Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte..viete mi poradit ak hej poprosim info..chcem sa vratit na predlzenu neplatenu RD..syn ide od septembra do skolky a ja mam moznost ist praovat na 4 mesiace aspon na dohodu..moze byt syn cely den v skolke alebo nie?na zdravotke ma len prepajali od jednemu k druhemu a nic som sa nedozvedela...a ci mozem aj ja popri tom pracovat..dakujem
@tiumen momentalne neriesim, ale podla je nespravodlive, aby "relativne zdrave deti" s beznymi ponahananymi diagnozami a alergiami dostavali tolko, co vazne chore deti, ktorych rodic nemoze nastupit do prace a este tie deti aj obsadzovali skolku inym....tym, ktorí nedostavaju uz ani cent a rodicia musia nastupit do prace, to je podla mna svnstvo a malo by to byt kontrolovane, predsa ked raz niekto dostava peniaze za to, ze dieta ma nepriaznivy stav na navstevovanie kolektivu, tak tam nema jednoducho co robit....
@maciatkolulu pozri si zakon o zdravotnom poisteni. Mas to tam presne povedane/napisane...
@majusqa77 uprimne, mne je uplne jedno, co je v zakone, ja vidim na vlastne oci v mojom okoli, co je to vychovavat, respektive starat sa o postihnute dieta a rovnako mam na ihrisku "zname" kde pocuvam a ziram ako puk, ktore sa v klude bavia o dietati, ktore je absolutne zdrave, ako si vybavia plateny a pekne poleti dieta na cely den do skolky, hovorim o nespravodlivosti a nie o zakone....
Mamičky mala bude mať 3 marca 3 roky kedy si mám začať vybavovať neplatenu rodicovsku?
@katuskatt po tretom roku, tusim do tyzdna na zdravotnej poistovni, na upsvr iba nahlasit kde sa dieta zdrziava, inak nic, teda pokial ti netrva pracovny pomer
@maciatkolulu pracovný pomer som mala na dobu určitú a ten mi skončil počas materskej. Aké papiere budem potrebovať?
@katuskatt nebudes potrebovat absolutne nic. Pojdes na UPSVR a nahlasis,kde sa bude dieta zdrziavat, daju ti vypisat papier a potom na zdravotna, tam podpises papier, co ti podstrcia a hotovo, mesacne dostanes pridavky a hotovo tiez😉
@maciatkolulu dakujem
@maciatkolulu cize ked mi konci rodicovska 19.3., skor nema zmysel chodti vybavovat? az po 19tom do tyzdna? a teda najprv na UPSVR a potom positovna. Na socialke som uz bola a tam tiez nic netreba vybavovat do 6 rokov dietata 😂 , akurat, ked sa zamestnam, treba sa tam ist odhlasit, ze uz nie som doma s dietatom
@kajkovajanka ja som si to bola vybaviť dnes. Mala mala v piatok 3 roky,staci ist do tvojej poisťovne tam vypísať papiere,potom na úrad práce nahlásiť kde sa dieťa bude nachádzať a hotovo
@kajkovajanka presne ako pise @katuskatt
@maciatkolulu
@katuskatt dakujem, baby 🙂
Ked som na predlženej neplatenej rodičovskej dovolenke môžem pracovať na dohodu dakujem
takže sa musim odhlasiť a po skončení dohody prihlasiť
dakujem velmi pekne je to dané v nejako zákone
@majulik19 ty nie si na ziadnem neplatenej rodicovskej dovolenke taky pojem zakon nepozna. Ak uz dieta dovrsilo 3 roky tak si len poistenec statu a dochodkovo a zdravotne poistena ale nie si na rodicovskej dovolenke.
@natalienka12 no tak mozno tento pojem zakon nepozna, ale pozna" osoba celodenne sa starajuca o dieta do sest rokov", co laik moze povedat, ze je na nepaetenom rodicaku, navyse mam pocit, ze sa pytala na nieco ine....
@majulik19
@maciatkolulu Presne tak.😉
Ahojte prosím vás keď idem z neplatenej rodičovskej dovolenky do práce kam musím zaniesť to že som zamestnaná ? myslím doklady a druhá otázka,ak by sa stalo,že ma po skúšobnej dobe prepustia dá sa vrátiť na neplatenú rodičovskú dovolenku nazad ?
ziadne doklady nikam. odhlasujes sa z dochodkoveho na socialke a zo zdravotky. a ano, da
kocky, prosim, help, chcem prejst z evidencie nezamestnanych na nepraltenu rodicovsku, neivem zohnat info ako na to, kamsa prihlasit.
pani na UP ma vie vyradit ze evidencie,a le uz mi nevedela povedat, ze co dalej a poslala ma na socialku, tam mi povedali, ze u nich nemusim urobit nic, nech idem na UP.
Kam sa mam obratit a co si potrebujem vybavit? ako sa vlastne oficialne nazyva, ta tzv. neplatena RD? popr. keby ste mi odporucili nejake linky na zorientovanie sa v problematike. dakujem
na zdravotku sa pojdes prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (nesmie chodit do skolky na viac ako 4 hodiny). na socialke mozes ostat stale na dochodkovom prihlasena ako poistenec statu
@vavrenka najdes to v zakone o zdravotnom poisteni:
podľa § 11, odsek (7), písm. j). zákona o zdravotnom poistení č. 580/2004 Z.z. v zmysle neskorších predpisov, štát je platiteľom poistného aj za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov.
Podľa odseku (10) § 11:
Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa
a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
@vavrenka Viem ze uradnicky neposkytuju pravne rady ale toto ti dokelu mohli povedat ze mas ist na zdravotnu poistovnu. Normalne ma to vytaca ze taku trivialnu vec ti nepovedali.

@maciatkolulu ja som preto radšej zvolila nahlásenie na ÚP, nakoľko aj manžel by si na mňa nemohol uplatniť nezdaniteľnú časť bud.rok v daňovom (keby som na tom "neplatenom") ale debilne je to vymyslené 😕