Neposlaná žiadosť o materské

laurar1
10. máj 2021

Ahojte, potrebujem poradit.
Manzel mal od 2.3.2021 nastupit na rodicovsku dovolenku a poberat matersku. Ja som sa k tomu datumu prihlasila do zdravotnej poistovne a odhlasila si rodicovsky prispevok. Manzelov zamestnavatel oznamil na socialnej poistovni, ze nastupuje na rodicovsku dovolenku. Dohodli sa, ze 2.3. posle ich mzdarka ziadost o matersku do socialnej poistovne. Dnes manzel volal do poistovne, kedze zatial mu neprislo ziadne rozhodnutie a zistil, ze neeviduju ziadnu ziadost. Nasledne zistil, ze ich mzdarka ziadost neodoslala. Takze teraz sme uz dva mesiace bez prijmu. Co mozme teraz urobit? Mozme tu ziadost dodatocne poslat s datumom 2.3.? Ak nie, doplatia mi rodicovsky? Aj ked na rodicovskej bol manzel a bez akehokolvek prispevku?
Dakujem za rady.

lucka_ke
10. máj 2021

a v práci ho evidovali ako keď tam nechodil?

lucka_ke
10. máj 2021

problém môže byť, že o materské môže žiadať len v ochrannej lehote, a tá už uplynula
rodičovský príspevok si môžete požiadať aj spätne

laurar1
autor
10. máj 2021

@lucka_ke Eviduju ho na rodicovskej dovolenke. Nahlasili ho do zdravotnej aj socialnej.

laurar1
autor
10. máj 2021

@lucka_ke a ta lehota je aj ked je na rodicovskej?

zuzanka.zuzu
10. máj 2021

mzdarka nieco posiela do socialky za otca? lebo moj muz si posielal sam.... a aka ochrana lehota 7 dni? to je len pri skonceni prac.pomeru ci nie? d.

laurar1
autor
10. máj 2021

@zuzanka.zuzu Moze to poslat aj zamestnavatel. Manzel si to chcel poslat sam, ale trvala na tom, ze to odoslu oni. Asi na to zabudli.

lucka_ke
10. máj 2021

no ak mu prerušili nemocenské poistenie tak na MD by išiel v ochrannej lehote, nie?

laurar1
autor
10. máj 2021

@lucka_ke
@zuzanka.zuzu
Uz sme sa konecne dovolali na poistovnu a zistili sme, ze to moze poslat dodatocne, je to mozne do troch rokov uplatnit. Takze to posleme a mali by to spatne vyplatit.

zuzanka.zuzu
10. máj 2021

@laurar1 vsak ja viem ze sa da spatne prave preto @lucka_ke nechapem aka lehota? ake prerusenie? dovodom prerusenia poistenia je nastup otca na rd takze logicky to nie je ako pri ukonceni prac.pomeru