icon

Nezvláda adaptačný proces v škôlke

damianam
7. okt 2018

Ahojte,
prosím vás poradíte mi... Už som sa v živote pasovala s veľa situáciami a problémami .. aleee...
Moja malá 3r. nezvláda adaptačný proces v škôlke. nemusím písať, že je na mňa silno naviazaná a je dosť citlivá...Akože vety typu ona si zvykne neberiem, to počúvam aj od okolia a to z jedinéhoo. Ona ide späť - akože prvý 1,5 týždňa v pohode, žiadny plač, ani ráno, ani poobede.. Potom to začalo, mám pocit ako tam bola celý deň, plač, krik, rev, potom chorá už 3x doteraz...Už mám brucha bolenia každý deň aj ja, ráno na wc min. 3x 😞 Ešte aj tá moja práca, neviem na čom som😞(
Aj mi volali zo škôlky, aby som pre ňu prišla, lebo stále iba plače, nepije, nepapá, nezapája sa, slintá, napína ju a trase sa 😞 😞 akože celé zle, ktorá ste to zažili viete.. 😞 😞 Je mi jej jasné že ľúto.. Stále mi hovorí, že ona bude sedieť a čakať ma pohovke a tak to aj bolo. Vždy tam sedela s plačom a čakala ma.. A doma tiež, stále dokola, ráno, večer, cez deň ..
Budúci týždeň mám nastúpiť do práce, oznamovala som im nástup ešte v auguste písomne, doteraz s ami neozvali 😞 😞 Akože serióznosť, neviem ako s amám zariadiť. Písomne som im to oznamovala z toho titulu, lebo som žiadal čerpať dovolenku a ešte skrátenie pracovného úväzku.. Akože urgovala som to tam už 4x a riaditeľ to stále rieši.. 😞 Neviem čo na tom toľko rieši..
No a teraz keď nastala takáto situácia uvažujem že by som išla na Neplatenú predĺženú rodičovskú.. Buď by chodila, iba na tie 4 hod, alebo by som ju ešte nechala rok doma 😞
Len teraz neviem kedy sa to má nahlasovať, v práci mám ešte 40 dní dovolenky. A neplatené voľno ak chcem žiadať a neschvália mi ho (čo je viac ako pravdepodobné), tak by som po skončený PP išla na podporu, alebo ako to je??
ĎAKUJEM moc za každú radu a povzbudenie !!!

mpg
7. okt 2018

Vyzerá to tak, že v tejto škôlke sa necíti dobre, ja by som ju dala do nejakej súkromnej, kde je menej deti alebo nechať ešte doma, deti sa napr. za rok posunú dopredu. Niektoré deti si ťažko zvykajú na škôlku a možno by to zvládla tak, že najprv by chodila do súkromného zariadenia a keď by to už vyzeralo tak, že zvládne viac - tak potom aj do štátnej.
To tiež môže na ňu vplývať, že aj mama má problém, deti to vedia vycítiť, treba to riešiť.
A sú aj deti povahove také, že si chcú vynútiť - zostať pri mame - treba rozoznať, či to nezvláda
alebo chce dosiahnúť byť tam, kde jej bolo lepšie.

luciola
7. okt 2018

@damianam Ahoj ak to tažko zvlada a jej stav sa zhoršuje tak si ju nechaj doma. Ak maš ustretoveho lekara vie ti dať papier a vieš si vybaviť predlženy rodičak. Ja som to robila tak pri malom chodil do školky 3 týždne a potom plakal a začal sa pocikavať v noci sa budil hroza išiel o rok neskor ale do inej školky vela zaleži na pristupe aj v školke a tam neplakal vobec.

kubkovamama
7. okt 2018

Nečítala som celú diskusiu..ja už mám 10r a teraz 1,5r. V prvom rade,ak teda chces radšej pracovať,skús zmeniť škôlku.U nás to zabralo.Potom,keď už bol školák to z neho liezlo,ako mu bolo v prvej škôlke zle,učiteľka ich bila,kričala atď.Vtedy ako maličký mi to nepovedal,tiež plakaval,nejedol tam,bol zakriknuty,apaticky aj doma.V druhej škôlke bolo všetko o.k,na to rád spomína stále,že tam bolo dobre.Tak skús či by ti ju vzali inde. A ak nič,ostan s ňou doma. Aj ja som tak ostala potom prerušil na rok zo zdravotných dôvodov a mala som platený rodicak do 6r. Financií sa neboj,deti sú prvoradé.

damianam
autor
7. okt 2018

@koniarova Nemám muža som slobodná matka

damianam
autor
7. okt 2018

@mogaa No troška si sa v tom stratila, ale vieme čo si myslela 🙂
Nástup som oznámila ( hore v diskusii je to vysvetlené o čo išlo), ale k dnešnému dňu sa mi stále nevyjadril, čo tiež z jeho strany nie je korektné :(

mircalla
7. okt 2018

@damianam No neviem....moja dcera je v skolke uplne v pohode, ale su deti co tam ozaj placu a dost, vidim to kazde rano aj 5 tyzdnov po zacati skolky....kazde dieta je ine. Asi by som to nesilila v tomto pripade. Daj tomu cas.

damianam
autor
7. okt 2018

@katkalubkova Nechcem akože vyslovene držať od detí to nie a iné deti tam už neplačú, nemá to od koho okukať. To bol plač detičiek na začiatku a ona neplakávala 🙂

@kittykat22 Páveže učiteľka sa ju snaží pomojkať a ukľudniť, ale ona naopak, ešte viac plače a nechce nikoho k sebe. aj má takú spolužiačku aj tá jej vždy dohovára len tá moja má klapky 🙂

@xxxkatka bod 1 - okrem mňa ju nemá kto vodiť, bod 2 - volali mi iba raz mala som pociť že je to vážne, bod 3 - na 4 hodky sme sa znova vrátili čo sa bojím že či to nebol krok späť, bod 6 - hračku si tam vodí od začiatku a nad bod 7 - uvažujem... Zo škôlky úplne ju zobrať nechcem aj keby som zostala doma.. Len zas mám nastúpiť do práce koncom týždňa. Žiadala som o dovolenku ktorej mám veľa, ale vyjadrenie od zamestnávateľa od augusta stále neprišlo :( :(

@ceresnovci neviem ako si dieťa na seba nenaviazať, keď som s ňou bola 3 roky

grelu
7. okt 2018

@damianam necitala som vsetko, ale ak je to len trochu mozne, ostan s nou doma. Este nie je pripravena na skolku. Toto ju moze poznacit na cely zivot

mircalla
7. okt 2018

@grelu Suhlasim. Chapem tu silnu naviazanost v tomto pripade, pockala by som, ak to je mozne

damianam
autor
7. okt 2018

@luciola Neviem aký papier by mi dala lekárka, ale aj na neplatenom by som mohla byť,

damianam
autor
7. okt 2018

@evittam Mne išlo hlavne o ten postup nástupu na predĺženú, že kedy to mám prehlásiť, alebo to je jedno??

anemone123
7. okt 2018

@damianam ak sa so zamestnavatelom nedohodnes, sprav ako ti radi @evittam a pol roka budes dostavat peknu podporu. Ziskas cas, aby ste poriesili skolku a ty pripadne novu pracu

jana005
7. okt 2018

@damianam na tvojom mieste by som urobila ako ti poradila na začiatku @ewittam
Dáš výpoveď,pôjdeš na up,budeš mať pol roka podporu cca 900eur,malú budeš mať zatiaľ doma a o pol roka môžete zase skúsiť nástup do škôlky a ty by si išla do práce.
A keby to bolo zase zlé,tak vtedy môžeš riešiť neplateny rodicak,aby si sa nemusela chodiť hlásiť na UP. Teda ak nebudeš potrebovať pracovať.
Ja som malého tak pred pár rokmi odhlasovala zo škôlky do konca decembra,že od januára to skúsime zasa.
V škôlke som povedala,že zo zdravotných dôvodov,moja lekárka mi dala bez problémov papier. V škôlke ti musia držať miesto,ak máš papier od lekárky. U ns to nakoniec nedopadlo dobre,zase vystrájal,tak som mu potom dala prerušenie až do konca roka.
Držím prsty,aby to vyšlo tak ako to bude pre vás obidve najlepšie

ajvy66
7. okt 2018

Moja mala tiez odklad. V septembri nastup nezvladla. Nedokazala som ju ani z domu dostat, poobliekar nic. V januari sa vypytala sama a odvtedy ani raz nezaplakala a do skolky chodi rada. Len ja som doma s mladsou tak som si mohla dovolit nechat ju doma.

damianam
autor
7. okt 2018

@evittam
@anemone123 Hej, len kamoška mi hovorila, že ak dám výpoveď tak zamestnávateľ môže žiadať výpovednú lehotu 2-3m.

@jana005 tak odklad jej môžem skúsiť dať, len teraz neviem či to je v škôlke, alebo nezrelá.. Ak je to v škôlke bude to robiť aj o pol roka rok, ak je to v nej tak to potom môže byť ok

jana005
7. okt 2018

@damianam nedáš výpoveď,ale skončenie pracovného pomeru dohodou. Čiže tak ako ti radila @ewittam vycerpes jeden deň dovolenku a zbytok si dáš preplatiť.
Zamestnávateľ by mohol súhlasiť,keď nechce,aby si sa vrátila,je to aj pre neho výhodné,lebo ti nebude musieť dať odstupné.
Zo škôlkou ti neporadim, ty si najlepšie poznáš malú,môj išiel až teraz na šesť ako predškolák.
Ale on má aj migrény zo stresu,tak preto bol tak dlhšie doma.
Ešte je maličká,možno jej tých pár mesiacov pomôže,možno to bude lepšie až o rok. Ktovie...

damianam
autor
7. okt 2018

@jana005 a ak nebude súhlasiť s preplatením dovolenky? Ak by chcel, aby som si vybrala celú dovolenku nepozila som si priemer pri max. podpore? či to sa z čoho počíta..?? Sorry, neviem ja som bola naposledy evidovaná na UP pred 20r 🙂

jana005
7. okt 2018

@damianam ak vyčerpeš celú dovolenku,nebudeš mať max podporu. Za jeden deň dovolenky musíš mať plat cca 62eur,keď budeš mať dva dni dovolenky,tak 124eur. A tak ďalej.
Najlepšie pre neho aj pre teba bude,keď sa dohodnete. Súhlasiť nemusí,ale za opytanie nič nedáš. A keď si písala,že sa este neozval,tak asi nechce,aby si nastúpila. Takže ty urobíš službu jemu a on tebe.
Čiže skús ísť za ním sa dohodnúť na tom skončení,vyčerpaní deň alebo dva dni dovolenky a zbytok preplatiť.

damianam
autor
7. okt 2018

@jana005 uvidíme 🙂 ďakujem za rady a info

xxxkatka
8. okt 2018

@damianam oznamila si pisomne a cakas? Co tak zbehnut osobne a dohodnut sa?

evittam
8. okt 2018

@damianam Komu? Ty sa len na ZP prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. U zamestnávateľa bud nastúpis ako skonci normalna RD, vycerpes dovolenku a poziadas o neplatené voľno alebo poziadas o skoncenie PP bud vypoved alebo dohodou ak neposkytne neplatene volno.

evittam
8. okt 2018

@damianam Vypovedna doba pri vypovedi zo strany zamestnanca je vzdy podla ZP dva mesiace, zo strany zamestnávateľa podla odpracovaných rokov(vid ZP).
Pisala som o dohode o skončení PP. Neviem na co cakas, stále nereaguje-tak napíšem žiadosť o skončenie PP dohodou k dátumu ako so ti napísala a idem osobne a uvidíš ci podpise. Ak podpise tak dovolenku musí preplatiť. Dokedy chces cakat?! Po RD musíš nastúpiť alebo budes cakat dalej a prd z toho? Takto aspon max.podpora. ale uz si zariad ako chces.

mogaa
8. okt 2018

@damianam v niektorom z tých predch.príspevkov bolo že aj pri ukončení pomeru dohodou sa vieš dohodnúť na odstupnom, tak som reagovala na to že majiteľ by bol sám proti sebe ak by mu dal zamestananec ukončenie prac.pomeru dohodou a on sa s ním dohodol na odstupné🙂....no je to zložitá situácia ak si ma malú sama, ak ostaneš na neplatenom volne (môže plakať týždeň ale aj 3 mesiace)alebo predlženej RD zostaneš bez príjmu. Ja na tvojom mieste sa skôr snažím zo začiatku dohodnúť nástup len na polovičný úväzok.Ale neriešila by som tieto veci písomne, ale išla priamo do firmy za majiteľom alebo mojim nadriadeným a riešila to osobne, prípadne telefonicky....lebo hneď budeš vedieť na čom si a ako sa zariadiť. Takto tam od teba majú najskôr nástup do práce, potom žiadosť o neplatené a posledne žiadosť o čerpanie dovolenky....Choď za majiteľom alebo nadriadeným(alebo mu zavolaj), vysvetli situáciu a dohodnite si riešenie ktoré bude vyhovovať obom(neplatené, dovolenka alebo polovičný úväzok). Ak s ničím nebude súhlasiť, dáš výpoveď dohodou a UP a podpora alebo predĺžená RD. Ak sa ti podarí vybaviť polovičný úväzok, zožeň si študentku, ktorá v prípade potreby môže ísť po malú do škôlky (ak zavolajú že plače alebo je chorá a ty budeš práve v práci)

damianam
autor
9. okt 2018

@evittam
@mogaa
A dám teda výpoveď tak si mám predĺžiť aj rodičovský, alebo to môžem urobiť po skončení podpory? Neviem

A výška popodry ako môžem mať max ak som zarábala 400,-e, veď to nejaká bikovina ... Podpora sa predsa počíta z hrubej mzdy, tak tomu už naozaj nechápem :(

evittam
9. okt 2018

@damianam Ak das vypoved, žiadna max.podpora. Ori poberani podpory si v evidencii uchádzačov o zamestnanie a nie na predĺženej neplatenej RD.
Nie nie je to blbovina ak spravíš ako som ti pisala.

jana005
9. okt 2018

@damianam ja som zarabala v, hrubom 350eur,bolo to pred tromi rokmi a mala som max podporu,vtedy to bolo cca 850eur 🙂
Urob tak,ako ti písala na prvej strane ewittam a výjde ti to. Teda ak si nemala počas rodičovskej iný príjem,ani dohodu,nič.
Nevadí,že tomu nechápeš,tety na socialke vedia ako ti majú rátať podporu.
Zjednodušene povedané,obnoví sa ti nemocenské poispoistenie,a keďže predtým si tri roky bola na rodičovskom,nemajú ti z čoho ratat podporu iba z tej dovolenky. A kedze tam budeš mať vysoký vymeriavací základ,podpora bude maximálna.

damianam
autor
9. okt 2018

@evittam asi sa nechápeme, dobre výpoeveď pôjdem dať... Ale keď chcem byť na predĺženej.. Na up budem pol roka.. ale ak chcem byť na predĺženej neplatenej tak mám po up požiadať, alebo kedy???

damianam
autor
9. okt 2018

@jana005 počas materkej ani rodičovkej som nemala iný príjem ... Len ešte neviem ohľadom tej predĺženej ..

evittam
9. okt 2018

@damianam Nemôžeš dať výpoveď-ty nechápes! Pisem ti jasne-dohoda o skonceni PP k danému dátumu,ktory som ti napisala. UPSVaR nemá nic spolocne s neplatenou predĺženou RD, ty sa len po podpore prihlásis na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

evittam
9. okt 2018

@damianam K vypoctu-neviem kolko mas dovolenky, povedzme 20dni, pri HM 400Eur je to cca 20Eur/den. Vycerpes 2dni dovolenky, zostatok preplatia:
2 x 20= 40
18 x 20= 360
HM=400. VZ pre podporu 400/2=200, max.VZ je 62,7288.