Zrušenie rodičovského príspevku a materská

dadab56
17. okt 2023

Dobrý deň,

Od 8.9.2023 by som mala byť na materskej dovolenke. Rozhodnutie zo sociálnej poisťovne mi zatiaľ neprišlo.
Tehotenský príspevok mám schválený.

Potrebujem zrušiť poberanie rodičovského príspevku od 8.9.2023, ale na UPSVaR mi bolo povedané, že k žiadosti mám dať aj rozhodnutie zo Sociálnej poisťovne, keď mi príde. Žiadosť som ešte nepodala, nakoľko čakám na rozhodnutie.

Manžel by chcel nastúpiť na materskú dovolenku so starším dieťaťom od 16.10.2023. V podmienkach sa píše, že si SP overí alebo doloží papier o nepoberaní rodičovského príspevku, čo zatiaľ nemáme.

Môžu mu neschválit materskú kvôli tomu, že nemáme ešte zrušený rodičovský príspevok?

Ďakujem Vám za skúsenosti a odpovede a ospravedlňujem sa, ak som niečo zle napísala.

lilinka88
17. okt 2023

Zamietnuť nie, pokiaľ spĺňa ostatné podmienky,ale kým to nebude došetrené, nerozhodnú o nároku. Mimochodom, úrad práce vidí informáciu o tvojej materskej,že sa rozhoduje alebo vypláca, takže by som vôbec neriešila rozhodnutie a zaniesla im žiadosť s tým,nech si to sami overia. Kópiu žiadosti o odňatie si daj potvrdiť prezenčnou pečiatkou a to môže (ale nemusíš) manžel priložiť k žiadosti o materské

dadab56
autor
17. okt 2023

@lilinka88 áno áno spĺňa, len nám ide o to či máme čakať na to rozhodnutie ale už bude aj november pomaly kým príde 🙈
A asi tak urobím že žiadosť zanesieme a ostatné odložím len nech to máme z krku už.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 😊

zdenkak87
17. okt 2023

@dadab56 ty si si mohla dat ziadost o odnatie rodicovskeho hned ked si vedela od akeho datumu nastupujes na matersku. Nic k tomu nepotrebujes len tu ziadost vyplnit. V tej chvili ako ju tam vyplnis ti oni vedia dat potvrdenie pre muza ze si ziadala o odnatie RP ale podla mna ho nebude treba, staci ked si manzel vyplni ziadost o materske.
Ja som si odniesla ziadost o odnatie RP v den ked mi gynekologicka vyplnila tlacivo na materske.

majusqa77
17. okt 2023

ak mas ofotenu ziadost o materske, daj k tomu to. zaroven ako je pisane vyssie, daj si potvrdit prevzatie ziadosti o zrusenie poberania RP a zase k muzovej materskej daj kopiu tej

selena_luna
17. okt 2023

@dadab56 mne povedala pani z upsvaru ze ked nebudem mat este rozhodnutie o materskej, ze mam aspon priniest vlastne cestne prehlasenie ze nastupujem na matersku k tomuto datumu.

dadab56
autor
17. okt 2023

@zdenkak87
@majusqa77
@selena_luna
Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. Poslala som žiadosť o odňatie mailom a doložila som aj tu žiadosť o materskú prefotenu a ak tak, tak sa zastavím osobne alebo zavolám im pre istotu.
Áno, mohla som to už urobiť skôr, len som mala takú informáciu, tak som čakala ale chcem to mať vyriešené.

Ďakujem Vám veľmi pekne za skúsenosti a odpovede.