Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte..viete mi poradit ak hej poprosim info..chcem sa vratit na predlzenu neplatenu RD..syn ide od septembra do skolky a ja mam moznost ist praovat na 4 mesiace aspon na dohodu..moze byt syn cely den v skolke alebo nie?na zdravotke ma len prepajali od jednemu k druhemu a nic som sa nedozvedela...a ci mozem aj ja popri tom pracovat..dakujem
@gapa ano je zamestnanec CR a aj danove priznania si robi aj v CR aj na SK . Takze je mi lepšie sa zaevidovat na UP?
@gapa tak mna naozaj zaujima, ako som citala, ze ked som na neplatenej RD a dieta moze byt v skolke len 4.hodiny, ako moze byt dieta matky na platenej rodicovskej pre nepriaznivy zdr.stav v skolke cely den?
@maciatkolulu nemám osobné skúsenosti. Zákon nezakazuje, ale myslím ak to lekári v posudkoch neodporúčajú, vraj to kontrolujú. ak to ale lekári neuvádzali v posudkoch, tak to predpokladám nevadí.
@maciatkolulu Ešte raz opakujem. Ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, tak matka ďalej poberá rodičovský príspevok a je na rodičovskej dovolenke. Ale ak je dieťa zdravé, rodičovská dovolenka končí dovŕšením 3. roku života dieťaťa. Čo je na to nepochopiteľné. Žiadna "neplatená" rodičovská dovolenka neexistuje. Takáto žena sa ale môže registrovať v zdravotnej poisťovni ako poistenec štátu, ako osoba, ktorá sa osobne a CELODENNE stará o dieťa do 6 rokov veku. A keďže je tam podmienka celodenne, preto môže byť dieťa v školke len 4 hodiny, inak nesplní podmienky a poistné na zdravotné poistenie dovyrubia. Už tomu rozumieš?
@natalienka12 nie, nerozumiem, pretože co je potom matka starajuca sa o dieta so zlym zdravotnym stavom a preto je s nim doma na PLATENEJ predlzenej dovolenke a pritom je dieta veselo CELODENNE v skolke, rozumies, comu nerozumiem????😉 To moze byt dieta v skolke, ked ma predsa rodina peniazky na to, ze sa stara tiez CELODENNE o dieta, ktoremu je lekarom dane nenavstevovat kolektiv a preto je s nim rodic doma. To je akoze ok? 😀 to je priam komicke, dieta je chore a nemoze navstevovat kolektiv a je na cely den v skolke a maminka pobera pekne rodicak a zaraba, ale na druhej strane matka, ktora sa CELODENNE stara o dieta do 6 rokov veku ho moze mat styri hodiny, fakt komicke. Mna sa to netyka, ja som doba so svojim zdravym synom, ale teda to vycuciavanie statnych penazi a odrbavanie systemov ma doraza... a je to smutne, pretoze ti, ktori to realne potrebuju dostavaju rovnako ako ti, ktori maju "poruchy imunity" a ine diagnozy... to uz nie je komicke, to je smutne
Koľko dopredu si mám vybavit neplatenu rodicovsku? Mala bude mať 3 marca 3 roky
Kocky poradíte ?maly bude mat 31.1. 3roky
Chcem ostať na predĺženej rodičovskej neplatenej
Je možné že níkto odolná nič nechce podpísať potvrdiť iba zdravotná ???dnes som ubehla upsvar socialku a nikto nič nechcel
Až na zdravotnej som podpísala že sa ostávam doma starať o dieta
spytam sa dievcata,necitala som celu diskusiu... Ked ostanem na predlzenej neplatenej, tak mi stat plati zdravotnu? alebo ako to je aj so socialkou ? dakujem
@maciatkolulu plne s tebou súhlasím tiež som sa nad tým pozastavovala ale nič s tým neurobíme my, len poslanci. Ale vraj po novom to začali kontrolovať a keď dajú do posudku že nemôže navštevovať škôlku tak to kontrolujú.
Prosím potrebovala by som radu. Ešte som na RD do februára ( čiže ešte mesiac ) a potom pôjdem na PN kvôli môjmu dlhodobému zlému zdrav. stavu.... Moja otázka je, že ak ukončím PN napr. za 3 mesiace, či si môžem aj potom požiadať o návrat na neplatenú rodičovskú. Vopred ďakujem za radu....
@kukulita môžeš samozrejme, ale počas PN nebudeš mať nárok na dávky
@natalienka12 ďakujem za odpoveď, ale ja som myslela, že ak mi skončí rodičovský a ja pôjdem normálne na pn, keďže som bola pred tým zamestnaná ( čiže miesto do roboty pn ) A keď potom pn ukončím, tak či môžem ísť na tú "neplatenú rodičovskú". Či vlastne nebude problém tá pauza a či sa môžem nahlásiť aj dodatočne, keď bude mať dcéra napr. tri roky a tri mesiace...
@kukulita pojem neplatena rodičovská dovolenka neexistuje. Nevidím význam aby si išla na PN, nemocenské aj tak nedostaneš, ak si si dobrovoľne neplatila poistenie. Kedykoľvek kým dieťa nemá 6 rokov sa môžeš evidovať v zdravotnej poisťovni a stáť za teba bude platiť zdravotné poistenie. To je všetko. Ale to nie je rodičovská dovolenka.
@natalienka12 Dakujem, viem že neplatená rodičovská neexistuje, ale kedže sa tak volá táto téma, tak som aj ja tak písala. Mozem ešte poprosiť o vysvetlenie, že prečo nebudem mať nárok na dávky. Moja dcéra bude mať 3 roky 11.2.2017 a ja by som mala nastúpiť spať do zamestnania, ale vďaka môjmu zlému zdrav. stavu nemožem. Zamestnavatelovi som oznámila, že nastúpim 13.2.2017 ( nakoľko je víkend a to nie je moj pracovný deň ) Teda by som išla na PN od 13.2.2017...... Kamoška mi vravela, že od prvého dňa čo sa vlastne vrátim do zamestnania mi bude platená normálna PN... Tak teraz neviem.... Nehnevajte sa, ale vôbec sa v tom nemám jasno, tak preto sa pýtam. Z finančného hľadiska by som chcela tú PN využiť... Ďakujem
@natalienka12 mozem sa spytat? spravne tomu rozumiem, ze po dovrseni 3 rokov malého budem mat nastupit do prace, a ked pojdem na PN nedostanem nic? ani ked par dni odrobim a pojdem o par dni marodit? dakujem
@kukulita tak to neviem, ale počas RD máš prerušené nemocenské poistenie. A to už teraz vieš, že 13.2. budeš chorá?
treba na pn nastupit po skonceni rd, nesmie sa pocas. Pozor na to, prvych 10 dni plati zamestnavatel..
@natalienka12 Áno viem že budem chorá, kedže sa už rok liečim, ale kým som doma na RD tak saom na PN nešla. Ale po ukončení RD ešte nebudem mocť nastúpiť... Nebude to žiadny podvod ani nič podobné, kedže mám všetky lekárske správy a návštevy u lekára. Ide mi len o to, že ak sa môj zdrav. stav nezlepší a ja nebudem vedieť naďalej nastúpiť do zamestnania, tak by som išla na tú "" neplatenú rodičovskú""....... Preto bola moja pôvodná otázka, že či sa môžem prihlásiť aj neskôr.... Ale v každom prípade ďakujem za radu a odpovede, len si prosím o mne nemyslite, že chcem podvádzať, alebo niečo podobné... Všetko by som dala zato byť opať zdravá...
@natalienka12 ake zneuzivanie, tak ked clovek ma dovod marodit???? nechapem ake zneuzivanie... a jasne az po RP
@jantato presne tak..... normálne sa cítim trápne. Jak nejaká socka, alebo čo.... Viem, že sú aj také ktoré zneužijú všetko čo sa dá, ale ak má človek problém, tak čo má robiť... Dala by som všetko za to, aby som mohla ísť spať do roboty a žila naďalej pokojný život s krásnou dcérou po boku.... A nie riešiť, že neviem nastúpiť do roboty a čo bude ďalej.... Každého do jedného vreca ☹
ved jasne, ked sa neda ak sa neda a druha vec je , celkovo sa omnoho horsie zneuziva system.... a omnoho vacsie podvody sa robia a to ze niekto ide marodit na mesiac dva a mozno by aj nemusel je malina..... bodaj by to boli najhorsie veci co sa robia.... ale celkovo som na toto zvedava jak je to na 100 percent.
@maciatkolulu keď je s dieťaťom na "neplatenej" rodičovskej tak dieťa nemá navštevovať škôlku ani na 4 hodiny !!! Nakoľko je to celodenná starostlivosť a dieťa musí byť odhlásene zo škôlky.. to mi vravela pani z Dôvery min.týždeň
@tiumen tak mne pani z dovery povedali na styri hodiny a v sukromnom zariadeni kludne aj cely den, tato info je z augusta!!!!!!!!!!!!!😉 A ked je dieta doma na platenej z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu tak predpokladam, ze v pohodicke moze byt v skolke cely den😅 ach jaj, ale mne je to fakt jedno, lebo ja som s malym doma a aj mienim byt a je nam fajn, takze mna len zaraza neuveritelna drzost niektorych ludi...

@veronikaterezka ak sa zaeviduješ na uP, tak podla slovenských zákonov si môže manžel uplatniť odpočítatelnú položku na teba, ak nepoberaš RP a nie si zaevidovaná, tak nemôže. Ale je otázka, či on bude robiť dan. priznanie /ročné zúčtovanie dane podla slovenských zákonov, či nie je v ČR zamestnaný.
A súhlas, že ak je dieťa viac ako 4 hod. v škôlke, tak nemôžeš byť zdr. poistená štátom a to je myslím okolo 70eur mesačne. A asi by som neriskovala, či to zistia.