Nemám nárok na materskú. Ako vybaviť rodičovskú?

fruits
19. máj 2014

Ahojte chcela by som sa spýtať. Viem, že nemám nárok na materskú nepracovala som a som zaevidovaná na úrade práce, čo teda znamená že mám nárok iba na rodičovský príspevok. Čiže sa chcem spýtať, nárok na rodičovský príspevok mi vznikne až po narodení deťaťa alebo sa dá on požiadať aj skor, kedže mi zaniká nárok na materskú???

havana_frost
19. máj 2014

@fruits Požiadaš UPSVaR o rodičovský príspevok. Na ten ale už musíš mať rodný list dieťaťa a rozhodnutie SP o nepriznaní materského. Nárok vzniká až od mesiaca, kedy sa dieťa narodí, už za celý ten mesiac. Ale dostaneš ho až mesiac spätne, t.j. až nasledujúci mesiac po narodení, v tvojom prípade v októbri (ak stihneš požiadať do konca septembra).

tilly24
19. máj 2014

ahoj, jas om bola v tej istej situacii, teda mala som narok len na rodicovsku, aten ti vznikne az po narodeni dietata, tada mala som tu vyhodu ze som bola na rizikovom a az do porodu som brala nemocenske, a potom rodicovsku.

fruits
autor
19. máj 2014

Takže som si myslela dobre 🙂 .. Ďakujem vám .... a ešte taká otázočka keď mi dá doktor ten papier na materskú tak potom s tým treba isť na sociálku a na urad práce ?? Už som z toho zmatená: 🙂

emma187
19. máj 2014

@fruits s papierom od doktora pojdes na socialku, oni ti daju potvrdenie, ze ti nevznikol narok na matersku...s tym papierom a rodnym listom pojdes po narodeni dietatka na UPSVaR

fruits
autor
19. máj 2014

@emma187 ... Ďakujem 🙂

havana_frost
19. máj 2014

@tilly24 Ty si musela byť v inej situácii, keďže si mala nárok na nemocenské (PN), fruits by na to nárok nemala. Ak dobre predpokladám, že je len evidovaná na úrade práce.

pauliesivackova
19. máj 2014

A popri štúdiu ak mám dieťa a predtým som nepracovala mám nárok aspoň na to rodičovské?

luciamm
19. máj 2014
havana_frost
19. máj 2014

@pauliesivackova rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, na jej vyplácanie "stačí" mať dieťa a starať sa oň. Netreba splniť žiadne iné podmienky týkajúce sa nejakých odvodov, daní, zamestnania a pod.

milota164
19. máj 2014

na rodicovsky mas narok urcite

renaatka
23. máj 2014

Jaj babule tak ja som uz totalny jelen s toho.. niektore zname mi vravia ze 1peniazky (rodicak) pridu pred porodom.. niektore zas /tak ako aj tu citam niektore odpovede/ze azmesiac ci dva po porode.. taky mam gulas v hlave,,mierne saobavam ze nieco zabudnem vcas vyplnit-teda ppziadat o nieco ze mi je smutno s toho..