Ochranná doba a materská: Ako to funguje pri druhom dieťati?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či niekto mal podobný prípad a vie poradiť. Momentálne som doma a poberám rodičovskú dávku s ročnou dcérou. Prvý pol rok mi bola vyplácaná materská z ochrannej doby (v čase otehotnenia som pracovala na živnosť, ale ešte mi platila ochrana z predošlého zamestnania). Ak by som znova otehotnela, bolo mi povedané, že ochranná doba sa už na druhé dieťa nevzťahuje. Znamená to, že pri druhom dieťati by som dostávala už len znížený rodičovský príspevok? Alebo sa dajú odvádzať dobrovoľné odvody do sociálnej poisťovne aby som si aspoň nejakú materskú zabezpečila? Taktiež ako to je potom s rodičovským príspevkom, akumuluje sa za dve deti alebo sa proste vyplatí len jeden? Ďakujem
na druhe dieta nebude materske ani tehotenske, docerpat vyssi RP na prve dieta do jeho troch rokov a potom budes dostavat ten nizssi
jeden rodic x deti jeden RP
Bez poistenia materské už nebude. Vyšší RP na prvé dieťa do troch rokov, následne na druhé nižší, ak naň nebolo materské. RP iba jeden.
@draik ďakujem a neviete, je nejaká možnosť si platiť dobrovoľne do sociálky alebo nemocenské a že by sa mi z toho rátalo? Či jediná možnosť je sa zamestnať a počkať s druhým tehotenstvom? Lebo tie rodičovské príspevky to je naozaj ťažko z toho vyžiť 🙈
@pattersonm
Platiť si môžte, len si to spočítajte. Neplatí sa len samo nemocenské, ale balík.
RP nie je na bohaté vyžitie, hoc je na slušnej úrovni. Nikto nikoho nenúti byť dlho s dieťaťom doma.
@draik ďakujem a neviete, je nejaká možnosť si platiť dobrovoľne do sociálky alebo nemocenské a že by sa mi z toho rátalo? Či jediná možnosť je sa zamestnať a počkať s druhým tehotenstvom? Lebo tie rodičovské príspevky to je naozaj ťažko z toho vyžiť 🙈
@pattersonm môžeš si platit sama DNP alebo sa zamestnať. Vyber je na tebe. A neber to v zlom, ale rodicak je príspevok, neslúži na to, aby si z neho žila. Mas možnosť ísť aj do práce a nie byt doma 3 roky. Ak doma si, ma sa o teba a dieta starať tvoj muz/partner.
Teraz bude od nového roku 500€, plus bonus plus pridavky. A si na sume minimálnej mzdy. A to si pritom doma. Stále málo?

Bez poistenia materské už nebude. Vyšší RP na prvé dieťa do troch rokov, následne na druhé nižší, ak naň nebolo materské. RP iba jeden.