Neoprávnené čerpanie rodičovského príspevku: Ako reagovať?
Ak by ste sa dozvedeli, ze jedna známa pobera plny rd aj napriek tomu, ze dieta normálne navštevuje skolku, na celý den, nahlásili by ste to? Dozvedela som sa to úplnou náhodou. Ona je doma, obe deti ma v skole, skolke. Nechcem by udavacom, ale nie je to spravodlivé. V rodine mame mamičku s chorým synčekom, jej opakovane zamietaju predĺženie rodičovského príspevku (a dieta naozaj chore je) a táto známa sedí doma, deti v školskom zaradení a este s príjmom rd. Co by ste urobili?
@anonym_19f558 to vazne? A keby si bola ty na mieste tej matky s chorým synom, co nedostane nič a je doma bez príjmu, lebo ma chore dieta, ktoré nezapadá do tabuliek aby mu bol schválený aspon predĺžený? Tiež by si neurobila nič? Potom sme na tom ako spoločnosť velmi zle, ked tolerujeme take veci
@anonym_autor áno neurobila by som nič. Začni sa radšej starať o seba a svoje dieťa, očividne máš moc voľného času
Ale aj tvoja známa zo sociálky z toho môže mať problém. Ja len dúfam, že tá mamička je aj tu na MK a prečíta si to a potom sa ona ohradí tým, že úradná pracovníčka zdielala jej súkromné informácie s treťou osobou.
Tak ti prajem aby si našla pokoj na duši a konečne kľudne spala.
@anonym_autor Keď máš také dobré informácie, iste si si zistila, že predĺžený rodičák sa vybavuje a vypláca ho úrad práce - tiež sa tam nachádzajú lekárske správy a všetky záznamy. So sociálnou poisťovňou to nemá nič spoločné - jedine to, že matka nahlási, že je stále poistencom štátu na základe poberania predĺženého rodičáku. S kamoškou ste asi veľa múdrosti nepoberali. A takýto ľudia pracujú v štátnych inštitúciách... Nevedia ani čo spadá pod ich agendu.
@anonym_1a48fb nezávidím peniaze, ja zarábam aj manžel, nie sme odkázaní na dávky. Vadí mi vychcanost ľudí a ze ostatní na nu doplácajú. Som normálne v šoku ze vam to nevadí a ste s tým toľké ok
@anonym_autor aj ja som v šoku ako tu väčšine žien nevadí keď niekto takto odrbava systém. Normálne len čumím. Ale hlavne ze im vadí a závidia dôchodcom 13.dochodok.
@anonym_autor Ty si aj do karty nazrela a to len tak náhodou 😀 všetko vieš o nich.
Vieš čo, rovno udaj aj lekárku, aj riaditeľku v škôlke a aj učiteľky v škôlke. Všetkých poudavaj, hovorím eštébačka je z teba riadna.
@anonym_autor Keď máš také dobré informácie, iste si si zistila, že predĺžený rodičák sa vybavuje a vypláca ho úrad práce - tiež sa tam nachádzajú lekárske správy a všetky záznamy. So sociálnou poisťovňou to nemá nič spoločné - jedine to, že matka nahlási, že je stále poistencom štátu na základe poberania predĺženého rodičáku. S kamoškou ste asi veľa múdrosti nepoberali. A takýto ľudia pracujú v štátnych inštitúciách... Nevedia ani čo spadá pod ich agendu.
@dominyca9 ved som to pisala, známa nerobi na úrade soc.veci ale na sociálke. Robi tam uz 20 rokov, pozná tam všetkých aj na vedľajšom úrade sociálnych vecí a rodiny. Mala si to odkiaľ zistiť. Viem aj ja ktorý odbor ma co na starosti, to mi nemusíš písať. Ja len fakt neviem pochopiť kolke tu hanite mna, a ju obhajuje. Ja len dúfam ze aj riaditeľka skolky bude mat z toho problém aby sa viac take veci nestávali. A naozaj nechápem kolke ste tu s tým ok, ze niekto odrbava systém.
@dominyca9 ved som to pisala, známa nerobi na úrade soc.veci ale na sociálke. Robi tam uz 20 rokov, pozná tam všetkých aj na vedľajšom úrade sociálnych vecí a rodiny. Mala si to odkiaľ zistiť. Viem aj ja ktorý odbor ma co na starosti, to mi nemusíš písať. Ja len fakt neviem pochopiť kolke tu hanite mna, a ju obhajuje. Ja len dúfam ze aj riaditeľka skolky bude mat z toho problém aby sa viac take veci nestávali. A naozaj nechápem kolke ste tu s tým ok, ze niekto odrbava systém.
@anonym_autor Pocuj udaj este aj tu znamu za vynasanie a posielanie ti udajov. Ak chces byt spravodliva a potrestat tolkych tak treba potrestat vsetkych. Zasluzi si vypoved na minutu po 20 rokoch. Toto by jej teda nepreslo.
@anonym_autor takze sa "problem" vyriesil. Podnet na prešetrenie poda priamo ta osoba, ktorá mi tutuo informáciu poslala. Robi na sociálke (síce na nemocenskom, nie úrade rodinných veci) . Akurát mi voalala, ze si to prezistila a o dieťati nie je evidovaný žiadny nepriaznivý stav. Takze podnet podá priamo ona. Vedela som, ze to doeta je úplne zdrave a matka pobera rodičovský neoprávnene. Mgskum ze tam bude mat problem aj nasa riaditelka skolky. Teraz mi k tomu môžete napísať. Zlietli ste sa to na mňa ako supy
@anonym_autor to ak takýto ľudia robia na sociálne a bežne porušujú gdpr tak v prvom rade dávam podnet tam. Však tam sú dosť vysoké pokuty a rozhodne takáto doba by mala byť prešetrena, na to sa vzťahuje zákon a nie riešiť nejaký rd mamičky… celé zle, nechápem ako ti toto môže prísť ok
@anonym_autor Pocuj udaj este aj tu znamu za vynasanie a posielanie ti udajov. Ak chces byt spravodliva a potrestat tolkych tak treba potrestat vsetkych. Zasluzi si vypoved na minutu po 20 rokoch. Toto by jej teda nepreslo.
@anonym_1a48fb ja viem, ze neprešlo ro mj nemusis pisat. Ale poukázala na odrbavanie systému, nevynasa údaje len tak z nudy alebo nemá co robiť. Takze stale je ona viac vínna ako ta co koná nezákonné? Fakt?
@anonym_autor A v akom meste že to známa robí? Aby sme tiež mohli my, spravodliví a za právo bojujúci podať podnet na prešetrenie úniku citlivých súkromných informácií od dlhoročných zamestnancov dvoch štátnych inštitúcií. Chápeš. Ryba smrdí od hlavy. Niekde treba začať.
@anonym_1a48fb ja viem, ze neprešlo ro mj nemusis pisat. Ale poukázala na odrbavanie systému, nevynasa údaje len tak z nudy alebo nemá co robiť. Takze stale je ona viac vínna ako ta co koná nezákonné? Fakt?
@anonym_autor Ja nebudem porovnavat kto je viac vinny. Ale za vynasanie az take, ze ti spravy o schvaleni niecoho nejakej osoby posiela si naozaj zasluzi vyhadzov
@anonym_autor áno je, porušila zákon.
Ta mamička možno len zabudla doložiť potvrdenie a stopli by jej to. Jedine čo z toho bude mať je že vráti spätne vyplatený rodičovský príspevk. Ale toto čo urobila tvoja známa je extrem a hneď by som zo riešila a ver mi že pokuty by sa nedoplatila. Tak my v bežných firmách si musíme dávať pozor hoci len na email aby náhodou nebol odoslaný email na viacerych zákazníkov a tuto tvoja známa bežne posiela potvrdenie ia cudzím ľuďom ktorý na úrade ani nerobia..
@marhulka13 este raz. Dieta je zdravé, minuky rok koncom jari dovŕšilo 3 roky. Od septembra chodí normálne do skolky na celý den. A rd pobera dalej
@anonym_autor moze poberat RD a dieta moze chodit do škôlky na cely. Len sa tu strapnujes. Najskor si zisti ako to je.
@anonym_autor autorka, najprv si si mala fakty zistiť aj ja som poberala na dieťa do 6 rokov rodičovský a chodila som do práce a dieťa na celý deň do škôlky
Na základe niečoho dostala rozhodnutie o poberaní.
Ako ty môžeš s istotou povedať, že je susedove dieťa zdravé?
@anonym_autor A v akom meste že to známa robí? Aby sme tiež mohli my, spravodliví a za právo bojujúci podať podnet na prešetrenie úniku citlivých súkromných informácií od dlhoročných zamestnancov dvoch štátnych inštitúcií. Chápeš. Ryba smrdí od hlavy. Niekde treba začať.
@dominyca9 to vy si fakt niektoré myslíte že neuniknu nikde žiadne informácie, napr. aj o vás? Ste dobre naivné.
@dominyca9 to vy si fakt niektoré myslíte že neuniknu nikde žiadne informácie, napr. aj o vás? Ste dobre naivné.
@anonym_282308 A ty si fakt myslíš, že uniknutie takýchto neúplných informácií je v poriadku? A fakt si myslíš, že jedno (podľa všetkého) neoprávnené udanie niekomu alebo niečomu pomôže? Všetko sa ti raz vráti...
@anonym_282308 asi tomu celkom nerozumieš ale zákazník alebo klient dáva súhlas na pracovanie s jeho osobnými údajmi ale tam nikde nie je napísané že tieto informácie majú ísť von mimo inštitúciu. Tuto úradnícka poslala random mamičke potvrdenie kde sú minimálne 2 osobne údaje a to je hrubé porušenie zákona a toto v poriadku nie je.
@anonym_autor nechaj tak, zbytočne to vysvetľujes. Nepochopia to, lebo nechcú. Asi sú také isté odrbavacky ako ta tvoja známa.
@anonym_autor nechaj tak, zbytočne to vysvetľujes. Nepochopia to, lebo nechcú. Asi sú také isté odrbavacky ako ta tvoja známa.
@anonym_282308 A ty náhodou nie si tá skvelá 20 ročná pracovníčka na socke?
@anonym_282308 A ty náhodou nie si tá skvelá 20 ročná pracovníčka na socke?
@dominyca9 som. A?
@anonym_1a48fb videla som tlačivo - potvrdenie o poberania rd (to ktoré sa prikladá napr. k danovemu). Nie o schválení rodičovského. Prosim, nepíšte sprostosti a a veci ktoré nepíšem
@anonym_autor videla si tlačivo, do ktorého ťa nič nie je. Je super že nejaká sedlaňa na sociálnej poisťovni posiela druhej sedlani len tak na požiadanie tlačivá o tretinu osobách. Aby z toho ešte panička nemala problémy keď sa na to príde.
Ty si strasna.... osoba. Este aj zavidis, ze je doma za smiesnych 500 eur, namiesto toho aby isla robit a mala by 900 minimalne... Si si mohla vybavit aj ty, ked zavidis, ale smola ze nemas take páky 🤦 musis byt strasne nestastny clovek. Ved tak to nahlas, potrebujes schvalenie od MK? A mimochodom, ako vies, ze nerobi z domu? Bozeeee.
@anonym_autor kľudne to nahlás prešetria to, ak dostávala peniaze neprávom je to trestný čin a musí to vrátiť.
Pred dvomi hodinami zalozis diskusiu, že čo robiť a zrazu toľko náhod. Náhodou si ju počula , čo rozpráva, náhodou ste sa stretli u lekárky, náhodou máš známu na úrade a už vies, že klame, náhodou ti pošle papiere a ešte aj náhodou je tiež na mk a píše tu. Dobrá blbosť
@marhulka13 este raz. Dieta je zdravé, minuky rok koncom jari dovŕšilo 3 roky. Od septembra chodí normálne do skolky na celý den. A rd pobera dalej
@anonym_autor ako vieš, že je dieťa zdravé? Na poberanie predĺženého RP sú potrebné potvrdenie od lekára, čiže kľudne ju nahlás, určite to má ošetrené a ty výjdeš z toho ako udavač a nič z toho mať nebudeš.
@anonym_4bd660 dobre teda. Tak ked teba pridu vykradnut a dovra duša to natoci, potrestajme ju, lebo porušila zákon a nie toho dobráka co ta vykradol. Cudne zmýšľanie mas
@anonym_autor nie, niekto pride do mojho bytu a ty bez toho, aby si vedela, ci je to navsteva, znami, tak to natocis a idealne zverejnis a napises, ze tento clovek je zlodej... to sa presne stalo...
@anonym_autor To, že chodí dieťa do škôlky na celý deň popri poberaniu predĺženého RP zo zdravotných dôvodov nieje zakázané a nevylučuje sa to. Ale pokiaľ sa tá žena netají tým že si to "vybavila" (čo neviem, nečítala som to celé) a dieťa je zdravé a predpokladáš, že je to neoprávnene, môžeš skúsiť podať podnet na prešetrenie. Kľudne aj anonymne. Nedozvieš sa však výsledok. V takomto prípade by som ale adresovala to oznámenie priamo Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny v BA - odbor sociálnych vecí a rodiny, nie vášmu úradu v meste.
Počuj a kde si videla ten papier o poberani RP?Nedokladala to ona do daňového za minuly rok teda?Lebo mne nieje jasne ako sa da poberať RP, ved to ti automaticky stopnu

@anonym_1a48fb videla som tlačivo - potvrdenie o poberania rd (to ktoré sa prikladá napr. k danovemu). Nie o schválení rodičovského. Prosim, nepíšte sprostosti a a veci ktoré nepíšem
@anonym_autor Tak naco si tu tolko rozoberala zdravotny stav toho dietata? Clovek myslel, ze je na rodicovskom zo zdravotnych dovodov a tebe to zili trha. Ok, tak jej platia z dovodu neprijatia do skolky a do skolky chodi. Ale podla mna trepes, vsak to by sa hned zistilo. Ved za kazde dieta sa dostava poplatok skolke a hned by vedeli, ze do skolky chodi. A zrusili jej davky. Cele to co pises je velmi divne. Uz len to, ze ti zamestnankyna posiela tlaciva o tej zene. Na to keby sa prislo ma vypoved na minutu.