Môžem počas práce a čerpania dovolenky poberať naďalej rodičovský príspevok do 13.8.2026?
Keď nastúpim skôr do práce bude odvody za mňa platiť zamestnávateľ?

petamich
3. jan 2026

Ano, narok na rodicovsky prispevok mas do dovrsenia 3 rokov dietata bez ohladu na to, ci pracujes alebo nie.
Navratom do prace, bude za teba normalne platit odvody zamestnavatel.

mamina7070
3. jan 2026

ano jasne poberas aj RP posledny ti pride v septembri

tinak25
autor
3. jan 2026
@petamich

Ano, narok na rodicovsky prispevok mas do dovrsenia 3 rokov dietata bez ohladu na to, ci pracujes alebo nie.
Navratom do prace, bude za teba normalne platit odvody zamestnavatel.

@petamich takže od nového roka sa v Tom nič nemení? Známa mi hovorila, že sa niečo menilo v platení odvodoch. Nevedela som, či by sa mi oplatilo ísť do práce skôr keby som si mala platiť ešte odvody.

anonym_030064
3. jan 2026

@tinak25 ano jasne poberas dalej

petamich
3. jan 2026
@tinak25

@petamich takže od nového roka sa v Tom nič nemení? Známa mi hovorila, že sa niečo menilo v platení odvodoch. Nevedela som, či by sa mi oplatilo ísť do práce skôr keby som si mala platiť ešte odvody.

@tinak25 nie nic sa nemenilo z pohladu poberania rodicovskeho prispevku a subezneho zamestnania, jedina zmena je, ze ak zena pocas rodicovskej dostala nejake mimoriadne odmeny/prijem alebo napr. vyplateny rekreacny prispevok od zamestnavatela tak to uz nebude oslobodene od niektorych odvodov (platila sa len dan a zdravotka, od 1.1.2026 uz sa plati full package).

Ak ty sa vratis do prace, tak odvody bude za teba platit zamestnavatel a rodicovska je nezdanitelny prijem, to s tym vobec nesuvisi.