Neplatená predĺžená rodičovská verzus úrad práce

lusyke
15. feb 2016

Chcela by som sa spytat ako to je. Pred nastupom na rodicovsku dovolenku som bola nezamestnana. Dcera bude mat v aprili 3 roky a mne sa rodicovska konci. Dceru nevzali do skolky a ja ju nemam u koho nechat cize si nemozem hladat zamestnanie. Potrebujem na par mesiacov este ostat s malou doma kym situaciu nevyriesim. Mozem ist na urad prace a poberat davku v hmotnej nudzi na mna a na dceru (som slobodna matka)? Pocula som ze pre davku v hmotnej nudzi sa musi chodit na nejake aktivacne prace...no ja dceru nemam kde nechat tak by som na ne chodit nemohla ani na par hodin tyzdenne. Maju v tomto matky nejaku vynimku? Alebo mam ist na neplatenu rodicovsku dovolenku a tym padom budem bez prijmu?

janickacrazy
15. feb 2016

@lusyke Na tvojom mieste by som si tú prácu hľadala a pre dieťa našla opatrovateľku, matku na RD alebo nejakú dochodkyňu, ktorá si rada privyrobí. Dávka v hmotnej núdzi je biedna, z toho neprežijete. Bývate u rodičov?

mammamiamiama
15. feb 2016

@lusyke urcite ani neuvazu ostat bez prijimu, to by sa na tebe podpisalo aj psychicky. Skus hladat pracu, mozno sa aj do toho aprila postasti najst. V ZA to nie je s pracou tak mizerne a podla tvojich prispevkov aj tu na fore v hlave mas ;) Hlavne to nevzdavaj. Naozaj naschodnejsou cestou je skusit najst maminku na RD, ktora si rada privyrobi a ty do zamestnania. Bude sa ti lahsie dychat. Drzim palec

lusyke
autor
15. feb 2016

Nebudem pisat preco a ani ako a ani ziadne rodinne vztahy pretoze viem ako to tu na MK chodi. Vyboci sa z temy a zacne sa tu osocovanie a urazanie. Chcem len odpoved na moju otazku. Nepotrebujem rady typu: ,,najdi si pracu a najdi opatrovatelku,,. Momentalne potrebujem to o com pisem v prispevku: ostat s malou doma este na par mesiacov a hladam najlepsi sposob ako to urobit.

janickacrazy
15. feb 2016

@lusyke
Dávka v hmotnej núdzi od 1.1.2014 je:
117,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,

Povinnosť odpracovať si dávku sa nevzťahuje na člena domácnosti:
ktorým je rodič, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do troch rokov veku,
ktorým je osamelý rodič, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do šiestich rokov veku,

honey1151
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lusyke
autor
19. feb 2016

@honey1151 urcite budes mat narok na prispevok na byvanie. Najlepsie by ti bolo ist sa informovat priamo na urad ze na co vsetko mas narok.