icon

Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka

tomta
23. jún 2014

ahojte..viete mi poradit ak hej poprosim info..chcem sa vratit na predlzenu neplatenu RD..syn ide od septembra do skolky a ja mam moznost ist praovat na 4 mesiace aspon na dohodu..moze byt syn cely den v skolke alebo nie?na zdravotke ma len prepajali od jednemu k druhemu a nic som sa nedozvedela...a ci mozem aj ja popri tom pracovat..dakujem

tiumen
24. jan 2017

@maciatkolulu ja som preto radšej zvolila nahlásenie na ÚP, nakoľko aj manžel by si na mňa nemohol uplatniť nezdaniteľnú časť bud.rok v daňovom (keby som na tom "neplatenom") ale debilne je to vymyslené 😕

maciatkolulu
24. jan 2017

@tiumen momentalne neriesim, ale podla je nespravodlive, aby "relativne zdrave deti" s beznymi ponahananymi diagnozami a alergiami dostavali tolko, co vazne chore deti, ktorych rodic nemoze nastupit do prace a este tie deti aj obsadzovali skolku inym....tym, ktorí nedostavaju uz ani cent a rodicia musia nastupit do prace, to je podla mna svnstvo a malo by to byt kontrolovane, predsa ked raz niekto dostava peniaze za to, ze dieta ma nepriaznivy stav na navstevovanie kolektivu, tak tam nema jednoducho co robit....

majusqa77
24. jan 2017

@maciatkolulu pozri si zakon o zdravotnom poisteni. Mas to tam presne povedane/napisane...

maciatkolulu
24. jan 2017

@majusqa77 uprimne, mne je uplne jedno, co je v zakone, ja vidim na vlastne oci v mojom okoli, co je to vychovavat, respektive starat sa o postihnute dieta a rovnako mam na ihrisku "zname" kde pocuvam a ziram ako puk, ktore sa v klude bavia o dietati, ktore je absolutne zdrave, ako si vybavia plateny a pekne poleti dieta na cely den do skolky, hovorim o nespravodlivosti a nie o zakone....

katuskatt
1. feb 2017

Mamičky mala bude mať 3 marca 3 roky kedy si mám začať vybavovať neplatenu rodicovsku?

maciatkolulu
1. feb 2017

@katuskatt po tretom roku, tusim do tyzdna na zdravotnej poistovni, na upsvr iba nahlasit kde sa dieta zdrziava, inak nic, teda pokial ti netrva pracovny pomer

katuskatt
1. feb 2017

@maciatkolulu pracovný pomer som mala na dobu určitú a ten mi skončil počas materskej. Aké papiere budem potrebovať?

maciatkolulu
1. feb 2017

@katuskatt nebudes potrebovat absolutne nic. Pojdes na UPSVR a nahlasis,kde sa bude dieta zdrziavat, daju ti vypisat papier a potom na zdravotna, tam podpises papier, co ti podstrcia a hotovo, mesacne dostanes pridavky a hotovo tiez😉

katuskatt
1. feb 2017

@maciatkolulu dakujem

kajkovajanka
6. mar 2017

@maciatkolulu cize ked mi konci rodicovska 19.3., skor nema zmysel chodti vybavovat? az po 19tom do tyzdna? a teda najprv na UPSVR a potom positovna. Na socialke som uz bola a tam tiez nic netreba vybavovat do 6 rokov dietata 😂 , akurat, ked sa zamestnam, treba sa tam ist odhlasit, ze uz nie som doma s dietatom

katuskatt
6. mar 2017

@kajkovajanka ja som si to bola vybaviť dnes. Mala mala v piatok 3 roky,staci ist do tvojej poisťovne tam vypísať papiere,potom na úrad práce nahlásiť kde sa dieťa bude nachádzať a hotovo

maciatkolulu
6. mar 2017

@kajkovajanka presne ako pise @katuskatt

kajkovajanka
7. mar 2017

@maciatkolulu
@katuskatt dakujem, baby 🙂

majulik19
22. máj 2017

Ked som na predlženej neplatenej rodičovskej dovolenke môžem pracovať na dohodu dakujem

majusqa77
22. máj 2017
majulik19
22. máj 2017

takže sa musim odhlasiť a po skončení dohody prihlasiť

majusqa77
22. máj 2017

@majulik19 presne tak

majulik19
22. máj 2017

dakujem velmi pekne je to dané v nejako zákone

majusqa77
22. máj 2017

@majulik19 ano. nieje mozny subeh poisteni stat-zamestnavatel

natalienka12
22. máj 2017

@majulik19 ty nie si na ziadnem neplatenej rodicovskej dovolenke taky pojem zakon nepozna. Ak uz dieta dovrsilo 3 roky tak si len poistenec statu a dochodkovo a zdravotne poistena ale nie si na rodicovskej dovolenke.

maciatkolulu
23. máj 2017

@natalienka12 no tak mozno tento pojem zakon nepozna, ale pozna" osoba celodenne sa starajuca o dieta do sest rokov", co laik moze povedat, ze je na nepaetenom rodicaku, navyse mam pocit, ze sa pytala na nieco ine....
@majulik19

evittam
23. máj 2017

@maciatkolulu Presne tak.😉

tinkaaa
12. júl 2017

Ahojte prosím vás keď idem z neplatenej rodičovskej dovolenky do práce kam musím zaniesť to že som zamestnaná ? myslím doklady a druhá otázka,ak by sa stalo,že ma po skúšobnej dobe prepustia dá sa vrátiť na neplatenú rodičovskú dovolenku nazad ?

majusqa77
12. júl 2017

ziadne doklady nikam. odhlasujes sa z dochodkoveho na socialke a zo zdravotky. a ano, da

vavrenka
7. aug 2017

kocky, prosim, help, chcem prejst z evidencie nezamestnanych na nepraltenu rodicovsku, neivem zohnat info ako na to, kamsa prihlasit.
pani na UP ma vie vyradit ze evidencie,a le uz mi nevedela povedat, ze co dalej a poslala ma na socialku, tam mi povedali, ze u nich nemusim urobit nic, nech idem na UP.
Kam sa mam obratit a co si potrebujem vybavit? ako sa vlastne oficialne nazyva, ta tzv. neplatena RD? popr. keby ste mi odporucili nejake linky na zorientovanie sa v problematike. dakujem

majusqa77
7. aug 2017

na zdravotku sa pojdes prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (nesmie chodit do skolky na viac ako 4 hodiny). na socialke mozes ostat stale na dochodkovom prihlasena ako poistenec statu

vavrenka
7. aug 2017

@majusqa77 dakujem velmi pekne, uz si zistujem aj tu ms ako to presne znie.

majusqa77
7. aug 2017

@vavrenka najdes to v zakone o zdravotnom poisteni:
podľa § 11, odsek (7), písm. j). zákona o zdravotnom poistení č. 580/2004 Z.z. v zmysle neskorších predpisov, štát je platiteľom poistného aj za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov.

Podľa odseku (10) § 11:
Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa

a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,

vavrenka
7. aug 2017

@majusqa77 dakujem!! urady si ma pohadzuju ako horuci kamen, nikto mi nevedel povedat odkial su tie 4h 😀, uz som bola zufala a prave mam tento zakon pred sebou otvoreny, ze ho idem luskat , velmi si mi pomohla. vdaka

natalienka12
7. aug 2017

@vavrenka Viem ze uradnicky neposkytuju pravne rady ale toto ti dokelu mohli povedat ze mas ist na zdravotnu poistovnu. Normalne ma to vytaca ze taku trivialnu vec ti nepovedali.