icon

Ochranná doba v tehotenstve

saxona
14. feb 2013

Ahojte
prosim viete mi niekto poradit ako je to s ochrannou dobou v tehotenstev (8 mesiacov) v pripade ak dam vypoved ja nie zamestnavatel mne?mam zmluvu na dobu urcitu a tak sa mi neoplati zbytocne tahat este 3-4 mesiace tehotnej, lebo potom mi ju aj tak nepredlzia.
Momentalne som v druhom mesiaci a zamestnavatelovi som tehotenstvo este neoznamila. Prosim poradte ako treba postupovat. DAKUJEM 🙂

bosorkabb
27. feb 2015

@havana_frost mne to bolo tiež divné, ale personalistka sa tak vyjadrila že postupuje tak ako jej ukladá zákonník práce.

kk1981
27. feb 2015

@dena1973 takze pnku mam od 1.1.2015 a porod je 18.10.2015 ....toto je moja prva PN v praciza 1.5 roka...

burka8
27. feb 2015

Ahojte! Mala by som jednu otázku. Mám termín pôrodu 15. mája. Pracujem ako učieteľka, mám zmluvu na dobu neurčitú. Môžem isť na MD od 20 marca, 3. apríla zo zákona už musím. Keby som išla 20-eho, teda 8 týždňov pred pôrodou dostala by som materské na celý marec?

dena1973
27. feb 2015

@kk1981 Ak už pracuješ dlhšie (nástup do PP bol ešte v prvej polovici r. 2014 resp. skôr), tak podmienku 270 dní poistenia splňaš. Taktiež môžeš byť na PN, ak ti zdravotný stav nedovoľuje pracovať. PN môžeš byť až do nástupu na materské. Ak by si bola v čase nástupu na materské ešte v PP, tak môžeš nastúpiť na materské 6 až 8 týždňov pred pravdepodobným pôrodom. Ak by si nastúpila na materské už ako nezamestnaná (v ochrannej lehote), tak nástup podľa zákona je presne 6 týždňov pred pravdep. pôrodom.

dena1973
27. feb 2015

@burka8 Ak si riadne v PP a budeš aj pri nástupe na materské, tak môžeš na materské nastúpiť podľa zákona 6 - 8 týž. pred pravdepod. pôrodom. Ak nastúpiš na materské 20.3.2015, tak materské budeš mať vyplatené (ak ti vznikne podľa zákona nárok) za obdobie od 20.3. do 31.3. (alikvotnú časť). Materské sa vypláca za kal. dní.

albao
27. feb 2015

@burka8 materska sa dava podla poctu dni, nie je to fixna ciastka za kalendarny mesiac. Tak funguje az rodicak.

burka8
27. feb 2015

Ďakujem za odpoveď.

havana_frost
27. feb 2015

@burka8 Zákon určuje ako hranicu kedy musíš ísť na materské deň pôrodu. Nie je zákonná povinnosť nastúpiť 6 týždňov pred termínom. Druhá vec je, že tie neuplatnené týždne ti štát materské nezaplatí, ani neprenesie do doby po pôrode, ale to nič nemení na tom, že ak sa tak rozhodneš, tak môžeš nastúpiť na MD aj až dňom pôrodu.

dena1973
27. feb 2015

@havana_frost Podľa príspevku od @burka8 som pochopila, že nemá záujem pracovať až do pôrodu. Podľa toho, čo som pochopila jej išlo o to, či môže nastúpiť aj toho 20.3. t.j. 8 týž. pred pôrodom...a či jej bude resp. nebude vyplatená materská za celý mesiac...

havana_frost
27. feb 2015

@dena1973 Chápem, ale nedalo mi nenapísať to exaktne, keďže napísala že zo zákona musí nastúpiť 6 tt pred termínom. Aby sa tu (naďalej) nešírili dezinformácie 🙂

dena1973
27. feb 2015

@havana_frost Podla toho, co som uz v diskusiach precitala sa tu informacie aj dezinformacie siria tak, ci tak... Je to vlastne tym, ze vela mamiciek v dobrej voli poradit poradi veci, ktorym velmi nerozumie.....niekde o tom citala resp. pocula...
Ale to, co si napisala ty je chvalihodne...nech sa vsetko uvedie na pravu mieru.... 🙂

kk1981
28. feb 2015

@dena1973 moc dakujem za rady

dena1973
28. feb 2015

@kk1981 nie je zaco.... 🙂

katy1984
3. mar 2015

ahojte baby, potrebujem radu 🙂 chcela by som sa opýtať či budem mať nárok na materské, ak som zamestnaná na dobu určitú do 31.10.2015 a zároveň poberám rodičovský príspevok do 28.11.2015. Ak by som plánovala otehotnieť niekedy v mesiaci september, či by sa na mna vzťahovala 8 mesačná ochranná doba.dakujem

dena1973
3. mar 2015

@katy1984 Aby sa na teba vztahovala ochranna lehota muselo by sa ti znova obnovit nemocenske poistenie....

havana_frost
3. mar 2015

@katy1984 Ochranná doba 8 mesiacov sa vzťahuje na ženu, ktorá mala nemocenské poistenie, ktoré skončilo a ona do 8 mesiacov po jeho skončení porodila.
Jedna vec je, že pracovný pomer máš do 31.10.2015, ale druhá vec je, koľko si už na RD? Ak si na RD počas pracovného pomeru (tzn. nemocenské poistenie máš prerušené) a do práce už nenastúpiš, nemocenské poistenie ti zanikne spätne ku dňu prechodu z MD na RD, tzn. prerušené poistenie sa neobnoví. Takže ak si na RD už skoro 2 roky a za predpokladu, že do práce už nenastúpiš aspoň na 1 deň, tak ti nemocenské poistenie zanikne ku dňu nástupu na RD kdesi 2 roky dozadu. Ak však nastúpiš po RD aspoň na 1 deň, tak sa ti nemocenské poistenie obnoví a ráta sa, akoby si ho celý čas mala.

katy1984
3. mar 2015

@havana_frost no práveže ja som do práce nastúpila 1.6.2014 a zaroven poberám ešte ten RP, tak teraz neviem 🙂

zalka
3. mar 2015

@katy1984 ku dnu skončenia PP by si musela byť tehotná aby sa pre teba vzťahovala ochranná lehota pre tehotné 8 mesiacov.

katy1984
3. mar 2015

@zalka to znamená že kdže som 1.6.2014 nastúpila počas RD do práce, tak sa mi nemocenské poistenie obnovilo? a tým pádom sa na mna vzťahuje 8 mesačná ochranná lehota? lebo ja som už z toho jeleň 😀

zalka
3. mar 2015

@katy1984 áno ved platíš nemocenské poistenie ....
a 8 mesačnú ochrannú lehotu budeš mať len vtedy ak budeš tehotná do skončenia PP ....

katy1984
3. mar 2015

@zalka veľmi pekne dakujem za odpoved, veľmi si mi pomohla 🙂 a ešte sa chcem opýtať, kedže vidím že sa vyznáš v tom, že ak by som sa prihlásila po skončení prac. pomeru na DNP aspon na pár dní, dostavala by som nejakú materskú aj z DNP či ani nie ?

zalka
3. mar 2015

@katy1984 nie ... ak ti skončí PP a si tehotná, tak vznikne nárok na MD zo zamestnania z OL
ak ti skončí PP a si tehotná, a poistíš sa na DNP tak ti vznikne nárok len na MD z DNP z minima ...

katy1984
3. mar 2015

@zalka aha, no lebo pri predošlom tehotenstve v roku 2012 som poberala materskú aj so zamestnania aj z DNP, tak som myslela či by sa to aj teraz tak nejak nedalo, ale zrejme nie, škoda ☹

zalka
3. mar 2015

@katy1984 nie lebo 1.7.2014 sa zrušila možnosť súbehu DNP a zamestnania

dena1973
3. mar 2015

@katy1984 Ja len, ze ak pises-pytas sa na nieco, tak je potrebne hned na zaciatku napisat spravne informacie, lebo takto sa neda podat adkvatna odpoved. Bolo potrebne napisat hned na zaciatku, ze sa ti nemocenske obnovilo 1.6.2014.... 😉

katy1984
3. mar 2015

@dena1973 tak sorry,som si to nejak neuvedomila, ked som prispevok pisala

ddzankaaxxx
4. mar 2015

vie niekto ake vysoke odvody plati zamestnavatel ak by som chcela mat matersku 500 eur.. mam moznost zamestnat sa u otca preto to potrebujem vediet . 😒

havana_frost
4. mar 2015

@ddzankaaxxx Aby si mala materské 500 €, musel by byť vymeriavací základ (hrubá mzda) 770 €. Z toho je superhrubá mzda 1041 € (toľko by si reálne stála zamestnávateľa), z čoho 600 € by bol plat. Takže otca by to stálo 441 € mesačne na daniach a odvodoch. Musel by platiť všetko, okrem tvojej mzdy.
Ak nie si zamestnaná, bolo by lepšie si založiť DNP z maxima, zaplatiť 1 deň a vypísať sa PN, t.j. od druhého dňa neplatiť nič. Lenže to by ti muselo DNP trvať aspoň 26 týždňov, aby sa ti z neho rátalo materské. Ak si v 15 tt + 26 = 41, takže to pravdepodobne nestihneš, resp. nedá sa s tým na istotu rátať.

eroska88
29. júl 2015

Ahojte kočky, vedeli by ste mi poradiť? 30.6. 2015 došlo k ukončeniu PP, predtým som odrobila 3,5 roka a v čase ukončenia PP som už podľa môjho lekára bola tehotná. Teraz som v 6 týždni. Som teda v ochrannej lehote a mám nárok na materskú? Na úrade mi povedali, že sa bábätko musí narodiť presne na termín, čo mám 25.3. 2016, inak nemám nárok na materskú, že budú čakať na rodný list bábätka. Čo ak budem prenášať, nedostanem potom materskú? Ďakujem za radu.

lujzzicka
27. sep 2015

Ahojte baby 13.11 mám po rodičáku nastupiť do práce.Malého mi nezobrali do školky a ostala.som znovu tehotná.V prácii mám 34dní dovolenky a po dohode si ju môžem vyčerpať s tým že do konca roka to vychádza 32dni,tak by som nastupila do práce 11.12 aby mi tie dva dni neprepadli.Lenže čo od januára?Na materskú nastupujem v marci.Možem sa po dovolenke nahlásiť na predlžený neplatený rodičiik,alebo Pn.Samozrejme neplatený po dohode so zamestnávatelom ,ked odsúhlasý nepl.volno?Ak by to neodsúhlasil môžem odniesť Pn.Bud týžden idem do poradne tak si vypýtam potvrdenie o tehotenstve,mám ho hned ešte teraz zaniesť zamestnávatelovi aby som bola v ochrannej dobe??Ked už bude vedieť že som tehotná mám hned požiadať o to neplatené volno,alebo až ked budem čerpať dovolenku??Alebo aj tehotenstvo oznámiť až počas čerpania dovolenky po odovzdaní oznámenia že sa vraciam do zamestnania?Dakujem