Neplatená rodičovská - prosím o radu

stanka4891
9. apr 2018

Ahojte dievčatá, prosím o radu niekoho, kto sa vyzná.. Skončila mi rodičovská dovolenka, platenú z dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu nám neschválili, ale keďže dcérka nemôže nastúpiť do škôlky s týmto stavom, poziadala som zamestnávateľa o neplatene voľno do septembra. Teraz musím ísť na zdravotnú poisťovňu nahlásiť, že sa starám o dieťa do 6rokov, aby mi platili zdravotné odvody, ale čo s nemocenskymi? Ak by sa nám zadarilo druhé babo, je vôbec možné, aby som dostala takú materskú, ako ked som bola zamestnaná?

evittam
9. apr 2018

@stanka4891 NP za teba nikto neplatí -ani pocas MD, ci normalnej RD.

miriam439
9. apr 2018

@stanka4891 Čo ja viem, tak teraz bude štát za teba platiť len zdravotné odvody. Tu na MK som kdesi čítala, že ak ideš na ďalšiu materskú a prvé dieťa ešte nemá 3 roky a tvoj pôvodný prac. pomer stále trvá, tak dostávaš materskú v takej výške ako pri prvom dieťati. Lenže tvoje dieťatko už má 3 roky, takže túto podmienku nespĺňaš. Ale existuje aj dobrovoľné nemocenské poistenie, treba si prezistit, viem, že to niektoré ženy využívajú, keď plánujú dieťa. Vraj trochu zaplatia a veľa dostanú, ale podmienky neviem...

evittam
10. apr 2018

@miriam439 Ano DNP však musí trvat aspon 26tyzdnov aby z neho mala narok na MD. A podla toho co pise pravdepodobne nema ani splnenu hlavnú podmienku nároku na MD. Ciz 270dni NP za posledne dva roky pred porodom.